Teraz jest sobota, 13 września 2025, 14:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 22:30 
Generał Broni
Generał Broni

Na terenach mocno zaśmieconych nieźle wypada F75 w trybie półstatycznym czyli AM Motion (tyle z opowiadań znajomego z terenów Dolnego Śląska).
Niestety bądź stety to tryb AllMetal i wszystko piszczy tak samo - za to kolor poznać można po VID (numerki) bo stal w tym trybie nie fałszuje tak mocno jak w trybie dynamicznym przez co na 98% jest rozpoznawalna (2% to duże kawałki ;) ). Trochę to pewnie męczy ale coś za coś. Jakby ktoś miał jeszcze snajperkę to już wymiatacz na całego.

Odnośnie XLT można w miarę ustawić aby na zaśmieconym był cicho ale wtedy i tego co chcemy możemy nie wyciągnąć. Słowo klucz - Cichy wielbiciel (polecam modyfikacje wedle uznania - głupotą jest przepisywać ten program na pałę jak każde inne zresztą).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lipca 2010, 21:50 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam ponownie

Zapewniam was, że nie chodzi mi o cuda. Doskonale zdaję sobie sprawę, że praw fizyki się nie przeskoczy. Zależy mi aby użytkownicy sprzętu (doświadczeni) określili, które wykrywki sprawdzją się w trudnym terenie.
Co sądzicie o filmikach z youtube prezentujących XP Goldmaxx?

Pozdrowionka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lipca 2010, 22:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na zaśmiecone tereny przede wszystkim mała cewka 5-6''. Model wykrywacza ma w tym wypadku drugorzędne znaczenie. Akurat ACE 250 ze standardowo małą sondą dobrze się w to wpisuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lipca 2010, 23:21 
Generał Broni
Generał Broni

filmiki z goldmaxem - zawszew sceptycznie podchodze do wszelkiego typu filmow (czesto sponsorowanych, badz zrobionych przez szczesliwych wlascicieli danego sprzetu probujacych udowodnic calemu swiatu, ze ich decyzja, ich sprzet jest naj), goldmaxa powera mialem, wlasnie ze wzgledu na tereny gdzie Explorerem nie dalo sie szukac, bardzo mocno zasmiecone zelazem, co prawdo brakowalo mi czasami wyswietlacza w bardziej leniwe dni, gdy nie chcialo mi sie kopac, ale warto bylo, sprzet ten jest chyba nadal najpopularniejszym sprzetem na terenie UK, gdzie glownym celem sa male sreberka, rzymki etc, a pola nie rozpieszczaja i zelaza jest od groma, z reka na sercu moge powiedziec, ze byl to bardzo dobry wykrywacz, ktory na zasmieconym terenie czul sie jak przyslowiowa ryba w wodzie (Stara Rybo z calym szacunkiem Kanarek fajnym jest, ale chyba troszke zostaje w tyle), co do samego Goldmaxa standardowa cewka, jest wystarczajaco "szybka", ale jesli jeszcze separacja bedzie "nie ten tego" zawsze mozna zalozyc mala elipse i chyba ciezko bedzie znalezc na obecnym rynku cos bardziej skutecznego ( Deus na Deus Fast i moze F75 z mala elipsa, ale ten drugi w takim zestawieniu chyba jednak troszke plytszy)
PS przepraszam za interpunkcje,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 lipca 2010, 15:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przykład :
Nieduża łąka przylegająca bezpośrednio do stanowisk rzymskich.
Klub organizuje tam poszukiwania średnio co 2 miesiące. Było ich już pięć, czy nawet sześć.
Łączka naprawdę nie duża. Na początku przyjeżdżało ok. 40-50 poszukiwaczy. Żelastwa ogromna ilość.
Na początku każdy coś tam wydłubał, po drugim razie już ciężko było zobaczyć poszukiwacza z innym sprzętem jak goldmaxx.
Nawet jak się pojawili to zwijali się po 2-3 godzinach, chociaż mieli możliwość szukać cały dzień.
Ostatnim razem, jakieś trzy tygodnie temu przyjechało tylko kilku.
Ja spomiędzy żelastwa wykopałem jeszcze dwie fibule, sestercje i fajnego brązika Gallienusa.

Kiedyś wielokrotnie ( na różnych poszukiwaniach) mając czysty sygnał przy dużym żelastwie wołałem najbliższego poszukiwacza z innym sprzętem żeby mi sprawdził sygnał.
Prawie zawsze były 2-3 machnięcia na celem i odpowiedź że duże żelastwo plus czasem jeszcze pocieszające klepnięcie w ramię i tekst że już nie długo zacznę rozróżniać sygnały.:D
Odchodził a ja wykopywałem fanta. :)

Zostaje przy tym sprzęcie i już na nic nie zmieniam, no chyba że deus zleci znacząco z ceną.
To tylko takie moje odczucia na podstawie różnych własnych doświadczeń.
Nikogo nie namawiam na ten sprzęt.

Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 11:40 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam

Jak pisze się rozumiem błąd ortograficzny!!! HERKOMPENDERETYK, mówisz o poszukiwaiach z XP Goldmaxx na stanowiskach w UK?
A swoją drogą to czy XP ma identyfikację tonową?

POZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 12:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Gold MAXX Power jest wykrywaczem 3-tonowym, ale może być ustawiony przełącznikiem Silencer na 2-tonowość a przy ustawieniu IRON THRESHOLD na minimum jednotonowym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 14:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

zgadzam się z Panem Andrzejem "Goldi" V4 będzie najlepszy + mała ceweczka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 23:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

torp1 napisał(a):
Witam

Jak pisze się rozumiem błąd ortograficzny!!! HERKOMPENDERETYK, mówisz o poszukiwaiach z XP Goldmaxx na stanowiskach w UK?
A swoją drogą to czy XP ma identyfikację tonową?

POZDR

Tak , mówię o poszukiwaniach na stanowiskach w UK z GM Mk I .
No , ale chyba nie ma różnicy gdzie to zardzewiałe żelastwo jest.
Kwestia jak spomiędzy tego żelastwa wydobyć dobre fanty i jaki wykrywacz do tego jest dobry.

XP Goldmaxx Power to tak jak pisze Denar.
XP Goldmaxx Mk I ma przełącznik 2 tone/3tone.

Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]