Teraz jest poniedziałek, 6 kwietnia 2026, 18:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 13:10 
Generał Broni
Generał Broni

witam.od momentu jak telewizja pokazała Michnika i Urbana ,biesiadujących razem w knajpie i odwożących się do domu,chciaż oficjalnie rzucali na siebie błotem[było to kilka ładnych lat temu]-nie biorę tej gazety do ręki-nawet do kibla.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 19:09 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Też bojkotuję tę gazetę i radzę zrobić to wszystkim. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 19:26 
Generał Broni
Generał Broni

witam.uznanie dla -olsztyniaka-mam zamiar wybrać się w Twoje strony.byc może,zobaczymy się przypadkiem,jak z tym ślązakiem,który wypuścił się w moje strony,zachęcony tym co pisałem na forum.pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2010, 10:41 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam. Ja nie popieram dzikiego rozkopywania cmentarzy,kurhanów,grodzisk czy innych podobnych miejsc i wywożeniu cennych przedmiotów na zachód. Ale jeżeli ktoś ma wykrywacz i dla swojej przyjemności przeszuka jakieś pola,lasy czy inne nieużytki a przy tym coś ciekawego znajdzie to co takiego wielkiego się stanie? Czy archeologom się wydaje,że na każdym skrawku ziemi ludzie znajdują SKARBY nie wiadomo jak dużej wartości? TOTALNA BZDURA! Są szczęśliwcy,którym się uda znaleźć jakąś ciekawszą rzecz,ale to małe wyjątki! Jeżeli iść po myśli pana profesora,to człowiek,który kopie fundament pod dom albo wykopuje sobie staw na działce to przestępca,bo może akurat przekopuje stanowisko archeologiczne. Już nie wspomnę o kopalniach odkrywkowych,gdzie wielkie koparki niszczą setki cmentarzy i nie odkrytych stanowisk archeologicznych!!! I jeszcze wkurza mnie mowa,że za kilka lat archeolodzy nie będą mogli nic poszukać na polach bitew!!! To na co czekali tyle lat????????????????????? Może poczekają jeszcze z 50-70 lat,to na pewno dużo znajdą przy obecnym rozwoju miast i budowie dróg. Druga sprawa,to kary za nielegalne znalezienie i posiadanie np. boratynki czy innych monet. Ja się tak zastanawiam,skąd miliony starych i cennych monet na legalnych aukcjach,gdzie można legalnie kupić co się chce! Przecież ktoś kiedyś musiał znaleźć te monety i sprzedać do domu aukcyjnego lub sklepu numizmatycznego. Czy właściciele domów aukcyjnych sami te monety produkują? A jeżeli odkupują od prywatnych właścicieli{potencjalnych znalazców skarbu}-to czy są paserami i podlegają karze więzienia??? Moim zdaniem warto zakładać oficjalne stowarzyszenia eksploracyjne i dzielić się opisami i zdjęciami znalezisk na oficjalnych forach internetowych. Taki sposób przedstawienia znalezisk wyjdzie wszystkim na dobre. Archeolodzy stracą mniej kasy na kopanie i na podstawie opisów i zdjęć w necie mogą zaznaczyć na swoich mapach te znaleziska a znalazca dowie się czegoś na temat swoich i innych"skarbów". Trzecia sprawa to interpretacja wyrażenia "znaleźć skarb". Czy skarbem jest polny kamień,który leży w ziemi od milionów lat? Czy za ten sam kamień o ładnym okrągłym kształcie,który mógł być używany jako kula burząca na machinach oblężniczych przy zdobywaniu zamku albo w wielkiej bitwie można iść do więzienia??? Warto nad tymi zagadnieniami więcej popracować. Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy i "sprawiedliwych" archeologów.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]