Teraz jest niedziela, 21 czerwca 2026, 00:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Festplatz
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 00:33 
Major
Major

Witam. Proszę o Waszą opinię, kojarzy mi się z jakimś targowiskiem lub miejscem festynów, no ale w środku lasu? Co o tym myślicie, mylę się? Najbliższa miejscowość (małe miasto) położona jakieś 6km na wschód od tego miejsca.
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 19:42 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Faktycznie wygląda to na położona na odludziu w lesie gospodę w której organizowano zabawy i festyny.Znalazłem w internecie ciekawy link dotyczący podobnego miejsca. :) http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CE4Q9QEwDQ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 00:37 
Major
Major

Mamut dzięki za zainteresowanie tematem, niestety na wcześniejszej mapce z roku 1879 nie znalazłem naniesionych zabudowań, miejsce to też nie jest w żaden sposób oznaczone, na mapach WIG występuje już tylko jako las miejski, miasta X...burg :) No cóż trzeba będzie podnieść dupsko i obadać w terenie :), jeśli coś znajdę podrzucę relację.
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 02:18 
Kapitan
Kapitan

Lord, a jak miejscówka z potencjalnym radarem? Pamiętam o Tobie :)
A co do tego konkretnego "festplacu", 6 km na zachód od małego miasta ".....burg", to jakieś 3-4 lata temu go namierzyłem ;) Las w tym miejscu jest ciut inny. Znaleźliśmy z żoną kilkanaście drobnych monetek. Nic szczególnego, ale kto wie, może Ci się bardziej poszczęści. To bardzo ograniczony teren.

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 02:49 
Major
Major

beaviso napisał(a):
Lord, a jak miejscówka z potencjalnym radarem? Pamiętam o Tobie :)
A co do tego konkretnego "festplacu", 6 km na zachód od małego miasta ".....burg", to jakieś 3-4 lata temu go namierzyłem ;) Las w tym miejscu jest ciut inny. Znaleźliśmy z żoną kilkanaście drobnych monetek. Nic szczególnego, ale kto wie, może Ci się bardziej poszczęści. To bardzo ograniczony teren.

M.

Może spykniemy się jakoś w połowie sierpnia, co myślisz? Możesz coś więcej powiedzieć na temat tej miejscówki, czym była? Co do podstawy radaru nie dotarłem jeszcze, miejscówka jest spory kawałek ode mnie, na początku kwietnia, zrobiłem fotki innej opisanej w tamtym temacie podstawy (jak domniemam radionamiernika albo sam nie wiem czego), kilka fotek poniżej. Całość razem z rysunkami i wymiarami chcę wkleić po obfotografowaniu podstawy na temat której toczyła się dyskusja. Po prostu chwilowo brakuje mi czasu, a urlop dopiero w sierpniu.
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 07:42 
Strzelec Wyborowy!

Przy tym placu musiała być jakaś miejscowość, może osada. Zauważ, że jest cmentarz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 10:29 
Major
Major

KWJ napisał(a):
Przy tym placu musiała być jakaś miejscowość, może osada. Zauważ, że jest cmentarz.

Cześć, no właśnie nie, był to położony za miastem cmentarz choleryczny, przez miejscowych zwany "Fyną", powstał w I połowie XIXw, w późniejszym okresie gdzieś tak do wybuchu wojny grzebano na nim ciała samobójców.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 16:44 
Generał Broni
Generał Broni

A to kółko z chorągiewką na pn od cholerycznego cmentarza, to czasem nie karczma? Nie wiem co to za mapa, ale na większości mi znanych tak je oznaczano. Może tam warto pogrzebać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 17:05 
Major
Major

Voucur napisał(a):
A to kółko z chorągiewką na pn od cholerycznego cmentarza, to czasem nie karczma?

[ img ]
Jeśli chodzi o to, to jest to raczej anomalia terenu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 00:54 
Kapitan
Kapitan

Lord,

Dziękuję za odzew. Co do braku czasu - rozumiem Cię doskonale, cierpię na podobną przypadłość. Chętnie spotkam się z Tobą w sierpniu, autostrada zbliża ludzi ;) Do 15.08 jestem na urlopie na dalekiej Zamojszczyźnie, toteż w grę wchodzi 21-22.08.

Za Chiny Ludowe nie wiem co to za obiekt na Twoich fotkach. Nie widziałem nic podobnego ani w Polsce, ani na fotografiach. Kolejna ciekawostka.

Festplatz znaleźliśmy łatwo. Wydaje mi się, że rosną tam nieco inne drzewa. Stawiam, że było to miejsce różnych wydarzeń plenerowych. Łusek tam nie było, więc pewnie odbywały się tam jakieś przedstawienia, przemowy, konkursy sprawnościowe - nie wiem co wymyślić. Fakt, że na piechotę trochę daleko z miasteczka. Monetek było kilkanaście, ale chodziliśmy tam nie więcej niż ze 2 godziny, więc niejedna jeszcze tam leży. Jakieś fenysie Rzeszy i prusaczki. Kolejnych kilka wyszło na wschodnim zboczu jeziorka położonego nieopodal placu. Liczyłem na więcej, ale cóż. Gdy się spotkamy, to możemy spróbować połączyć siły w tym miejscu i w jeszcze jednym. Tereny ogólnie ciekawe, co nieco się działo, ale trzeba trafić dobry trop. Ja kilka razy próbowałem - bezskutecznie. Odezwę się po powrocie w połowie sierpnia. Oczywiście, do tego czasu jestem dostępny (do 18.07 włącznie).

Pozdrowienia,
M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 01:15 
Major
Major

OK. Więc jesteśmy wstępnie umówieni. Co do podstawy na fotkach, to znajduje się na wzniesieniu o wysokości ok. 100m npm, długość jednego z ramion to 11,6m, zbudowany na bazie trójkąta równobocznego, jeszcze w latach 90-tych w pewnej odległości z trzech stron wystawały szyny które były chyba zamocowaniem odciągów, obecnie nie ma po nich śladu. Wokół wzniesienia, jaki i po obu stronach drogi dojazdowej istny labirynt okopów, teren strasznie zaśmiecony odłamkami i żelastwem.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]