Denar napisał(a):
Zasięgi są podobne
Ciekawe stwierdzenie, dość ogólne, biorąc pod uwagę, że V3 może pracować na 3 różnych częstotliwościach, które, jak wiadomo, różnie reagują na różnej wielkości przedmioty. Tejon natomiast pracuje na jednej, wysokiej, częstotliwości i być może w niej sprawuje się wybitnie dobrze, ale jak to się ma chociażby do ustawienia w V3 częstotliwości bardzo niskiej i wykrywania przedmiotów dobrze przewodzących prąd i raczej nie drobnych? Mówiąc inaczej, czy Tejon będzie lepszy od trzech różnych wykrywaczy, pracujących na zdecydowanie różnych częstotliwościach, w każdej sytuacji i dla każdego wykrytego przedmiotu? Śmiem wątpić. To zakrawa na zaprzeczenie prawom fizyki.
Denar napisał(a):
z tym, że Tejon jest wykrywaczem o wiele bardziej funkcjonalnym
Wiarygodność tego stwierdzenia, w ustach jedynego dealera wykrywaczy Tesoro na Polskę, jest wręcz powalająca na podłogę :666 Po stwierdzeniu FDJ-ta, że:
Jacek_FDJ napisał(a):
Poszedłem dalej i wypytałem prawdziwego /uczciwego/ dealera i użytkownika tego sprzętu. Podszedł do mnie jak do kolegi a nie jelenia, którego chce naciągnąć na parę tysięcy. [...] Na zakończenie dodam, iż Twoja postawa skłania mnie do oświadczenia, iż dealer z Czech dla naszych detektorystów może przygotować ciekawą ofertę na Deusa i inne wykrywacze ze stajni XP. Tam się nie obraża potencjalnego klienta.
JW
Byłbym ostrożniejszy przy wypisywaniu tego typu stwierdzeń :666
Sam sobie grabisz, a ja wyglądam kwitnąco, parafrazując reklamę :h
Denar napisał(a):
włącz/dostrój do gruntu i szukaj (o Tejonie. przyp. moderator). W przypadku Spectry V3 musisz wybrać odpowiedni program
Tylko, że strojenie do gruntu trzeba wykonać ręcznie, nie ma wyjścia. A co z ustawieniem dyskryminacji? W przeciwieństwie do innych wykrywaczy, nie trzeba tego robić? A cóż trudnego jest w wybraniu programu w V3? Do tego strojenie do gruntu w V3 można wykonać automatycznie, bądź ręcznie, jak w Tejonie.
Denar napisał(a):
zmienić ustawienia do warunków
W przeciwieństwie do Tejona, w V3 można te ustawienia do warunków zlecić automatowi, mniej lub bardziej doskonałemu, bądź zrobić ręcznie. Jest wybór. W Tejonie, nie dość, że możliwość i ilość ustawień jest dalece skromniejsza, to wszystko trzeba zrobić ręcznie.
Denar napisał(a):
i analizować i interpretować odczyty, co jest dość czasochłonne.
Odczyty można analizować bądź nie, o tym decyduje operator, a ma w czym wybierać. W Tejonie jest dźwięk, albo nie ma, plus jego niuanse, z którymi trzeba się osłuchać, co tez proste nie jest.
Denar napisał(a):
Tejon jest szybki, głęboki, uniwersalny i stosunkowo niedrogi; SpectraV3 jest ciężkawa, skomplikowana i dość droga.
Tu się pojawia tylko uśmiech. :D
Denar, nie zapominaj, że wszyscy wiedzą, że jesteś dealerem marki Tesoro. Do tego Twoje podejście do tematu, mianowicie bezkrytyczne zachwalanie Tesoro, przy okazji dyskredytując inne marki, jest znane od lat. Sam robisz sobie czarny PR odzierając swoje słowa z jakiejkolwiek wiarygodności. Chociaż dla przyzwoitości mogłeś podać jakąś zaletę flagowego modelu jednej z najbardziej znanych marek wykrywaczy. Ponieważ nawet nie zachowałeś pozorów (!) obiektywizmu, zmusiłeś mnie do tego komentarza.
Nie próbuj robić ze mnie wroga marki Tesoro, bo nim nie jestem. Po prostu nie będzie tak, że cokolwiek napiszesz, to nikt nie może się z Tobą nie zgodzić i nie wytknąć Ci twojego marketingu "na siłę". Musisz się z tym liczyć.