Teraz jest poniedziałek, 12 stycznia 2026, 08:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Szabla Wz.34
PostNapisane: środa, 5 stycznia 2011, 19:50 
Porucznik
Porucznik

Witam, mam pytanie do specjalistów odnośnie mojej szabli Wz.34 Szabla ta jest u mnie w kolekcji od 5-6 lat i nie jest to współczesna chińszczyzna jaką rynek jest teraz zawalony. Moje pytanie tyczy sie numeru seryjnego. Obserwuje od jakiegoś czasu aukcje internetowe i stonki z szablami Wz.34 i wszystkie jakie do tej pory widziałem posiadają litere przed numerem, wiem ze jest to seria, np A,B C, i numer kolejny szabli w danej serii natomiast moja szabla nie posiada litery tylko sam 4-ro cyfrowy numer, Numer ten pasuje z numerem na pochwie. Poza tym często widziałem małego orzełka wybitego na głowni obok bicia Sz.Wz.34 a moja szabla go nie posiada. Dla porównania, obok moich zdjęć, wstawiam 2 zdjecia ściągnięte z aukcji.
Prosze o opinie i głębsze informacje na temat oznaczeń na "Ludwikówkach".
Z góry dziękuje za pomoc

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Szabla Wz.34
PostNapisane: środa, 5 stycznia 2011, 21:20 
Specjalista
Specjalista

Witaj Perkunie.

Posiadam podobna i to na 100% oryginalna szable bez poprzedzajacej literki. Numerowanie pochwy i samej szabli: 1545. Boczne oznakowania u nasady takie same, jak w typowych "Ludwikowkach". Brak znaku odbioru wojskowego jak rowniez polskiego orzelka. Pochodzi z miejsca kapitulacji SGO "Polesie". Dalsze roznice: Grubosc u nasady tylko 7,4 mm; typowa jest troche grubsza, bo az 7,8 mm. Ogolnie jest to jakies delikatniejsze wykonanie. Pochwa posiada natomiast dwie ryfki z koluszkami. Drewniane okladki rekojesci byly kiedys lakierowane na czarno, a pochwa byla niklowana.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 stycznia 2011, 21:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Orzełek i znak SHL pojawia się dopiero w serii C (nie całej) i D (o ile dobrze pamiętam).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2011, 01:18 
Strzelec galicyjski

Edward pokaż fotkę swojej ludwikówki z numerem 1545 . Jaki masz odbiór ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2011, 18:39 
Specjalista
Specjalista

Witam Dalton.

Tak ogolnie to mam mam dobry odbior. Na wymienionej szabli nie ma zadnego znaku odbioru wojskowego. Numer bity na grzbiecie nasady szabli jest zgodny z numerem bitym na trzewiku pochwy. Pozostale oznaczenia sa typowe dla ludwikowki:
Wewnetrzna strona nasady: H.Ludwikow; zewnetrzna strona: S.wz.34.

Probowalem waslac fotki, niestety moj plik byl troche za duzy. Jutro postaram sie go zmniejszyc.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 stycznia 2011, 14:38 
Strzelec galicyjski

Chyba coś pokręciłeś :D - to w końcu masz odbiór wojskowy przy numerze czy nie :? .A jeżeli masz ta skąd wiesz ze on jest dobry - po czym to poznałeś. Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2011, 12:18 
Specjalista
Specjalista

Oto ta szabla, bez literki poprzedzajacej numer oraz bez znaku odbioru wojskowego.

Pozdrawiam
Załącznik:
Widok ogolny.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2011, 16:41 
Strzelec galicyjski

Twoja szabelka to zakup prywatny , dlatego nie ma odbioru .Gdzieś czytałem iż była możliwośc zakupu tych szabel prywatnie przez oficerów - była nawet podana cena w ówczesnych złotych . Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2011, 23:05 
Kapitan
Kapitan

Z tego co widzę ma płaski szlif, czyli bardzo wczesna produkcja. Szable prywatne oznaczano również serią "H". Seria "P" (nigdy jej jeszcze nie widziałem) była podobno dla policji. Numerację szabel przeznaczonych dla wojska zaczęto od 1000. Pierwsze szable były oznaczane "HL" w trójkącie i "35" na pierwszym progu, a na drugim tylko odbiór wojskowy (J w owalu). Potem na progach pojawiły się już standardowe oznaczenia. Do ok. 5000 przwijały się zarówno szable "lewe" (numery bite tak by je czytać od rękojeści) jak i "prawe" (czytane do rękojeści). Potem już tylko "prawe".
Najwyższy numer szabli ze szlifem kwadratowym, którą widziałem to ok. 3500. Słyszałem jednak, że były takie aż do 4500. Nie znaczy to, że nie pojawiał się wcześniej szlif okrągły, a raczej tzw. przejściowy. Od 6000 już było "po Bożemu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 02:33 
Porucznik
Porucznik

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. W dalszym ciągu nie dowiedziałem sie jednak dlaczego moja szabla nie ma litery serii przed numerem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 09:50 
Kapitan
Kapitan

Zapomniałem dopisać. Pierwsza numeracja była bez litery serii. Potem były serie "A", "B","C","D". Ilość wyprodukowanych szabel bez numeru serii to 9000, w seriach "A","B","C" było po 10000szt, a seria "D" była niepełna, bo liczyła chyba nieco ponad 1000szt. Masz więc jedną z pierwszych szabel.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 12:49 
Strzelec galicyjski

Akoch ludwikówka Edwarda Manieckiego gdzie ma w końcu odbiór wojskowy - na progu głowni ? Ta szabelka ma też ciekawą pochewkę na dwie ryfki - czy to standart przy pierwszej serii ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 13:25 
Kapitan
Kapitan

Wydaje mi się, że ta szabla to, tak jak wcześniej napisałeś, zakup prywatny. Świadczy o tym właśnie pochwa z dwoma ryfkami. Szable prywatne (czasem niepoprawnie nazywane oficerskimi) miały takie pochwy. Odbioru nie powinno więc być. Czemu akurat taki numer, a nie seria "H"? Nie mam pojęcia. Może dlatego, że na początku nie było formalnych zaleceń co do numeracji. Dopiero po jakimś czasie wdrożyli dyrektywę oddzielającą szable prywatne, policyjne i wojskowe. Ale to tylko moje gdybanie. No chyba, że ten odbiór jednak jest, ale na progu. Edward czy dałbyś radę zrobić zdjęcie progów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 14:30 
Strzelec galicyjski

Posiadam szabelkę pierwszej partii, bez litery serii - ta na fotce . Szabelkami sie raczej nie zajmuję ale kilka sztuk ludwikówek się przez kolekcję przewineło . Kiedyś chyba ktoś coś pisał na temat ludwikówek prywatnych , charakterystyczną rzeczą własnie były te dwie ryfki i brak odbioru wojskowego - zdaje mi się że był to chyba kolega Kolekcjoner .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 23:09 
Specjalista
Specjalista

Witam "Akoch".

Jutro rozbiore szable na czesci i zrobie odpowiednie fotki, ale wiem na pewno, ze i tam nie ma tam zadnych znakow odbioru wojskowego, o czym juz wielokrotnie poprzednio informowalem.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]