|
White's-y są zdecydowanie solidniej wykonane niż Minelab-y, a szczególnie X70. Jeżeli ostro katujesz sprzęt, musisz mieć to na uwadze. Nie znaczy to, że X70 to jedna wielka tandeta. Ja używałem i problemów z tym nie maiłem, ale nie dorówna solidności obudowy z dobrego aluminium.
Czy X70 będzie miała przewagę na zmineralizowanym gruncie, trudno powiedzieć, raczej wątpliwe. Jedyny plus właściwości detekcyjnych jaki się nasuwa, to większa czułość na najmniejsze drobiazgi na cewce H. Za to wykrywacze wieloczęstotliwościowe z pewnością będą działać na gruncie zmineralizowanym bez większych problemów.
Waga X70 jest zdecydowanie mniejsza, co odciąża rękę, zwłaszcza na cewkach koncentrycznych. Z cewką DD wyważenie nie jest już takie rewelacyjne, chociaż waga wciąż niższa. Pod względem wagi są inne wykrywacze, które wiodą prym. Będą to wykrywacze Tesoro oraz Teknetics i nowe Fishery (ten sam producent), zwłaszcza wyższe modele. Te ostatnie jednak są jeszcze mniej wytrzymałe pod względem mechanicznym niż X70.
Dlatego jeśli idzie o solidność konstrukcji to przede wszystkim White's, jeśli o stabilność w zmineralizowanym gruncie, sprzęty wieloczęstotliwościowe, a jeśli o ergonomię to przede wszystkim Tesoro i nowe propozycje First Texas pod postacią Tekneticsa i Fishera.
Jednym słowem, albo, albo. Ewentualnie jakiś kompromis, ale brak wybitności w tych przedziałach.
Edit.
PS. Ważne też jest jak się zapatrujesz na kwestię serwisu, na ile jest on dla Ciebie istotny.
|