Teraz jest poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 12:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Explorer SE deep + fast jednocześnie
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 18:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Niedawno dokupiłem 8 calową cewkę - raz z nią ćwiczyłem w zaśmieconym terenie i było całkiem nieźle - parę sztuk z 30cm wyjąłem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 23:18 
Kapral
Kapral

A mógłbyś sprawdzić i podać zasięgi w powietrzu dla 11" i 8" dla kopiejki.No ta nakrętka to nic dziwnego głębokie, a jeszcze mocno skorodowane żelazo daje ładny sygnał na dyskryminacji ale jak wykopiesz to sygnał wraca do normy.To nawet jest przydatne bo jak wycinasz gwoździe to duże żelastwo Ci nie umknie.A jeszcze takie pytanie jak kopałeś za kopiejką to zanikł sygnał i musiałeś rozkopać czy był cały czas?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2010, 08:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jeśli chodzi o kopiejkę, sygnał z każdym wybraniem urobku, wzmacniał się. Na początku był niewyraźny. Z reguły kopię wszystkie sygnały , nawet te z poświatą ( takie jak ja mówię, zza firanki) lekko drgające , niezdecydowane. Czasem uciekają bezpowrotnie i okazuje się , że to podrdzewiałe, małe żelazo.
Tym razem sygnał radykalnie urastał i stawał się jednoznaczny- to tymbardziej mnie napędzało.

Jesli chodzi o testy w powietrzu,ok. zrobię je jutro i dam znać, choć czasami robiąc je, byłem zdegustowany , pozorną nijakością zasięgów. Jednak co w ziemi to w ziemi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2010, 10:54 
Kapral
Kapral

O wyniki testów w powietrzu się nie martw bo wiem że będą gorsze chodzi mi właśnie żeby zobaczyć jakiego kopa dostaje w ziemi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 września 2010, 09:16 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Co do testów powietrznych to i ja bym nimi się również nie sugerował bo jak wiadomo minelab lubi kontakt z ziemią i tu dopiero pokazuje swoje pazurki .Ja chodzę z cewką 11-tką i bardzo ładnie mi na tej cewce wykrywacz zbiera drobnicę choć powiem szczerze że trochę poświęciłem czasu aby poznać tą wykrywkę .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 września 2010, 10:41 
Kapral
Kapral

Absolutnie nikt tu nie chce się sugerować testami powietrznymi bo te wypadają przeciętnie i to chyba wie prawie każdy użytkownik Ex-ów, chodzi o porównanie jak widzi w powietrzu tą samą kopiejkę którą wyrwał z 55 cm.Swoją drogą jak robicie procedurę Noise Cancel na ziemi, czy nad ziemią 30 cm jak w instrukcji, czy może jeszcze inaczej?
Jako ciekawostkę dodam że na jednym filmiku słyszałem o monecie wyjętej Ex II z ok 80 cm :o a po chwili tekst: I'm not Joking.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 września 2010, 13:36 
Generał Broni
Generał Broni

80 cm - nie wiem co odpowiedziec, najglebszy sygnal ( w miare drobny) jaki kopalem byl to kawalek olowiu (wymiary jakies 2,5x2,5x1,5cm) jak gleboko byl w centymetrach ciezko mi okreslic, powiem tylko tyle, ze gdy stalem w wykopanym dole, plaszczyzna powierzchni byla dobrze ponad kolana, cewke jaka miale zalozona to 18x15" SEF, za pinpointer sluzyl mi kolega z Etracem (on zlapal ten sygnal dopiero gdy poszerzylismy dol i byl wstanie wlozyc cewke w wykopane miejsce - juz wtedy bylo wykopane jakies 40-50 cm. Najglebsze Penny i Half Penny na cewce 15x12" SEF wychodza pod 50cm, co do sreberka kolega byl w stanie wyluskac monetke srednicy ok 1cm (Etrac i SEF15x12") z okolo 40tu, ale 80cm :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 września 2010, 16:58 
Kapral
Kapral

Też nie wiem co o tym myśleć dlatego podałem jako ciekawostkę.A tu ten filmik żeby nikt nie myślał że to ja sobie wymyśliłem: http://www.mlotv.com/view/267/explorer-iffy-signals/Gary mówi o tym w 06:45.
cehaigrek - Używasz SE czy II?Jak wygląda sygnał przy tak głębokim przedmiocie bardzo różni się jakością od płytkich celów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 września 2010, 20:30 
Kapitan
Kapitan

co do sygnału to na exII po dłuzszym chodzeniu można odróżnić po dzwięku czy przedmiot jest duzy czy nie.co do cewek 8 cali to ona bierze płyciej i to znacznie od tej 10,5 starej lub 11 nowej ale jest super wybiórcza na śmieci,w miejscach przechodzonych 11 warto poprawic 8 i jakis sygnał na pewno wyjdzie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 września 2010, 22:12 
Generał Broni
Generał Broni

Chodzilem z II i SE (Etracem rowniez), przedmiot na tak duzych odleglosciach moga zachowywac sie baaaaaardzo roznie, poczynajac od niskiego tonu przy rownoczesnym wskazaniu kursora w okolicach prawego gornego rogu (zelaza), moze byc dobry sygnal i kursor "biegajacy" po calym ekranie, wskazania "prawie zelazne" tj. dzwiek i kursor wskazujace na zelazo - okazywaly sie malym brazem, jedynie olow zawsze pokazywal sie tam gdzie powinien. z exem nauczylem sie jednego przy iron mask zaslaniajacym ok 3-4 kresek kopalem doslownie szybko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 września 2010, 18:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cehaigrek, wydaje mi się,że lewego -górnego rogu ( żelazo). Mnie w prawym/górnym wychodzą przy pięknym piskliwym, wysokim dźwięku, duże miedziaki.
Wracając do głównej myśli Cehaigreka - potwierdzam , mimo skromnego doświadczenia z Ex SE Pro, że na głebokich sygnałach, każda opcja jest ( różne sygnały ) możliwa.
Ja, jak pisałem, kasuję Nail`a i w zasadzie kopię wszystko- np. wyjąłem z gliniastej ziemi pięknego trojaka toruńskiego (R5) ze wskazaniem na żelazo "bujające się" w stronę pisku .
Denarki Olbrachta , zawsze wychodzą na dole ramki , bucząc jak jak stalowe blaszki....itd. Ile tych blaszek już wykopałem zanim trafiłem denarka , tylko ja wiem.... Stosunek 1:50 to wcale nie dużo.

Testy powietrzne, przekładam na jutro - leje i leje..... a w domu to nie to!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 19:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Przepraszam za zwłokę.
Testy powietrzne:

denarek jagielloński ( 6x7mm) - wyraźny sygnał 20cm
półtorak srebrny ( liche srebro) - wyraźny sygnał 25cm
ort gdański Z III - wyraźny sygnał 35cm
pruski srebro fi 40 ( grube) - wyraźny sygnał 38cm

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 22:31 
Kapral
Kapral

Dzięki, cierpliwość jest w tym fachu potrzebna więc się nie martw.Jak macie jeszcze jakieś ciekawostki lub porady odnośnie EX-ów to piszcie.
Do Cehaigrek'a głupie pytanie zadałem z czym latasz bo później przypomniało mi się jak czytałem inne twoje posty, a tam pisało z czym latasz ale dzięki za cierpliwość :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]