Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 13:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Żegocina, Rajbrot, Muchówka - niedziela
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 19:30 
Porucznik
Porucznik

Witam!
Jeżeli pogoda w niedzielę pozwoli, to chciałbym te okolice obejrzeć. Miejscówki nie mam, ale tamte lasy to moje tereny grzybowe od paru lat, więc nie idę w ciemno. Co prawda główne zmagania były bardziej na południe, ale widywałem w głębokim lesie ślady po wykopach. Chcę sprawdzić parę pagórków i kawałek pola, ale samemu mi się nie chce. Gdyby ktoś był chętny to zapraszam. Szczegóły na PW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 czerwca 2010, 17:57 
Porucznik
Porucznik

Brak chętnych? Byłem dziś na samotnym zwiadzie, nie wchodziłem głęboko w las bo boję się wilków ;) . W okolicach cmentarza 303 widziałem ślady po jakimś kopaczu (nie zasypany dołek, przy nim resztki puszki z napoju). Mnie wyskoczył tylko jakiś niezidentyfikowany okruch miedzi/mosiądzu. Gdyby w ten weekend pogoda (i towarzystwo) dopisała to bym się wybrał. Mój teren grzybowy typowany do przejrzenia to +/- szeroki pas między cmentarzami 303 a 304. Zapraszam chętnych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 czerwca 2010, 15:51 
Porucznik
Porucznik

Krótki wypad zaliczony, dość ciężko się szuka w borowinie, ale 3 łuseczki z mosina przywiozłem. Moje kierunki natarć/obrony by się zgadzały. Na dzisiejszym polu też znalazłem ślady po "obcym" kopaczu. Czyli nie taka to całkiem "terra incognita". Jutro chyba też pojadę, i tak nic innego nie mam do roboty. Ktoś znudzony w okolicy? Zapraszam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 czerwca 2010, 23:35 
Porucznik
Porucznik

Przyszły tydzień, niedziela obieramy kierunek Rajbrot. W piatek grill więć sobota odpada. To już na 100%.
Zibi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 03:27 
Specjalista
Specjalista

peterpan napisał(a):
Brak chętnych? Byłem dziś na samotnym zwiadzie, nie wchodziłem głęboko w las bo boję się wilków ;) .

Smialo wchodz glebiej, nic sie nie boj. Z kumplami jestesmy caly tydzien w centralnej polsce :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 17:00 
Porucznik
Porucznik

Zibi, mnie też bardziej niedziela odpowiada. Przywiozłem dziś dla odmiany kilka pocisków, chyba mausery bo do mośkowej łuski nie wchodzą. Nie kolekcjonuję tego, więc nie mam materiału porównawczego. Lokalizacja kilkaset m od wczorajszych łusek. Co do terenu na za tydz trzeba by jakiś konkret ustalić.
P.S. Szary Wilk, dzięki za info, chociaż dziś niedziela a nie środek tyg, więc miałem pod ręką i saperkę i gruby kij :) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 20:25 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.

Nie nastawiałbym się na fanty na Rajbrocie - wychodzi tam głównie ammo i to raczej w niewielkich ilościach.
U podnóża góry, w lesie jest ładny, choć zaniedbany cmentarz wojskowy - raz udało mi się zaskoczyć pasące się na nim stado saren :o
Na szczycie góry stoi dom, który parę lat temu ktoś wyremontował - zamieszkiwany bywa raczej okazjonalnie w weekendy i wakacje.
Zaraz koło domu zaczynają się okopy, które ciągną się kilkaset metrów -mocno zarośnięte, bardzo mało sygnałów i bardzo dużo komarów.
Jeśli dobrze pamiętam,, jedynym większym fantem jaki tam znalazłem był szrot pochwy do bagnetu - rozsypała się w rękach.
Trudno się kopie - glina i kamienie, w niektórych miejscach sporo odłamków.
Ja ten teren odpuściłem sobie już kilka lat temu, ale kto wie? - może Ty będziesz miał więcej szczęścia :1 ?

Pozdrawiam - jankos.

P.S. Nie wbijaj się za daleko drogą u podnóża lasu - po ostatnich deszczach błoto może Ci połknąć samochód ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 20:56 
Porucznik
Porucznik

Jankos, o którym cmentarzu piszesz? Bo w okolicy jest ich łącznie 8 (301 do 308). 2 pierwsze w Żegocinie, reszta od Rajbrotu po Leszczyny. Jestem na etapie badania terenu w oparciu m.in. o kroniki parafialne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 21:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To jest chyba Cmentarz nr 300 - u podnóża Kobylej Góry.
W sieci jest bardzo dokładny opis działań wojennych w okolicach Muchówki - jeśli dobrze pamiętam, to pochodził właśnie z kronik parafialnych.

pozdrawiam - jankos

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 21:23 
Porucznik
Porucznik

A tak, Kobyła, cmentarz nr 300. Ale to jest dobre 6-8 km od "moich" lokalizacji, peryferia walk. Tam się wiele nie działo, raczej kawałek na zachód, północny-zachód.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 21:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wypowiadałem się na temat Rajbrotu - 6-8 km dalej to już raczej inne miejscowości.
Nie zmienia to jednak faktu że wrażenia z innych pobojowisk w tamtym rejonie mam raczej identyczne.
Ze względu na bliskość Krakowa liczne ekipy kopały tam już lata temu -co można było łatwo znaleźć zostało już wyciągnięte, a fanty, niestety nie grzyby, nie chcą rosnąć :n
Czasami coś ciekawego jeszcze wyjdzie - wysiłek, jest jednak nieadekwatny do wyników.
No, chyba, że potraktujemy wypad jako 100% rekreację - wtedy warto bo te tereny naprawdę są piękne :za

pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 23:16 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
"a fanty, niestety nie grzyby, nie chcą rosnąć"a fanty to grzyby bo grzybiarze tam chodzą i może jakiś nożyk spadnie, portfelik wypadnie ;)
"Ze względu na bliskość Krakowa liczne ekipy kopały tam już lata temu -co można było łatwo znaleźć zostało już wyciągnięte" podobną historię słyszałem około 11 lat temu nie w tym rejonie ale osoba opowiadała że teren już całkowicie przeszukany nic tam nie ma, teren powyżej 100 hektarów i była chyba jedyną osobą co tam szukała. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: rajbrot cd
PostNapisane: piątek, 25 czerwca 2010, 15:12 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja się napaliłem na okolice Rajbrotu w zeszłym roku. Jeździłem tam do kilku miejsc we dwa dni i raczej kiepsko. Właśnie kilka łusek, podkowa złamana, kosa zardzewiała itp. Ja też natknąłem się na dołki niezakopane (zawaliłem ziemią, bo niestety po partaczach czasem trzeba posprzątać). Niestety był wtedy okres zbierania borówek i całe wsie wyległy do lasu, więc aby ich nie drażnić, musiałem odpuścić pewne miejsca :-) W sumie od Krakowa kawałek i efekty mierne ale tereny bardzo malownicze, pooglądałem sobie cmentarzyki i porobiłem trochę zdjęć. W przyszłym tygodniu bym się gdzieś wybrał - może macie ochotę?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 czerwca 2010, 17:41 
Porucznik
Porucznik

chętnie, ale nieco później, 1 lipca wyjeżdżam na obóz, wracam 17, więc najwcześniej niedziela 18. Ale jakby coś, to proszę o dopisanie do listy, gdyby w miarę niedaleko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Żegocina, Rajbrot, Muchówka - niedziela
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 17:27 
Porucznik
Porucznik

troszkę odświeżę temat. Gdyby ktoś był chętny pokręcić się w okolicach Brzeska to zapraszam. Parę ciekawych miejsc się znajdzie. Obie wojny zostawiły tu więcej śladów niż by się wydawało.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]