Cytuj:
Superstefan: Co do wykonania calej akcji, to koszty ja oceniam na max 2000zl sam deklaruje ze na ten cel przeznacze powiedzmy 1/5 tej kwoty
Stefan, daj spokój. Nie ma sensu, żebyś wysupływał 400 zł!!!! Tak nie może być!!! Jeśli ma to wszystko mieć jakiś sens, to także taki, że będzie integrować środowisko, przynajmniej tego forum. Użytkowników jest tylu, że gdyby każdy rzucił 1 zł to starczyłoby z naddatkiem. Cała sprawa może posłużyć do wypracowania jakiejś bardziej zorganizowanej formy działania. Chyba niezbędne byłoby jakieś stowarzyszenie, które prowadziłoby zbiórkę społeczną pieniędzy. Bo i sama zbiórka wymaga odpowiedniej zgody i wystąpić musi o nią jakieś formalne ciało posiadające osobowość prawną. A potem już tylko podane konto, Paypal...
Dla uniknięcia debat nad powołaniem takiego stowarzyszenia byłoby najlepiej, gdyby znalazła się grupa 15 osób, które je po prostu założą i poinformują resztę. Ja osobiście nie mam zamiaru nigdzie wstępować ani czegokolwiek zakładać, solistą jestem z natury, ale chętnie, jako sympatyk, jakimś datkiem takie stowarzyszenie, będące prawną emanacją tego forum, wsparłbym. Oczywiście po zagwarantowaniu pełnej przejrzystości finansów i publikacji raportów rozliczających każdą złotówkę. Gromadzenie środków przydałoby się nie tylko na konkurs pod roboczą nazwą Złamana Saperka. Można by opłacać sporządzanie różnych wykładni i analiz prawnych w poważnych kancelariach. Można by czasem wspomóc jakiegoś kolegę w opałach wynajmując mu adwokata...
Jeśli społeczność forum okaże się mało ofiarna lub założenie stowarzyszenia reprezentującego te forum byłoby nie do przebrnięcia, to lepiej dać sobie od razu spokój z konkursami i jakimikolwiek innymi działaniami. Szkoda nerwów jednego czy dwóch ludzi szarpiących się na oczach obojętnej reszty.
Artur