Teraz jest niedziela, 7 września 2025, 18:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fisher f5 czy Omega 8000
PostNapisane: niedziela, 27 czerwca 2010, 17:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam co wybrać na kolorek Fisher f5 czy Omega 8000 poproszę o opinie użytkowników. Czy czymś szczególnym różnią się te wykrywacze bo widzę że większość funkcji mają tych samych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 czerwca 2010, 17:56 
Plutonowy
Plutonowy

Widziałem f5 i Tecnetiksa w akcji... Stanowczo byłbym za f5 :1 Zdecydowanie lepsze F5.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 czerwca 2010, 22:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lepsze f5 ale konkretnie w czym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2010, 07:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jest to to samo urządzenie, różniące się jedynie wyglądem i dwoma czy trzema bardzo mało istotnymi szczegółami w elektronice.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2010, 10:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

omega ma inny zakres na żelazo 40 f5 15 i jest miej podatna na zaklucenia , solidniej wykonana , wyważona , głebsza ,własnie te drobne różnice w elektronice
podobięństwo jest tylko w tej samej częstotliwości , omega jest szybsza ma o niebo lepsze ID na cele

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 11:53 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Miałem podobny dylemat, ale stwierdziłem, że Omega 8000 to model z 2010 wykonany w nowszej techologii co przynajmniej w teorii powinno się przekładać na lepszą "wydajność". Zdecydowałem się na jej zakup i myślę, że w przyszłym tygodniu powinna do mnie dotrzeć (zamówiona w USA na ebay).
Pozdrówka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Fisher f5 czy Omega 8000
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 11:29 
Szeregowy
Szeregowy

Witam

Ponieważ Teknektiksy zadomowiły się już solidnie i poważnie zastanawiam się nad zakupem takowego
mam kilka pytań do właścicieli Omegi i nie tylko:

- Czym jest "zaimplementowana funkcja Deep Search" - czy jest to zaimplementowany półstatyk z identyfikacją?
- Jeśli tak to czy F5 posiada coś takiego ? ( obiegowa opinia jest taka, że Omega to odpowiednik F70 a nie F5 jak pisze Denar- )
- Czy na takim półstatyku również można swobodnie regulować dyskryminację ?
- Czy Omega wzbudza się bardzo pod liniami wysokiego napięcia, tel.komórkowych, innych wykrywek ?
- Czy żeby "kosić trawę" musze obniżać czułość, czy mogę ustawić 100% i nie wściekać się na akompaniament niekontrolowanych pryknięć ?
- Czy konstrukcja Omegi jest bardzo wątła czy tylko wątła ?
- Czy Gamma6000 i Omega8000 to: dwa totalnie różne sprzęty z dwoma zupełnie innymi układami i procesorami ( jak twierdzi Pan sprzedawca przez telefon) czy może to samo " z paroma bajerami" ( jak twierdza forumowicze pewnego odkrywczego forum ) ??

Pozdrawiam
Ka222

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 13:58 
Kapitan
Kapitan

Cytuj:
obiegowa opinia jest taka, że Omega to odpowiednik F70 a nie F5 jak pisze Denar

Zatem obiegowa opinia jest błędna. Fisher F70 to uproszczony F75, który z kolei jest rozwinięciem Tekneticsa T2.

Natomiast Fisher F5 to wykrywacz zaprojektowany od nowa, w założeniu jako urządzenie prostsze i tańsze od rodziny F70/F75, a jego "platforma" służy również do budowy modeli Bounty Hunter Platinum i Gold, a po pewnych modyfikacjach również dla Teknetics Omega 8000. Powtarzam to za wywiadem udzielonym w necie przez Dave Johnsona, głównego inżyniera firmy First Texas (produkującej BH, Fisher, Tek). Projektantem F70/75 był sam Dave Johnson, natomiast F5/O8000 to konstrukcja inż. Saad'a.

I jeszcze zacytuję te wypowiedzi:
Cytuj:
The Omega circuitry and software are a major revision of the Fisher F5 (...) The basic software concepts of the F5 in turn, were derived from the F70, but not the code itself because the machines use completely different microprocessors. (...) The F70 circuit platform is related to the F75 and Tek T2, which despite their differences all run at 13 kHz. The F5 and the new Tek Titanium series of which the Omega is a member, are a different family of circuits, all running at 7.8 kHz. The Bounty Hunter Platinum and Gold were an earlier version of this basic circuit platform. The mechanical design of the Omega is a revision of the Bounty Hunter Platinum.

The Omega and F5 have their own unique user interfaces and different features, but both are simple and easy to use. The two machines are fairly similar in performance and in operating characteristics.

The F75 & F70 were major revisions of the T2 platform.

For several years we've had under development a totally new platform for use in products which don't have to push the extreme leading edge of performance. That platform was first brought into production as the BH Gold and Platinum. With major revisions it became the Fisher F5, and with further revisions the platform became the Teknetics Delta, Gamma, and Omega. Dave was the chief designer for all these products, but most of the actual development work was done by Jorge Anton Saad with assistance from other engineers.

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 15:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

A czy może ktoś się orientuje gdzie aktualnie można kupić omegę 8000 a nie czekać miesiąc aż sprowadzą ze Stanów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 15:57 
Kapral
Kapral

Powiem tak, u mnie na najwyżej czułości Omega czasem potrafi się bez przyczyny wzbudzić ale to naprawdę rzadko się zdarza.Chodzę normalnie z włączonym telefonem w kieszeni. Konstrukcja nie jest ani wątła ani bardzo wątła bo wszystko się trzyma jak należy, to oczywiście zależy również od metody użytkowania:)pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 22:08 
Kapitan
Kapitan

A ktoś sprawdzał jak jest z detekcja zlota i malych sreberek?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 09:12 
Kapral
Kapral

Z mojego doświadczenia - złoto - pierścionek, medalik bardzo ładnie. Mały kolczyk już nie tak dobrze, a łańcuszek złoty???-nie wiem bo jeszcze nie trafiłem.
Ze srebrem tak samo z tą różnicą że łańcuszki też ładnie biją. Oczywiście bierzmy pod uwagę głębokość zalegania. Ja znalazłem tylko kilka takich fanciorów mniej więcej do 10 cm na plaży.Cewka 10".pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 11:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jeśli chodzi o małe sreberka np. krajcarek ferdynanda II to Omega pokazuje go na folii-ok 52. Natomiast 3 krajcarówka jest już na niklu-ok 60.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 10:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

No i d..a u wszelkich dystrybutorów omeg brak.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 13:30 
Kapral
Kapral

A w ogóle planują mieć dostępne tekneticsy?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]