Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 13:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: prowadzenie dokumentacji znalezisk
PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 22:35 
Generał Broni
Generał Broni

Witam.Ilu z Was prowadzi dokumentację poszukiwań oraz znalezisk typu:miejsce poszukiwań,opis przedmiotu jaki znaleźliśmy,dokładna jego lokalizacja,głębokość zalegania itp.Czy uważacie za zasadne prowadzenie takich zapisków?Ja przez pewien okres prowadziłem takie zapiski ale zaniechałem,
gdyż wydawało mi się,że idealnie pamiętam wszystkie szczegóły dotyczące znalezienia przedmiotów.Teraz po latach pewne informacje gdzieś uleciały i gdyby okazało się,że mam jakiś artefakt sprzed wieków nie jestem pewny czy pamiętałbym szczegóły jego pochodzenia.Jakie są wasze spostrzeżenia na tę kwestię?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: prowadzenie dokumentacji znalezisk
PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 22:45 
Pułkownik
Pułkownik

Zapiski fajna i przydatna rzecz -Pod warunkiem że nie staną się kiedyś dowodem przeciwko właścicielowi :666 artefaktów na przykład :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 22:46 
Generał Broni
Generał Broni

Prowadzenie takich zapisków to dość ryzykowna sprawa w razie wizyty :cop Wyręczamy prokuratora całkowicie :D

Choć z naukowego punktu widzenia jest to praktyka jak najbardziej pożądana. Nie da się spamiętać, które fanty były z której miejscówki.

Jakimś rozwiązaniem jest robienie zrzutów na GPS i szyfrowanie ich potem w określony, tylko nam znany sposób.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 22:49 
Pułkownik
Pułkownik

Z ust moich, szanowny kolega wyciągnął tą kwestię.Z początku wydawało mi się że nie sposób zapomnieć,lecz póżniej.........

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 10:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

ja też prowadzę takie zapiski;) tylko nie podaje głębokości zalegania;p daje zawsze zdjęcie przedmiotu, opis, miejsce, napisy jakie na nim się znajdują i jak jest to stronę do tego przedmiotu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 12:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

Gdy różne przedmioty po latach przekazujemy do muzeum to zapiski miejsca, daty znalezienia , opis przedmiotu są bezcenne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 19:22 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Przyznam, że do tej pory nie myślałem o zapisywaniu miejsc . Fakt , faktem, że "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! będzie łatwiej potem wrócić do konkretnego znaleziska np. gdy ktoś spyta gdzie przedmiot został wykopany czy w jakich okolicznościach . Ale sami sobie możemy dzięki temu robić potem statystyki terenu, " co gdzie padło najwięcej " itp. itd. No tylko tak jak koledzy wyżej poruszyli trzeba uważać z niektórymi informacjami w zapiskach i jeżeli mają już tam być to dobrze, byłoby jest jakoś szyfrować ;D

Pozdro i ciekawy pomysł ;)
Może kiedyś skorzystam ;d

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 20:28 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam
Ja notatki prowadzę od Marca tego roku.
Mianowicie wygląda to np tak :
Niedziela 18 Kwietnia 2010r
Czas od 12.00 do 16.30
Pogoda dobra
Lokalizacja Doły Chrapanowskie
Znaleziska kilka gwoździ hehe :D
Na zakończenie wklejam zdjęcie mapki satelitarnej danego terenu i jeśli jakieś fajne zrobiłem w terenie to również wklejam - oczywiście wszystko wydrukowane
Notatki prowadzę w zwykłym grubym zeszycie w tym wypadku A4-300 k.
W tym roku z tego co widzę byłem 43 razy w terenie w tym jeden wypad 3 dniowy.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 20:41 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

No i o to chodzi. Dużo czasu nie zajmuje napisanie takiej notatki, a masz bardzo szczegółowe informacje nawet w jakiej pogodzie przyszło Ci się poruszać ;d Warto też zamiast zeszytu założyć teczkę i każda taka przykładowo papierowa teczka na dokumenty zawiera informację o konkretnym terenie . Typu zdjęcia, historia . No i oczywiścię Twoje adnotację do tego terenu ;) Ciekawa sprawa ;D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 22:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

o drukowaniu nie pomyślałem, fajny pomysł :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 22:52 
Weteran
Weteran

Witam.
Dokładnie tak jak piszecie powyżej!
Idealnym rozwiązaniem byłoby chodzenie z GPS-em i dokładne namierzanie znalezisk. Jeśli ktoś nie ma GPS to dobrym rozwiązaniem jest po przyjściu do domu odpalenie np google earth lub geoportalu i zaznaczenie sobie miejsca znaleziska (im dokładniej tym lepiej), oraz spisanie współrzędnych. Bardzo warzne jest takie postepowanie w wypadku wszelkich zabytków archeologicznych!
Przydaje się to nie tylko do własnej informacji czy przy zgłaszaniu przedmiotu do muzeum, ale w razie jakichś nieprzyjemności może stanowić o waszej obronie!
Ktoś zarzuci że wykopaliście zabytek archeologiczny, niszcząc w ten sposób stanowisko i kontekst?
Wtedy z czystym sumieniem możecie odpowiedzieć - Nic nie zostało zniszczone, stosuję dokładnie takie same metody jak wielu archeologów, sporządzam pełną dokumentację znaleziska - proszę oto ona!
Takie działanie może być wyłącznie z korzyścią dla was, czy to w kontaktach z archeologami, czy w ostateczności przed sądem. Pokazujecie w ten sposób że jesteście pasjonatami a nie "rabusiami" jak chcieli by nas widzieć niektórzy.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 22:55 
Weteran
Weteran

El Loco napisał(a):
Witam.
Dokładnie tak jak piszecie powyżej!
Idealnym rozwiązaniem byłoby" chodzenie z GPS-em i dokładne namierzanie znalezisk. Jeśli ktoś nie ma GPS to dobrym rozwiązaniem jest po przyjściu do domu odpalenie np google earth lub geoportalu i zaznaczenie sobie miejsca znaleziska (im dokładniej tym lepiej), oraz spisanie współrzędnych. Bardzo warzne jest takie postepowanie w wypadku wszelkich zabytków archeologicznych!
Przydaje się to nie tylko do własnej informacji czy przy zgłaszaniu przedmiotu do muzeum, ale w razie jakichś nieprzyjemności może stanowić o waszej obronie!
Ktoś zarzuci że wykopaliście zabytek archeologiczny, niszcząc w ten sposób stanowisko i kontekst?
Wtedy z czystym sumieniem możecie odpowiedzieć - Nic nie zostało zniszczone, stosuję dokładnie takie same metody jak wielu archeologów, sporządzam pełną dokumentację znaleziska - proszę oto ona!
Takie działanie może być wyłącznie z korzyścią dla was, czy to w kontaktach z archeologami, czy w ostateczności przed sądem. Pokazujecie w ten sposób że jesteście pasjonatami a nie "rabusiami" jak chcieli by nas widzieć niektórzy.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 23:18 
Kapitan
Kapitan

Ja osobiście nie sądzę aby był to dobry pomysł,ale każdy może mieć przecież swoje zdanie ;) .Ja takich notatek nie prowadzę bo do niczego nie jest mi to potrzebne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 23:57 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Szczerzę przyznam, że też takich notatek nie prowadzę . Ale myślę, że mógłbym spróbować, ale tak jak mówisz kolego każdy ma swoje zdanie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 grudnia 2010, 11:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Panowie w czasach komputerów nie trzeba w zeszycie zapisywać . Wystarczy mieć pendrive'a którego można tak schować że żaden zainteresowany go nie znajdzie .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]