Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 19:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Saper oddal skarby do muzeum i ...grozi mu za to 5 lat!
PostNapisane: czwartek, 10 marca 2011, 22:54 
Główny Administrator
Główny Administrator

Polecam ciekawy materiał regionalnej TVP na temat przekazania zbioru średniowiecznego uzbrojenia przez naszego forumowego kolegę Sapera. /od 17'30"/
http://www.tvp.pl/katowice/informacyjne ... ca/4123144

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kolega Saper w TV :)
PostNapisane: piątek, 11 marca 2011, 11:30 
Felix Hobus Drugi

Witam
Piękny gest.Ale jak to u nas jest-każdy dobry uczynek będzie ukarany....
Oby w tym przypadku było tylko szczęśliwie :)
Gratulacje i pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2011, 16:32 
Specjalista
Specjalista

Piękny gest :za Doceniam oraz gratuluję altruizmu i odwagi cywilnej.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2011, 16:57 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Czyli są poszukiwacze i wykopują średniowieczne siekiery, zatem należny im zabronić. Teraz - jak widać za słabo się im zabrania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2011, 18:48 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Piotr napisał(a):
Mógłbyś coś więcej w temacie swojej wypowiedzi bo znowu przyciągnąłeś moją uwagę...

Jeno to miałem na celu :h

Przedstawiłem jeden z punktów widzenia - się nie podoba?
Jak widać obdarowani mają dylemat i się muszą radzić. Ciekawe co uradzą, może pan Troncik będzie sprawiedliwym wśród grzesznych, a może nie.
Chciał zwrócić uwagę i zwrócił.

a, załapałem - mam z nurtem:

Brawo Artur :za oby tak dalej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2011, 21:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

To jest chore...
Gośc przynosi do muzeum ileś tam eksponatów...
A tu wychodzi stary BETON, pierdyczy i bije pianę o prawie...
Ten co przyniósł... Szacunek, miał odwagę... :1
Ten co przyjął, szuka dupochrona bo nie wie co z tym zrobić... :n

Porażka....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2011, 14:27 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Bo zarówno Saper jak i pan z muzeum to w świetle prawa paserzy, a paserstwo to można nawet zakwalifikować jako umyślne. Oczywiście postawa Sapera jest wspaniała i w każdym kraju byłby on niemalże bohaterem, o którym pisały by gazety. Tutaj jednak rozwiązanie może być diametralnie odmienne, oby nie, bo w sumie trudno zarzucić z punktu moralno-etycznego że robił coś źle. Skoro skupował i zbierał to co mogłoby przepaść w otchłani niebytu. A na dodatek wzbogacił kulturę narodową. Sprawa wygląda jasno i przejrzyście z naszego punktu widzenia. Natomiast pan w ciemnych okularach z WKZ u, sugerował jedynie że potrzebuje analizy prawnej, czyli zapewne konsultacji - pewnie z prokuraturą. Cała nadzieja, że może prokurator nie znajdzie znamion czynu zabronionego. oby tak było i oby wspaniały gest Sapera nie wypączkował jako proces stulecia z poszukiwaczami w roli głównej. Albo......wreszcie będzie zmiana prawa :-) na korzyść poszukiwaczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2011, 16:11 
Specjalista
Specjalista

Gest Sapera szlachetny, ale trochę nieprzemyślany. Paserstwo samo oczywiście się narzuca organom ścigania. Jest nadzieja, że ze względu na całokszłtat i wykazaną dobrą wolę oraz intencje odstąpią od ścigania.

Co do zmian w prawie - nie mam złudzeń, że niczego to nie zmieni. Zresztą po co? Będę pewnie osamotniony w swoim poglądzie, ale uważam, że przepisy u nas wcale nie są takie złe. W każdym razie z punktu widzenia poszukiwacza. Kupować przedmiotów,co do których istnieje właściwie pewność, że są zabytkami archeologicznymi i zostały znalezione i nie zgłoszono w ciągu 3 dni WKZ nikt nikomu przecież nie każe...

Bądź co bądź w harmonogramie prac legislacyjnych na ten rok:
http://bip.mkidn.gov.pl/media/docs/prog ... 111140.pdf
MKDiN nie planuje żadnych zmian w ustawie o zabytkach i wątpię,czy gest kolegi Sapera wpłynie na ten harmonogram. Koledzy często zapominają w ogóle,że zabytki to margines zainteresowania MKDiN - te ministerstwo ma na głowie mnóstwo innych rzeczy, przeważnie dużo ważniejszych ze społecznego punktu widzenia.

Co do zgłaszania znalezisk, w tym precyzyjniejszej definicji zabytku, aby wiadomo było, co zgłaszać, owszem przydałyby się zmiany,ale ich brak to bardziej zmartwienie WKZ niż poszukiwaczy. 5 marca. podając swój adres, powiadomiłem WKZ o pewnym znalezisku mailowo:

Cytuj:
Zawiadomienie

Na podstawie art. 33 ust. 1 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami zawiadamiam, iż w dniu dzisiejszym, tj. 5 marca 2011 r. spacerując z wykrywaczem metalu po należącej do mnie działce nr. 23, obręb Chwarszczany, znalazłem przedmiot,co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem archeologicznym. Przedmiot ten to moneta aluminiowa o nominale 50 fennigów. Ze względu na znaczy stopień jej korozji data wybicia jest niemożliwa do odczytania, ale prawdopodobnie jest to moneta z okresu III Rzeszy, na co wskazuje symbolika monety (swastyka).

Sam przedmiot zabezpieczyłem zabierając go do domu, a miejsce znalezienia oznaczyłem.

W przypadku, gdy oględziny w rozumieniu art. 33 ust. 3 ustawy oraz badania biegłych rzeczoznawców znalezionego przeze mnie przedmiotu wykażą, iż jest on zabytkiem archeologicznym, wnoszę o przyznanie mi nagrody finansowej na podstawie art. 34 ust. 1 ustawy.

Ustawa nakazuje im dokonać oględzin w ciągu 3 dni. Nikt się nie pojawił ani się nie odezwał. Ewentualnym straszeniem i nasyłaniem policji to na mnie wrażenia nie zrobią, bo już to przeszedłem i mam to gdzieś. Tak się teraz zastanawiam, czy wzywać WKZ do usunięcia naruszenia prawa i dokonania tych oględzin,a w razie dalszego bezruchu skarżyć do sądu administracyjnego ich bezczynność, czy olać? Zazdrościć to im nie zazdroszczę - albo zapłacą za sprawę w sądzie, albo drugie tyle wydadzą na dyganie 100 km w jedną stronę. Ale to w sumie nie mój problem... Mój kolega, świetnie zorientowany w prawie napisał mi kiedyś, że gdyby poszukiwacze zaczęli czytać przepisy i je stosować, to ciepłe posadki konserwatorów zamieniłyby się w piekło. Ale niestety,poszukiwacze nie czytają i dają sobie robić piekło.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2011, 16:22 
Specjalista
Specjalista

W poprzednim poście wkleiłem harmonogram działań legislacyjnych na rok 2011 odnośnie rozporządzeń. W przypadku ustaw ustawa o zabytkach też na razie nie wyląduje na tapecie:
http://bip.mkidn.gov.pl/pages/projekty- ... -ustaw.php
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2011, 17:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Tak się teraz zastanawiam, czy wzywać WKZ do usunięcia naruszenia prawa i dokonania tych oględzin,a w razie dalszego bezruchu skarżyć do sądu administracyjnego ich bezczynność, czy olać?

Tobie WKZ odpuścił, to odpuść i TY. :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2011, 17:18 
Specjalista
Specjalista

Mi odpuścił? A co oni mi mają niby do odpuszczania? Oczekuję po prostu, że będą wypełniać swoje zas..ne obowiązki, jako i ja wypełniam.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2011, 18:04 
Generał Broni
Generał Broni

Arturzeboracie, powiedziałeś A to powiedz też B. Połowiczne wysiłki nie dają efektów. Może coś ciekawego się z tego wykluje :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2011, 18:22 
Specjalista
Specjalista

Nie mam, przyznam, specjalnie ochoty tego ciągnąć. Skupiłem się na wyciąganiu od wukazetów AZP, ostatecznie na celownik wziąłem 3 - zach.pom, lubuski i podlaski, innym odpuściłem, szkoda mi czasu. Zaś w sprawie zgłaszania jak dla mnie mnie B już właściwie zostało powiedziane - WKZ ma gdzieś przepisy i tego typu "zabytki". Co zresztą nie jest dla mnie zaskoczeniem. A inne sprawy mnie nie interesują. Jak coś potrzebuje, to sam to załatwiam i nie czekam, aż ktoś za mnie wszystko rozwiąże. Tak więc, jak chcesz żeby coś się wykluło, to działaj sam.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2011, 20:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Tobie WKZ odpuścił, to odpuść i TY. :8)

Z tego, co kiedyś opowiadałeś, to dosyć mocno się na Ciebie uparli swojego czasu. No ale wiadomo, są to Twoje sprawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2011, 16:09 
Podporucznik
Podporucznik

Kilka lat temu miałem okazje zobaczyć fragment tej kolekcji na żywo.
Piękne znaleziska, piękny gest...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]