Teraz jest poniedziałek, 6 kwietnia 2026, 18:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2010, 08:48 
Specjalista
Specjalista

superstefan napisał(a):
http://www.urbanczyk.info.pl/
Mnie intryguje jak ten pan dostal paszport w czasie stanu wojennego i to kilkakrotkie....
Ja mam wyrobione o nim zdanie dzieki temu, ze moj tata mial watpliwa przyjemnosc z nim pracowac i odrobine mi o tym panu opowaidal :)

Właśnie, w archiwum IPN można pewnie znaleźć wiele ciekawych informacji na temat tego pana. Czy należał do PZPR? Bo nic na ten temat nie znalazłem w jego CV.
Ciekawe, że facet nie widzi problemu w tym, że co roku tracimy bezpowrotnie w wyniku prac budowlanych tysiące stanowisk archeologicznych, których inwestorzy nie ujawniają ze względu na wstrzymanie prac i dodatkowe koszty, a chce ścigać poszukiwaczy łusek, guzików i drobnych miedziaków.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2010, 10:52 
Moderator
Moderator

Witcher napisał(a):
Już dawno odkryłem co boli archeobeton, i stwierdziłem że trzeba poczekać aż samoistnie- naturalnie , problem się rozwiąże. Ile lat ma ten nieszczęsny "profesor"? :jump

Nieszczesny pan "profesor" ma po 60tce i na miejscu pana nieszczesnego "profesora" tak bym sie nie podniecał niezdrowo poszukiwaczami bo licho (zwane potocznie hercklekotami) nie spi i mozna sie przejechać do krainy wiecznego kontekstu, na przykład na zawał czy inne paskudztwo :666 .... czego rzecz jasna nie zyczę.... za to zycze trzeźwego osądu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2010, 16:09 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam
Masz rację Argo, ja ze względu na porównywalny wiek - mógłbym dodać – darmowe studia, bo nic innego nie umiałem. Mam wielu znajomych co dyplom po Uniwerku czy innej uczelni wsadzili głęboko i zajęli się handlem „pietruszką” – chcieli/musieli zająć się rodziną i chcieli iść w życie z podniesionym czołem, a nie ślizgać się przez całe życie jak ten „profesor”, dla mnie oszołom reszta bez komentarza …..
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2010, 16:46 
Weteran
Weteran

Argo napisał(a):
Witcher napisał(a):
Już dawno odkryłem co boli archeobeton, i stwierdziłem że trzeba poczekać aż samoistnie- naturalnie , problem się rozwiąże. Ile lat ma ten nieszczęsny "profesor"? :jump

Nieszczesny pan "profesor" ma po 60tce i na miejscu pana nieszczesnego "profesora" tak bym sie nie podniecał niezdrowo poszukiwaczami bo licho (zwane potocznie hercklekotami) nie spi i mozna sie przejechać do krainy wiecznego kontekstu, na przykład na zawał czy inne paskudztwo :666 .... czego rzecz jasna nie zyczę.... za to zycze trzeźwego osądu.

Oj Argo, byś się zdziwił, przed dwoma laty widziałem Urbańczyka na wykopaliskach, kondycji mogliby mu pozazdrościć 20-latkowie, nie pali i no i tkanka tłuszczowa 0%, więc sam rozumiesz :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2010, 19:48 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
McKane ten pan probowal pracowac na kilku prywatnych uczelaniach, do czego jakos sie nie przyznaje na swojej stronie i jakos dziwnym trafem uczelnie te rezygnowaly z jego uslug po jednym semestrze pracy. Zwiazal sie jedynie z ta uczelnia wymieniana w na jego stronie, a nie od dzis wiadomo ze ta uczelnia to przechowalnia czerwonego betonu.
Dla mnie wystaczy fakt ze przynajmniej 3 razy byl za granica w czasie stanu wojennego, sam wiesz kim trzeba bylo byc, zeby w tamtych latach dostac paszport. Prosze nie sugerowac ze dzieki pracy na uczelini to mu sie udalo, bo pare osob z mojej rodziny pracowalo na uczelniach panstowych w tych latach, a jakos nie mialo paszportu zeby pojechac na konferencje do slonecznej Italii :D
Jeszcze jedno dodam, ten pan uzyskal stopien naukowy doktora w PAN, w tej instytucji doktorat dosatje sie praktycznie z automatu za wysedzenie na stolku iles tam lat, uzyskanie tego stopnia w PAN nie mozna porownywac do doktoratu na Uniwersytecie Warszawskim czy Politechnice..... calkiem inny naklad pracy.
ps.
przestancie sie nim podniecac, bo robicie mu tylko relkame a jemu wlasnie o to chodzi, tak to za kilka lat swiat o nim zapomni :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2010, 22:53 
Weteran
Weteran

superstefan napisał(a):
ten pan uzyskal stopien naukowy doktora w PAN, w tej instytucji doktorat dosatje sie praktycznie z automatu za wysedzenie na stolku iles tam lat

co ty bredzisz chłopie, jak pracujesz w PAN to jesteś zobowiązany do kształcenia w przeciwnym wypadku przechodzisz z etatu naukowego na techniczny (wtedy chyba mniejsza kasa). Doktorat musisz napisać, nic nie ma z automatu. Kiedyś natomiast istniało coś takiego jak profesor kontraktowy na uczelniach

pzdr a.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 07:15 
Wielki Przełamywacz Lodów

superstefan napisał(a):
McKane ten pan probowal pracowac na kilku prywatnych uczelaniach, do czego jakos sie nie przyznaje na swojej stronie i jakos dziwnym trafem uczelnie te rezygnowaly z jego uslug po jednym semestrze pracy.

Otóż dla mnie to nie jest takie dziwne. Uczelnie prywatne w dużej mierze to tak na prawdę potężne biznesy nastawione na kasę a nie nauczanie. Jeśli Pan profesor o którym mówimy jest równie bezkompromisowy w zakresie dydaktyki, co używania wykrywacza metalu to nie miał prawa zagrzać stołka na takim stanowisku dłużej niż ten semestr. Przypuszczam że zaczął stawiać oceny niedostateczne i zagroził tym samym interesom finansowym pracodawcy, za co ten go całkiem uczciwie zwolnił bądź postawił ultimatum nie do przyjęcia.

superstefan napisał(a):
Jeszcze jedno dodam, ten pan uzyskal stopien naukowy doktora w PAN, w tej instytucji doktorat dosatje sie praktycznie z automatu za wysedzenie na stolku iles tam lat, uzyskanie tego stopnia w PAN nie mozna porownywac do doktoratu na Uniwersytecie Warszawskim czy Politechnice..... calkiem inny naklad pracy.

To akurat jest nieprawda.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 07:49 
Złosliwy Nieludzki Doktor

No pierwsze słyszę, by ktoś dostał doktorat za staz pracy w jakiejkolwiek instytucji uprawnionej do nadawania takiego stopnia. Oczywiście sa różne poziomy doktoratów bo i różne poziomy promotorów etc, ale wiem na własnej skórze ile wyrzeczeń i nerwów o czasie nie wspominam kosztuje doktorat.
Panowie ponosi was chyba wyobraźnia. Nie bronie jakiegoś profesora ale ten zapał do wytykania każdemu nawet betonowatemu profesorowi rzekomych kontaktów z SB, UB etc to przesada a juz teksty o herzklekotach są wyb itnie nie na miejscu, w ramach humoru i rozrywki owszem, tam też możemy porozmawiać i o innych grupach zawodowych jak chociażby skorumpowanych celnikach, których ostatnio dobry pluton został oskarżony - bo to jest patologia tego kraju nie zaś jakiś dziarski dziadek z tytułem który nie lubi poszukiwaczy i był za granicą 3 razy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 08:25 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

przepraszam że się pakuję między wódkę a zakąskę :) dopiero teraz zauważyłem wątek - nie jestem w stanie teraz go całego przeczytać zrobię to wieczorem - chciałem tylko zapytać czy padła gdzieś - sprecyzowana regułka - co to jest zabytek ? od jakiego okresu do jakiego itp.-pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 08:50 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
Wiadomo że jesteśmy jego poglądom przeciwni.

"Lecz powołana została ustawa o Polskiej Akademii Nauk z 30 października 1951, a jej celem politycznym była kontrola środowiska naukowego. Początkowo była tylko korporacją uczonych, jednak w 1960 roku została przekształcona w rządową instytucję centralną.
Instytuty nie kształcą studentów na poziomie podstawowym, ale prowadzą studia doktoranckie – większość z nich ma prawo nadawania stopnia doktora i doktora habilitowanego.Głównym zadaniem instytutów jest prowadzenie badań podstawowych na najwyższym poziomie światowym."

Ostatnio edytowano piątek, 2 lipca 2010, 08:55 przez mivanbazmeg, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 08:53 
Moderator
Moderator

Obawiam sie ze rzekome kontakty z UB czy innymi specsłuzbami peerelu wcale nie sa takie rzekome .... a ostrzezenie przed hercklekotami jest bardzo na miejscu, bo dziadek rześki nie rześki ale uwazac na siebie powinien, bo niezdrowe podniecanie sie poszukiwaczami ( jak i kazda inna rzecza wywołujaca tzw stresa) moze owocowac przykrymi dolegliwosciami rzutujacymi na zdrowie w ogolnosci, a psychiczne w szczególności :666

Prezka - definicja zabytku jako taka nie istnieje, bo tak jest najwygodniej dla archeo ..... dla nich zabytkiem jest nawyrazniej dosłownie wszystko, ktore to pojecie nabiera calkiem nowego znaczenia w swietle linku jaki zapodal Arturborat, czyli o stratygrafii kubłow na smieci :rotfl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 08:57 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Pojechalem troche za mocno, ale nie zmienie zdania ze uzyskanie stopnia doktora w czasie komuny i zaraz po upadkutego systemu w PAN bylo !!! jeszcze raz powiem BYLO!!! o wiele latwiejsze niz na uczelniach typu politechnika czy uniwersytet, nawet jak sie nie nalezalo do partii. Jak jest teraz to nie wiem bo wszyscy moi krewni co pracowali w PAN czy to na innych uczelniach odeszli na emeryture.
ps.
Ja przypuszczam ze ten pan wszytkie artykuly z gazet dopisuje do swojego dorobku naukowego, nawet te o "rabusiach" bo jako profesor musi sie wykazywac jakas tam iloscia publikacji, a ze gazety lubia sensacje to bardzo latwo uzyskuje kilka kolejnych "publikacji" :)
ps2.
Jezeli Ktos ma doktorat zrobiony w PAN to bardzo przepraszam, nikogo nie chcialem obrazic, to sa tylko moje przemyslenia na podstawie obserwacji mojej rodziny.

ps3.
McKane co do uczelni prywatnych to masz racje, ale ten pan nie moze byc za surowy dla studentow, bo od lat pracuje na jednej z takich uczelni. Szkola w Siedlcach powstala po wprowadzeniu obowiazkowego wyksztalcenia wyzszego dla nauczycieli w podstawowkach, od razu stala sie jedna z kilku "fabryk magistrow" i jest znana z bardzo liberalnego podejscia do studentow. (wiem ze podpadam absolwentom z Siedlec)

Ja proponuje zaprzestac dyskusji, sam sprowadzielm ja na tematy polityczne za co przepraszam.

Ostatnio edytowano piątek, 2 lipca 2010, 13:05 przez Filip, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 09:47 
Moderator
Moderator

Stefan ma racje, tez proponuje opuscic zasłonę milczenia nad profesorem, jego "betonowymi" poglądami i w ogóle osobą ..... nie widze potrzeby abyśmy robili mu tutaj darmowa reklamę, a jak znam zycie, to zapewne siedzi na forum i czyta ( mielismy tu jego wystep pod nickiem Soso)....... i ma satysfakcje ..... proponuje mu jej po prostu nie dawać, bowiem najbardziej boli zignorowanie :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 10:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie można kasować podatków ze sprzedaży wykrywaczy, reklamy tegoż sprzętu ect- co prowadzi do ogromnej popularyzacji naszego hobby, żeby po 20 latach stwierdzić że jesteśmy rabusiami. Nie mogę takiej krótkowzroczności zdzierżyć.
Później jakiś rozżalony profesor ma pretęsje do całego świata, i jakoś nie jest wstanie pojąć że za późno już na płakanie nad rozlanym mlekiem. Przecież jedynym wyjściem z zaistniałej sytuacji jest kompromis...Bo wszyscy wiemy że :

"NIE MA TAKIEJ SIŁY BY NAM KOPAĆ ZABRONILI "

Wszelkie represje nic nie dadzą- za późno panowie- kara "urąbania" dłoni też niczego nie zmieni. Połknięcie bakcyla gorsze od stalina ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 12:56 
Złosliwy Nieludzki Doktor

No to olać Pana profesora i robić swoje, prawdziwa cnota krytyki się nie boi!!

Tylu ich pisało straszyło a liczba zakupionych wykrywaczy nie zmalała wiec chyba środowisko specjalnie się nie przejmuje, generalnie o to chodzi. Przed betonem najlepiej opuścic betonowa zasłonę milczenia i obojętności i będzie ok :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]