Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 07:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Opuszczone wsie
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 21:09 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ostatnio taki mi pomysł do głowy przyszedł że w takich miejscach mogło by dużo ciekawych fantów wyskoczyć, a jako że mieszkam w Małopolsce to na Podkarpacie gdzie jest największe skupisko "wiosek-widmo" mam całkiem niedaleko. :D
I tu mam właśnie pytanie. Był ktoś kiedyś z wykrywką w takich miejscach? I czy może się tam ktoś przyczepić jak bym z wykrywaczem chodził? Mam zamiar wybrać się jakoś na wiosnę jak tylko śniegi stopnieją.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Opuszczone wsie
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 21:13 
Generał Broni
Generał Broni

Zawsze trzeba spróbować, może coś ciekawego będzie :D Wszędzie ktoś może się przyczepić, ale takie życie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 21:17 
Generał Broni
Generał Broni

Shikari napisał(a):
Ostatnio taki mi pomysł do głowy przyszedł że w takich miejscach mogło by dużo ciekawych fantów wyskoczyć, a jako że mieszkam w Małopolsce to na Podkarpacie gdzie jest największe skupisko "wiosek-widmo" mam całkiem niedaleko. :D

Jesteś pewnie ileś-tam tysięczną osobą która wpadła na taki pomysł,ale szukać zawsze warto,kto nie szuka ten nie znajduje. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 21:24 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ech, pewnie tak.. Choć może trafię na jakieś dziewicze miejsce :D A czy takie wioski są wpisane do rejestru zabytków albo coś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 21:35 
Generał Broni
Generał Broni

Nie. Chyba, że był to jakiś średniowieczny gród :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 21:47 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Wolałem zapytać, w tym kraju wszystko jest możliwe :roll: Czy ktoś z was obczajał już takie miejsca? Jeśli tak to z jakim rezultatem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 21:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja kopałem na terenie takiej wsi. Miała być spacyfikowana w czasie 2 wojny więc fantów powinno trochę być. Jednak dość mocno się zawiodłem. Całej miejscówki nie przeczesałem wprawdzie centymetr po centymetrze, aczkolwiek zacząłem od "serca" wsi jakim był według mnie budynek kowala (jest jeszcze pozostałość w postaci górki z czegoś spieczonego podobnego do koksu(?)). Wyszło dużo żelastwa, i jeden guziczek:
viewtopic.php?f=56&t=80691&p=467604#p467604 .
No ale może Tobie się poszczęści. Liczę osobiście na jakąś fotorelacje gdy śnieg odpuści.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 22:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

A ja mam wręcz przeciwne doswiadczenia jak przedmowca. Tyle fantow ile było na terenie takich wiosek to nigdy nie widziałem. Przyznać jednak musze, że byly to wsie bardzo bogate, zostały zniszczone w okresie rozkwitu. Najpierw Niemcy a potem Rosjanie. Znałem ludzi, którzy tam mieszkali, to wiedziałem co gdzie stało, koścół, młyn, karczma, kowal. Życzę powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 22:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Znam lokalizację leśnej wioski zniszczonej jeszcze podczas I wojny, pozostał tylko krzyż przy drodze i trochę kamieni, kawałków cegieł wśród drzew.. ale czy pochodzą z epoki nie mam pewności. Terenu nie sprawdzałem polegając na opinii kolegi, że już szukał i żadnych konkretnych przedmiotów nie znalazł.
Zawsze warto sprawdzić i pewnie tam wrócę wiosną, tym bardziej, że w razie niepowodzenia tuż obok są całe kilometry okopów..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 23:05 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

W takich wioskach oprócz tego co ludzie gubili to słyszałem że można też odnaleźć rzeczy chowane. Np podczas przesiedleń ludzie mogli jakieś pamiątki czy pieniądze zakopać a potem już po to z reguły nie wracali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 01:08 
Sierżant
Sierżant

witam
ja też mam takie info o wioskach które były przeniesione w 45 r w sumie dwadzieścia kilka miejscowości
tylko że to jest w Kampinosie ścisły rezerwat przyrody :( :( mam sąsiada który chce mnie tam zaprowadzić
opowiada też o jakimś oficerze który cofając się z walk z pod Bzury mocno ranny tłumaczył mu coś o dwudziestu krokach ale zmarł i nie wie co mógł tam schować szukał ale nic nie znalazł a ten oficer jest tam pochowany ale jakoś się nie garnę żeby tam z nim pójść

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 12:13 
Kapral
Kapral

cześć Shikari ja też jestem z malopolski jesli chcesz mogli byśmy sie razem wybrac a co do takich miejsc to ja w takim miejscu znalazłem piekny świecznik z mosiadzu pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 12:26 
Sierżant
Sierżant

Na Podkarpaciu dużo ''wiosek widmo''?Spróbuj tam gdzie Szwedzi równali wszystko z ziemią :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:30 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

darkos napisał(a):
cześć Shikari ja też jestem z malopolski jesli chcesz mogli byśmy sie razem wybrac a co do takich miejsc to ja w takim miejscu znalazłem piekny świecznik z mosiadzu pozdrawiam

Czemu nie, we 2 zawsze raźniej :D Tylko niech ta cholerna zima się skończy...
A jak myślicie w takich wioskach lepiej szukać w centrum wsi czy raczej gdzieś na obrzeżach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

A to zalezy co chcesz znaleźć jak depozyty to na obrzeżach. Mój kolega z którym często chodzę znalazł dwa depozyty w dawnym ogrodzie "za" domem czyli obrzeża, śmietniki tez były za domami. W centrum znajdowałem najczęściej różne monetki, medaliki itp. a konkrety w ogrodach i za linią domów.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]