Teraz jest sobota, 4 lipca 2026, 08:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tropy..
PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 19:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Mam pytanie do znawców.
Znam miejsce gdzie w bardzo twardej skale są odciśnięte ślady łap zwierzęcia.
Czy takie coś może kogoś zainteresować, mam na myśli jakiegoś badacza, czy raczej takie coś to populares.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 lipca 2010, 16:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tak myślałem , pewnie nic specjalnego.
Tak tylko mnie wczoraj naszło jak oglądałem filmiki z archiwum "Planette".
Był tam film o jakimś kamieniołomie. Pokazywano odciski paproci, pni drzew no i właśnie ślady zwierząt.
No i przypomniałem sobie że znam takie miejsce w Polsce gdzie są dosyć głębokie ślady w skale, tak na 3-5 cm głęboko.
Bez wątpienia to ślady zwierząt. Nie interesuję się za bardzo tym tematem, więc zapytałem tutaj.
Tak czy inaczej dzięki.
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 lipca 2010, 21:31 
Generał Broni
Generał Broni

Witam skamieniałe ślady zwierząt na pewno zainteresują paleontologów

; Przełomowe odkrycie w Polsce
Sensacyjne odkrycie w Polsce; trzeba będzie zmienić podręcznikiSensacyjne odkrycie w Polsce; trzeba będzie zmienić podręczniki

Odciski stóp i kości najstarszych czworonożnych zwierząt lądowych odkryli polscy naukowcy, prowadząc wykopaliska w Górach Świętokrzyskich. Wyniki swoich badań publikują na łamach najnowszego numeru prestiżowego tygodnika naukowego "Nature".
Po opublikowaniu badań przez polskich naukowców trzeba będzie zmienić podręczniki do paleontologii. W nieczynnym kamieniołomie Zachełmie pod Kielcami w Górach Świętokrzyskich naukowcy z Państwowego Instytutu Geologicznego oraz Uniwersytetu Warszawskiego odkryli skamieniałości i odciski stóp tetrapodów (czworonożnych kręgowców). Okazało się, że są one starsze o ok. 18 mln lat od najstarszych tego typu skamieniałości znanych nauce. Z pierwszych tetrapodów wywodzą się płazy, gady, ptaki i ssaki.

Znalezisko pochodzi z okresu dewońskiego, sprzed 395 mln lat. Paleontolodzy odkryli m.in. kilka "dróżek" zrobionych stopami zwierząt. Część śladów ma nawet 26 cm szerokości. Oznacza to, że zostawiły je zwierzęta wielkości około 2,5 metra. Były też mniejsze osobniki o długości ciała około pół metra - opisują autorzy.

- Waga tego znaleziska polega na tym, że są to bardzo stare tropy, pozostawione przez zwierzęta z czterema łapami i palcami, w osadach płytkiego morza i jego brzegu - wyjaśnia współautor artykułu, Grzegorz Niedźwiedzki z Uniwersytetu Warszawskiego. Jak dodaje, oznacza to, że takie czworonogi istniały blisko 20 mln lat wcześniej niż do tej pory przypuszczano - podkreśla.

W 2002 roku badacze znaleźli pierwszy okaz odcisku łapy tetrapoda. - Wówczas nie wiedziałem, że to tak ważny z naukowego punktu widzenia obiekt paleontologiczny. Dopiero kolejne znaleziska z 2004 r. i 2007 r. oraz 2008 r. wyjaśniły zagadkę tajemniczych odcisków z Gór Świętokrzyskich - opisuje.

Powszechnie uważa się, że tetrapody wyewoluowały z ryb. Po drodze miało być stadium przejściowe w postaci elpistostegidów (grupa kopalnych ryb trzonopłetwych), o głowie podobnej kształtem do głowy tetrapodów, ale z wieloma rybimi cechami ciała, takimi jak płetwy zamiast nóg.

Przykładem zwierzęcia z grupy elpistostegidów jest Tiktaalik (nazwa w języku Inuitów oznacza rybę miętusa), którego skamieniałość odkryto w 2006 r. w arktycznej części Kanady. Tiktaalik miał tak zbudowane płetwy piersiowe, że mogły zginać się w połowie. Poruszał się na nich jak na łapach. Dzięki temu zwierzę mogło spędzać dużo czasu także na lądzie.

Jak komentuje współautor artykułu, prof. Marek Narkiewicz z Polskiego Instytutu Geologicznego, dzięki najnowszemu odkryciu nie tylko przesunięto wiek pojawienia się najstarszych znanych czworonogów. - Wyeliminowaliśmy również elpistostegidy jako przodków czworonogów. Okazuje się, że elpistostegidy żyły już po ich pojawieniu się - podkreśla.

Istotny w polskim odkryciu jest fakt, że znalezisko z Gór Świętokrzyskich jest starsze o 10 mln lat od najstarszych skamieniałości elpistostegidów. Możliwe, że elpistostegidy nie były formą przejściową pomiędzy rybami a tetrapodami, ale zwierzętami reliktowymi, które przetrwały jako osobna odnoga ewolucyjna.

Profesor Narkiewicz podkreśla, że badania dały również nowe spojrzenie na środowisko, w którym wykształciła się czworonożność. - Nie były to, jak do tej pory uważano, bagna czy lasy przybrzeżne lub wody śródlądowe, a rozległy, płytki, odległy od lądów, okresowo wysychający zbiornik morski - opisuje.

Jak podsumowują Philippe Janvier i Gael Clement w komentarzu zamieszczonym w "Nature", ewolucyjne przejście od ryb do lądowych zwierząt czworonożnych wydawało się być bardzo dobrze udokumentowane w nauce. - Teraz jednak w sam w środek tego uporządkowanego obrazu został wrzucony granat - napisali. ;

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2010, 10:15 
Moderator
Moderator

wklej fotki ;) będziemy dalej dyskutować :)

ps znikam na prawie 3tyg :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2010, 12:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Będzie ciężko o zdjęcia, nie mieszkam w Polsce.
Nawet jakbym był lub pojechał do Polski to też musiał bym mieć szczęście i odpowiedni sprzęt do sfotografowania.
Już piszę dlaczego.
Miejsce to znajduje się prawie w Bieszczadach a dokładnie to u podnóża Gór Słonnych i jest to środek koryta rzeki San.
Jest to moje stałe, wędkarskie miejsce, łowię tam późno jesienne drapieżniki.
Dostęp jest bardzo trudny. Musi być bardzo niski stan wody no i dojście jest nie ciekawe.
Trzeba balansować na wielkich głazach i skałach a wokoło głębiny. No ale w lecie raczej nie powinno być problemu, można się zsunąć po głazie do głębiny, nic się raczej nie stanie. :)
Chcąc łowić ryby dochodziłem do najdalej możliwego punktu i skałę a raczej wielki, płaski głaz miałem obok, trochę głębiej.
Nie jest to miejsce uczęszczane. Nie nadaje się na kąpielisko ze względu właśnie na te głazy i skały i głębokie, ale wąskie (1,5-2m) szczeliny między nimi.
Wędkarsko miejsce też niebezpieczne co potwierdziło się 3 lata temu kiedy utopił się tam wędkarz. Właśnie ześliznął się z takiej skały a wypełnione wodą spodniobuty (wędkarze wiedzą o co chodzi) pociągnęły go w głębinę.
Ślady to, wydaje mi się, nie zwierząt a raczej jednego zwierzęcia. Jest to kilka kroków (bo mu się skała skończyła :D ) .
Ślady są dosyć duże, coś wielkości stopy ludzkiej, może troszkę większe i są trzy-palczaste. Palce są grube a środkowy palec jest większy i dłuższy.
To tyle, tak to wygląda.
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2010, 13:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Taki jest ten trop?
http://gwiazdy.com.pl/images/31_06/6-1.jpg

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2010, 18:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tak , coś bardzo podobnego. Nie ma tu punktu odniesienia , więc nie wiadomo jaka to wielkość.
Kształt ten sam, no może tylko na tych moich palce są jakby grubsze i "pięta" solidniejsza.
Co to jest ? Ptak jakiś ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2010, 19:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jest to ślad pozostawiony przez Teropoda.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Teropody

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2010, 19:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na tej stronie jest jedno zdjęcie, chodzi o to ostatnie na dole.
Dokładnie taki sam ślad z dużym, grubym środkowym paluchem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 sierpnia 2010, 11:33 
Moderator
Moderator

wszystko pięknie i miło z tym że w miejscu o którym pisze HERKOMPENDERETYK nie ma możliwości występowania takowych tropów..
1 skały owe tworzyły się na bardzo dużych głębokościach (powyżej 4tys metrów)
2 w okresie tworzenia się tych skał nie było już takich gadów (oligocen, a dinusie wymarły w kredzie)
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 sierpnia 2010, 18:13 
Generał Broni
Generał Broni

Kenny, ale te tropy jednak tam sa. :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 sierpnia 2010, 19:31 
Moderator
Moderator

pod warunkiem że są to tropy... a nie na przykład hieroglify narzędziowe... w co jestem skłonny uwierzyć

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 00:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pewnie złudzenia apteczne, albo yeti.
Ślady są a ich interpretacja nie należy do mnie.
Kenny, jesteś oblatany w temacie więc pewnie masz rację.
Ewentualne zdjęcie możliwe za rok, wtedy będę w Polsce.

Jeszcze Kenny popatrz na to :

Karpaty Zewnętrzne (fliszowe) obejmują pasmo Beskidów i Pogórze Karpackie. Zostały ukształtowane w neogenie. Zbudowane są z fliszu, czyli osadów, które odkładały się w coraz płytszej geosynklinie z nowo wypiętrzonych gór. Flisz składa się z naprzemian ległych warstw piaskowców, łupków, wapieni i margli. Osady te zostały później sfałdowane tworząc płaszczowiny, z których powstała ta część Karpat. Sumaryczna grubość utworów fliszowych wynosi ok. 6000 m. Sedymentacja fliszu rozpoczęła się w późnej jurze i trwała nieprzerwanie do wczesnego miocenu. W środkowym miocenie utwory fliszowe uległy ruchom fałdowym oraz ruchom płaszczowinowym skierowanym ku północy. Płaszczowiny tam występujące to: magurska (obejmująca Beskid Wysoki, Sądecki, Średni, Niski, Wyspowy, Gorce, Masyw Babiej Góry), przedmagurska (na południowy-zachód od Żywca), śląska (Beskid Śląski, Mały, Pogórze Wielickie, Pogórze Rożnowskie, Bieszczady), podśląska (wąski pas od Cieszyna do Brzeska), skolska (Góry Słonne, Pogórze Przemyskie, Pogórze Dynowskie).

Nie patrz na to że zostały ukształtowane w neogenie.

Zwróć uwagę na zdanie:

Sedymentacja fliszu rozpoczęła się w późnej jurze i trwała nieprzerwanie do wczesnego miocenu.

Czyż nie wtedy właśnie mogły powstać ślady w osadach ?
No a jura to przed kredą, tak ? Czyli dinusie miały się całkiem nieźle. (Park Jurajski :D )
Może się mylę, nie jestem geologiem. Raczej na pewno się mylę.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 10:58 
Moderator
Moderator

widać że wiesz że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele...
sedymentacja jurajska na terenie Karpat ogranicza się do kilki skałek o charakterze olistolitów w rejonie płaszczowiny podśląskiej (po czym następuje luka sedymentacyjna do górnej kredy), jeśli chodzi z kolei o kredę reprezentowana jest ona bardzo skromnie jako flisz piaszczysto łupkowy w rejonie płaszczowin zewnętrznych (podśląska, śląska, w magórskiej prawie jej nie ma)
zasadnicza masa fliszu w karpatach pochodzi z paleogenu jeśli chodzi z kolei o miocen to stanowi on wypełnienie już ukształtowanych zapadlisk w rejonie karpat (niecka nowosądecka, niecka podhalańska (i tylko w tym miejscu jest wykształcony jako flisz podhalański)) na przedpolu karpat z kolei tworzy wypełnienie ilaste zapadliska przedkarpackiego...

co do utworów kredowych we fliszu charakteryzują się one w zależności od miejsca występowania większą wapnistością od utworów trzeciorzędowych dodatkowo liczne w tych osadach są menility i rogowce charakterystyczne dla głębokomorskiej sedymentacji
ponadto są to cieniutkie warstewki piaskowca przeławicone miąższymi warstwami łupków
znam miejsce o którym piszesz znajdują się tam wychodnie gruboławicowych piaskowców typowych dla paleogenu... jeśli już mamy dywagować na temat wieku

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 12:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pewnie masz rację.
Jedynie mogę dodać, że jest to jak napisałem wcześniej "u podnóża Gór Słonnych".
Dokładnie jest to na styku trzech płaszczowizn.
-magórskiej, do której należy Beskid Niski.
-śląskiej, do której należą Bieszczady
-skolskiej, do której należą Góry Słonne.
Pewnie to nie ma znaczenia.

Tak jak napisałem wcześnie, przypomniałem sobie o tych śladach po obejrzeniu filmu.
Dawno tam nie byłem, już ponad 10 lat.
Za rok dopiero będę w Polsce, wtedy zrobię zdjęcia i będzie można się bawić w interpretację.

Wiem że są aparaty do zdjęć podwodnych, ale nie będę kupował takiego dla jednego zdjęcia.
Coś wymyślę.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]