Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 10:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 15:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

10" cewka słabo sobie radzi z maskowaniem żelaza a omega z 11" jest o niebo lepsza od t2 w maskowaniu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 18:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kol.Zdzichu nie chce mi się wierzyć żeby Proxima nie widziała garści monet z powodu jednego gwożdzia.Jeżeli to prawda to można ją spokojnie wrzucić do Wisły.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 22:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zapewne niejeden to zrobi.
Możesz sprawdzić u kolegi dyskryminowany gwóżdż taki jak na moim filmiku ustawiasz na kilku monetach (nawet garść w kupie) a potem ... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2010, 11:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

PROxima zachowuje się normalnie i porządnie w takim teście. Identycznie jak Omega na filmiku. Wiem bo sprawdzałem - jak ktoś nie wierzy zapraszam do mnie do firmy na pokaz ;-)

Drugą sprawą jest ,że tego typu test to swoisty mit i MANIPULACJA . Wiele osób taki test robi - a nikt kto zna od podszewki działanie wykrywaczy nie wytłumaczył dlaczego tak się dzieje. KAŻDY wykrywacz który posiada dobrze działającą dyskryminację daje możliwość wycięcia obiektu stalowego i będzie sygnalizował obecność obiektu z metalu kolorowego położonego na, pod i bezpośrednio obok dyskryminowanego obiektu. O ile wielkość przedmiotu stalowego nie jest wielokrotnie większa od "monety". Dzieje się tak dlatego ,że wykrywacz widzi w takiej sytuacji sumę sygnałów od dwóch obiektów. Sama stal jest dyskryminowana ale już stal + moneta ma łączne sumaryczne ID wyższe niż ustawiona dyskryminacja i detektor sumę dwóch obiektów sygnalizuje.

Ważniejszy a przez nikogo nie robiony jest test zachowania detektora PO przejściu nad dyskryminowanym obiektem. Okazuje się,że niektóre "BARDZO DOBRE" wykrywacze po przejściu nad zdyskryminowanym obiektem "głuchną" nawet na pół sekundy. I moneta musi być oddalona pół metra od stali żeby była sygnalizowana.

pozdrawiam . !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2010, 22:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

do firmy na pokaz nikt z internautów nie przyjedzie ale krótki filmek rozwiąże problem , zatem czekam :bir

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lipca 2010, 09:59 
Kapral
Kapral

Bardzo dobry pomysł :1 Z chęcią też bym obejrzał taki kontr filmik :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lipca 2010, 10:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

Filmu raczej nie bedzie , chyba że wrzuci jakis użytkownik.
Tak jak wcześniej pisałem zupełnie z gwoździem proxima sobie nie radzi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lipca 2010, 23:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zdarzyło mi się kopać Proximą same gwoździe jako wątpliwe sygnały ( na wysokiej czułości, dyskr. 0), więc w głuchy sygnał żelaza, na "kupie" monet, po prostu nie wierzę.
W tym wypadku i na podstawie własanych doświadczeń poddaję w wątpliwość kompetencje "testującego", nie sprzętu.
Nie jestem entuzjastą Proximy i zmieniłem ją na inny sprzęt, bardziej odpowiadający moim preferencjom, ale mierzi mnie taka egzaltacja jednym modelem, w którego posiadaniu jest aktualnie użytkownik.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 lipca 2010, 08:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie chodzi o kopanie wątpliwych sygnałów a oto że proxima nie zobaczy monety położonej obok pod lub na WYCIĘTYM gwożdziu i tyle , tego nie przeskoczysz chyba ze konstruktor upora sie z tym w przyszłości.
Dobrze ze jast miesiecznik odkry i można sobie poczytać o takowych testach z róznym sprzętem przeprowadzonych żetelnie przez dwóch panów.
Mam jeszcze ''Goldiego'' xp , jest to wątek o omedze wiec
koniec :)

Ostatnio edytowano sobota, 10 lipca 2010, 08:42 przez zdzichu229, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 lipca 2010, 08:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zdzisiu.....wczoraj wieczorem pojechałem do Sztutowa , z posiadaczem Twojego ulubionego wykrywacza zrobiliśmy test na tym samym gwoździu , i tej samej monecie - i PROxima i Omega test przeszły. Filmik - pewnie dopiero w poniedziałek jak się nauczę wrzucać filmy na Y....

Z resztą - po co ja się tu produkuję. Każdy kto ma PROximę może sobie taki teścik sam zrobić - Robi się to tak :
- znajdujemy w domu gwóźdź , nie za duży ,nie za mały (około 5 cm ) i moneta 5 gr.
- Wykrywacz ustawiamy na tryb dynamiczny , 1 ton , czułość 30 .
-sprawdzamy czy miejsce w którym będziemy testowac nie jest zaśniecone żelazem .
-gwóżdż na ziemię najlepiej prostopadle do kierunku machania . Machamy nad gwoździem i ustawiamy dyskryminację 1 stopień ( !!! ) powyżej punktu wycięcia gwożdzia .
- kładziemy monetę 5 gr obok - i machamy znów .

zachęcam użytkowników PROximy których temat zainteresował do testów .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 lipca 2010, 09:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Szanowny Panie Arku nie ma co sie przejmowac tak znakomite i mocne wykrywacze jak XLT MXT (test mxt w odkrywcy) też radzą sobie słabo gwożdzikiem podobnie wiec nie bierzmy tego dosłownie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 09:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zdzichu. Ubywa Ci tych monet.

Najpierw było:
Cytuj:
sypiemy całą garść monet dyskryminowany gwozdzik w środek i ... nie widzi kompletnie niczego

Cytuj:
na kilku monetach (nawet garść w kupie) a potem

teraz:
Cytuj:
nie zobaczy monety położonej obok pod lub na WYCIĘTYM gwożdziu

Tylko czekać jak zaraz zniknie nam ta moneta i zostanie, że "nie widzi gwoździa" :)

Po kiego czorta podnosić sobie zadowolenie ze sprzętu nieudolnym dyskredytowaniem innych modeli. Nie można po prostu cieszyć się z własnego, fajnego wykrywacza?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 10:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

chodzi o monetki niskiej przewodności z niklu 20 gr 50 gr :) pozdrawiam kolege
http://www.staffsmetaldetectors.co.uk/iron_test.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 12:14 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

"iron test " to robienie z ludzi idiotów. Czy wszystkie śmieci stalowe w glebie to identyczne gwoździki ? a monety......też są identyczne ? A ile czasu stracimy przy tak niskim ustawieniu dyskryminacji na kopanie setek śmieci stalowych ....bo może pod jakimś jest monetka ? Jakie jest prawdopodobieństwo ,że przy zagęszczeniu 1 moneta na 4 mkwadratowe ( a to już super miejscówka !!!! jakich nie ma w praktyce !! ) i przy zagęszczeniu 20 śmieci zajmujących 4 cm kwadratowe każdy , moneta bedzie po śmieciem ? Jak na moje na szybko to 1/500 ( tak swoją drogą czy jest na sali matematyk ? ) Czyli jak się wykopie jakieś kilkaset śmieci stalowych to dopiero można oczekiwać, że przy super zagęszczeniu monet pod jednym z nich będzie moneta. Czy nie szkoda czasu ? Wykopanie kilkuset śmieci zajmie kilka godzin . na dobrej miejscówce te kilka godzin to....kilkadziesiąt ...kilkaset monet ....

Gdzie SENS I LOGIKA ????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 13:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

można wycąć cały segment (notch) wtedy nie martwie sie o niską dyskryminacje a wykrywacz odrzuca mi od monet (nie maskując) wszelkie większe gwożdzie śmieci stalowe .
Trafiają sie różne miejsca , a gwóźdz jest tylko przykładem jak wykrywacz może ! reagować na monetę w pobliżu stalowego śmiecia .

Pozdrawiam Pana serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]