Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 21:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 czerwca 2010, 08:15 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Z kleszczami jest tak, że w prosty sposób (jak od komarów) się od nich nie odpędzimy.

Moim zdaniem należy postępować z kleszczami tak:

1. Ubranie zakrywające ciało - no fakt, w upały to porażka...
2. Środek odstraszający, nawet taki marketowy - dobrze śmierdzący (nie kierować się niską ceną, czy wersją "light"), on przy okazji załatwia komary. Środek bierzemy ze sobą, żeby co około godzinę spryskiwać się ponownie.
3. Dokładne obejrzenie ciała przy wyjściu z lasu, otrzepanie ubrania.
4. Dokładne obejrzenie ciała przy powrocie do domu, kąpiel nie zaszkodzi - nie wczepione dziadostwo uda się zmyć. I do tego zimna krew - kleszcz, który dopiero co się wczepił w skórę ma nikłe szanse nas zarazić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 czerwca 2010, 11:14 
Podporucznik
Podporucznik

Robi napisał(a):
Z kleszczami jest tak, że w prosty sposób (jak od komarów) się od nich nie odpędzimy.

Moim zdaniem należy postępować z kleszczami tak:

1. Ubranie zakrywające ciało - no fakt, w upały to porażka...
2. Środek odstraszający, nawet taki marketowy - dobrze śmierdzący (nie kierować się niską ceną, czy wersją "light"), on przy okazji załatwia komary. Środek bierzemy ze sobą, żeby co około godzinę spryskiwać się ponownie.
3. Dokładne obejrzenie ciała przy wyjściu z lasu, otrzepanie ubrania.
4. Dokładne obejrzenie ciała przy powrocie do domu, kąpiel nie zaszkodzi - nie wczepione dziadostwo uda się zmyć. I do tego zimna krew - kleszcz, który dopiero co się wczepił w skórę ma nikłe szanse nas zarazić.

Tak jak pisze Robi, plus jeszcze po powrocie do domu musowo mundurek do pralki.....i na 90 stopni. Panowie nie zgodzę się z tym , że to najgorszy czas na kopanie. Nie stękajcie jak stare baby tylko do roboty, bo te forum stygnie ;) Pozdro piecu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 czerwca 2010, 15:30 
Kapitan
Kapitan

Dodam, że spodnie trzeba obejrzeć raz na 15 minut i po każdym przedzieraniu się przez krzaki czy wysoką trawę. Nie dać szansy kleszczowi, aby wdrapał się po spodniach na wysokość pasa. Obejrzeć się najlepiej pod słońce. Ja mam już taki nawyk. Ostatnio przeżyłem masakrę - tyle tych zasranych kleszczy. Najwięcej tych czarnych punkcików - nimf. Do tego dorosłe osobniki, które wyjątkowo szybko zasuwają do góry po spodniach, a także kilka niemal niewidocznych larw. Tragedia. Mimo wielokrotnego oglądania się i otrzepywania, to jeszcze w samochodzie pięć sztuk wykryłem - musiały przyczaić się na butach. Ale, odpukać, w ciele żadnego nie przyniosłem - to za cenę ubrania totalnie masakrującego mnie w upały, ale za to w miarę niedostępnego dla tego badziewia...

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 czerwca 2010, 15:48 
Generał Broni
Generał Broni

Dziś w Toruniu są 32 stopnie w cieniu. I tak od 2 dni. W taką pogodę to się pije zimne piwko, a nie biega po lesie z łopatą :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 czerwca 2010, 16:55 
Generał Broni
Generał Broni

Podobno nawet 34 stopnie, cóż z tego, skoro niektórzy muszą zasuwać w pracy plenerowej. :) A co do komarów i kleszczy, są lasy gdzie ich pełno, są też takie, w których ich niemalże nie ma. W okolicach Torunia wystarczy parę km różnicy w odległości i różnice są ogromne, np. w rejonie poligonu artyleryjskiego komary prawie nie występują, co najwyżej meszki, a lasy są suche jak pieprz (brak cieków wodnych i małych zbiorników), kleszczy też nie odnotowałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 czerwca 2010, 20:30 
Porucznik
Porucznik

Od paru ladnych lat buszuje po roznych terenach i nigdy nie mialem kleszcza.Albo mam szczescie,albo tak smierdze,ze sie mnie nie czepiaja :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 czerwca 2010, 10:06 
Plutonowy
Plutonowy

Byłem ostatnio w Brach Tucholskich... W okolicy kleszczy pełno:( Psikam łydki, nadgarstki i szyję środkiem przeciw kleszczom zawierającym Deet .... Oczywiście spodnie w skarpety wpuszczam a te w buty. Do tego bluza długi rękaw opięta ciasno... Efekt: Żadnego kleszcza w tym sezonie jak i w poprzednim:)
Pozdrawiam

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 czerwca 2010, 13:42 
Sierżant
Sierżant

Panowie a co powiecie o takim specyfiku jak Ultrathon czy choćby Mugga. Działa to w ogóle? Miałem zamiar zakupić to pierwsze na alle... było wtedy chyba po 23 zł no ale jak się można było domyśleć sprzedawcy podnieśli cenę na obecnie 35zł w górę, wiadomo sezon, trzeba się wzbogacić na powodzianach, ehh :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 czerwca 2010, 16:04 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ultrathon mam w domu. Jest wg mnie lepszy niż Autan a na pewno mniej śmierdzi od niego. Grubą warstwą się trzeba popsikać, rozsmarować i bardzo dobrze działa. komary latają ale nie gryzą. Nie polecam teraz iść do lasu, bo i może cie nie ugryzą ale szlag cie trafi od tego ciągłego latania i bziuczenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 czerwca 2010, 16:49 
Podporucznik
Podporucznik

Muchy , kleszcze , komary, ale ogólnie to było całkiem znośnie...a i w kieszeniach coś tam było [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 czerwca 2010, 22:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Strachliwi jacyś tacy jesteście.W niedziele zrobiłem 15-cie kilometrów przez las,po starej drodze,dziś prawie całkowicie zarośniętej.Szlak znaczą tylko stare,wiekowe dęby co kilkaset metrów.Guzik co prawda znalazłem,okazało się że 18-to wieczna leśniczówka jest niestety w miejscu gdzie teraz kolej żelazna leci,ale...No niestety nie zabrałem aparatu,wspaniałe,dostojne jelenie na skraju lasu,żurawie,sarna z młodą sarenką...Komarów,mało,kleszczy wcale,jutro też tam jadę,choć mam świadomość że prawdopodobnie gó...no znajdę. ;) No,ale wezmę aparat :) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 czerwca 2010, 23:20 
Podporucznik
Podporucznik

W sobotę upalnie jak jasna cholera. Owady szalały, a jeden bączek wpadł w moje sidła [ img ], i po oswojeniu tak wygląda [ img ], ma nawet sygnaturkę [ img ] :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]