Cytuj:
Artur powinien zostać przynajmniej moderatorem działu prawo a poszukiwania o co wnoszę do władz najwyższych forum!!
Dzięki za zaufanie,ale już przy okazji wyjaśniałem, że nie czuję się ani na siłach, ani sytuacja osobista mi nie pozwala. Na siłach się nie czuję,bo nie jestem prawnikiem i zabieram głos tylko tam, gdzie udało mi się przegryźć przez przepisy i zrozumieć ich ducha i literę i gdzie właśnie taki bezpodstawny panikarski bełkot czuję się na siłach zanegować. A w sprawach gdzie nic nie wiem i nie miałbym czasu ich zgłębić nie mógłbym nic moderować. A co to za moderator, który nie potrafi oddzielić ziarna od plew? A na zgłębianie każdego potencjalnego tematu pojawiającego się na forum po prostu nie mam czasu właśnie ze względów osobistych i pewnie nie chciałoby mi się za bardzo. Ale jest w naszym gronie co najmniej jeden doświadczony prawnik, który byłby skarbem dla tego forum...
Niezależnie od wszystkiego i tak każdy powinien sam zadać sobie trud i polubić się z przepisami, żeby samodzielnie nauczyć się je czytać i rozumieć. Ja na swój sposób polubiłem to czytanie artykułów i paragrafów,które kiedyś wydawały mi się czarną magią. I przestałem się dziwić, że Stendhal,pisząc "Czerwone i czarne", zaczynał dzień od przeczytania kilku stron francuskiego kodeksu karnego dla zmuszenia umysłu do myślenia jasnego i precyzyjnego. Czasem się dziwię, że wśród braci poszukiwawczej panuje jakiś strach przed samodzielnym sięganiem do odpowiednich aktów prawnych. Ten strach - wśród ludzi, którzy, moim zdaniem,są obdarzeni ponadprzeciętną inteligencją, którym logiczne myślenie nie jest obce, bo na podstawie jakiejś ledwo czytelnej monety czy znaczka na mapie, w połączeniu tego z szeregiem innych danych,potrafią wysnuwać fascynujące wnioski i, co ważne, weryfikować je w miarę zdobywania kolejnych informacji- wydaje mi się nie na miejscu.
Artur