Teraz jest niedziela, 5 kwietnia 2026, 23:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sztolnie tarnogórskie
PostNapisane: środa, 18 listopada 2009, 10:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Już od jakiegoś czasu poczytuję to forum ale to mój pierwszy post więc witam :)

Temat sztolni tarnogórskich był tu oczywiście wałkowany. Miało to wałkowanie miejsce jakieś 4-5 lat temu więc pomyślałem, że warto by go odnowić bo obiekt (obiekty) jest arcy ciekawy.

Interesuje mnie kilka tematów ale chciałbym zacząć do Blachówki :)

Po pierwsze, czy całość dostępnych wyrobisk z tego miejsca to była jedna kopalnia? i jeśli tak to jak się nazywała?
Z tego co mi wiadomo (a ciągle wiadomo mi niewiele ;)) na terenie kamieniołomów są dwa wyraźne wejścia - oba zresztą zakratowane; po jednym w nowym i starym kamieniołomie. Czy one prowadzą do tego samego kompleksu wyrobisk?
No i wreszcie czy obecnie istnieją inne wejścia, których można użyć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 21:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam na forum
wejścia do sztolni są 2 w kamieniołomie przy DSD zakratowane i jedno niezabezpieczone z tego co mi wiadomo to jest ich więcej. Wejście w tym nowym kamieniołomie też podobno nie jest jedyne.
Najprawdopodobniej był to jeden system z tym że wcześniej były to oddzielne wydobycia z czasem połączone, nie wiem jak sie to całościowo nazywało ale pewnie ktoś sie wypowie. tym wejściem w starym kamieniołomie można wejść w system który ma dojście do sztolni czarnego pstrąga i zabytkowej kopalni wiec jest to kawał podziemi :)
Pozdrawiam
MAx

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 01:34 
Moderator
Moderator

Wejsc jest wiecej-lecz niedostepnych.

W ten weekend planowalismy zrobic male szkolenie +wejscie do sztolni ,ale zal pogody-wypadniemy gdzies na Jure.
Ale jeszcze w tym roku to zrobimy.

/ps-zasypano szyb pod Bytomiem od strony Piekar !!!/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 08:44 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Max napisał(a):
Najprawdopodobniej był to jeden system z tym że wcześniej były to oddzielne wydobycia z czasem połączone, nie wiem jak sie to całościowo nazywało ale pewnie ktoś sie wypowie.

No tak właśnie podejrzewam, że kamieniołom "rozciął" jeden rozległy obiekt, de facto zaczął go zjadać i odsłonił pewnie początkowo więcej niż te 2 wejścia.

Max napisał(a):
tym wejściem w starym kamieniołomie można wejść w system który ma dojście do sztolni czarnego pstrąga i zabytkowej kopalni wiec jest to kawał podziemi :)

Czy wobec tego obiekt z wejściem w nowym kamieniołomie to będzie to co opisuje Mar:
http://www.poszukiwania.pl/portal/modul ... ge&pid=503
No i czy faktycznie obiekty dostępne z obu wejść tj. w starym i nowym kamieniołomie nie są połączone?

O możliwości dojścia ze starego kamieniołomu do Głębokiej Sztolni Fryderyk wiem. Zastanawiają mnie przy tym dwie sprawy:
- czy sztolnia doprowadzająca do Fryderyka to jest sztolnia "Krakowska"?
- jak wygląda miejsce spotkania tej sztolni i Fryderyka. Jeśli to faktycznie jest Krakowska to Fryderyk powinien by leżeć około 2m poniżej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 20:14 
Pułkownik
Pułkownik

Tu możesz poczytać o wyprawach do TG:
http://www.jacek.tk/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 22:00 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dzięki Geolog za namiary ale ja, że się tak wyrażę, odrobiłem zadanie domowe i tą stronę już znam. Szczególnie przypadł mi do gustu urywek:
Cytuj:
Setek kamieni po których czołgałem się, wdzierających się do mojego ciała, właściwie nie czułem. Strach pomieszany z chęcią zobaczenia starej kopalni znieczulał mnie na ból.
:)
No cóż, nie każdy rodzi się Kochanowskim czy innym Mickiewiczem...

Abstrachując jednak od koślawych sforułowań a skupiając się na meritum; podejrzewam, że udało mi się znaleźć większość wiedzy www i forumowej jaka jest obecnie dostępna. Teraz próbuję dowiedzieć się tego co nie było, jak sądzę dotychczas w sieci opisywane.
Czyli - czy ciąg łączący wyrobiska dostępne z blachówki z Fryderykiem to jest sztolnia Krakowska?
Czy wejście w nowym kamieniołomie umożliwia dotarcie do wyrobisk dostępnych od starego kamieniołomu? - wskazuje na to fakt, że chłopaki z PKE sugerują w filmie ze swojej wyprawy, że weszli w nowym na swoją 4 dniową wyprawę i do Fryderyka doszli. Naturalnie oznaczałoby to, że ta ewentualność została przemilczana przez Mar'a w jego opisie do, którego podałem linka. Oczywiście o ile ja dobrze identyfikuję opisany przez niego obiekt...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2009, 09:24 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Sztolnia Krakowska nie leży w tym ciągu. Należy jej szukać w końcowym biego Sztolni Głębokiej Fryderyk - prawie przy roznosie. Zresztą - Przebieg Sztolni Krakowskiej chyba jest już tylko widoczny na mapie - zdaje się, że nie łączy się z Fryderykiem.
Zerknij sobie tu:
http://cid-72a2dc46a2503565.skydrive.li ... baues/1912
arkusz 06 Alt-Tarnowitz w lewym dolnym rogu. Nawet tam jest napisane "przypuszczalny przebieg".
Jeśli tak Cię ciekawi Sztolnia krakowska - w Kopalni Zabytkowej może coś będą mieli na ten temat. Ja widziałem mapy tej sztolni z lat 1802-14.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2009, 12:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dzięki majeranek za namiary na tą mapę - faktycznie wiele wyjaśnia :)
W sumie widziałem już na innych mapach taki właśnie kawałek czegoś co wchodziło do Fryderyka przy samym roznosie ale nie wiedziałem, że to pozostałości po krakowskiej.

Orientujesz się może czy dostępny gdzieś jest arkusz mapy nr 7 tej mapy? - nie widzę go w katalogu, który podałeś. No a to jest jakby nie patrzeć interesujący arkusz bo obejmuje centrum tarnowskich gór :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 01:01 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dzięki uprzejmości majeranka :1 właśnie dorzuciłem do wyżej wymienionego folderu następujące mapy:
07 Tarnowitz
14 Stollarzowitz
19 Borsigwerk
23 Grodziec
26 Czeladz
Brakuje teraz tylko 25 Laurahutte

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 11:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

mkowol - wielkię dzięki za upload :)

Generalnie wiele mi te mapy wyjaśniły - przede wszystkim to, że Sztolnia Fryderyk posiada coś na kształt pętli obiegającej wyrobiska na południe od jej głównego biegu.
Da się też wypatrzyć połączenie jej z Chodnikiem Redena i dalej sztolnią Wspomóż Bóg.

I tu pytanie - czy istnieją obecnie drożne wejścia do Chodnika Redena?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Sztolnie tarnogórskie
PostNapisane: środa, 10 listopada 2010, 22:13 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ostatnio miałem okazję odwiedzić suchogórską część tych podziemi - wrzucam filmik zmontowany z tego wypadu, nie ma zbyt wielu filmów z tego obiektu w sieci więc może to być niewielka atrakcja:

http://www.youtube.com/watch?v=TZdrDB0KPLk

Dla tych co już tam byli - powinni rozpoznać parę charakterystycznych miejsc :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 listopada 2010, 17:09 
Szeregowy
Szeregowy

pytanie do znawców tematu. chodzi mi o szyb Urban i przekop Querschlag który widać na mapach. czy ten przekop jest drożny ? jeśli tak to gdzie go szukać ? z dolnego poziomu szybu (zalany) czy z górnego ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 22:20 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Z tego co mi wiadomo Querschlag znajduje się na dolnym poziomie. Na chwilę obecną cały dolny poziom jest jednak pod wodą i praktycznie nie da się tam pływać więc i Querschlag jest całkowicie zalany. Jeszcze 2-3 lata temu zjeżdżano na dolny poziom i pływano na pontonach - niestety teraz jest to niemożliwe.
Kiedyś na pewno Querschlag był drożny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 grudnia 2010, 23:22 
Pułkownik
Pułkownik

Tak - poziom wody podniósł sie w sztolniach średnio o ok 0,5m - szkoda że spowodowało to że dolny ciąg od Szybu Urban jest niedostepny.
Ale z tego co zaobserwowałem poziom wody tu na przestrzeni roku był dość zmienny i w pewnych okresach własnie o ok 0,5 m niższy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2010, 09:09 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

geolog - czy kiedykolwiek udało wam się przepłynąć całość Quershlag'a? Jedyna wzmianka dotycząca eksploracji tej sztolni pochodzi z smzt i wynika z niej, że ktoś przepłyną w całości tą sztolnię na początku lat 90tych.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]