pawel47 napisał(a):
Mariusz jak będziesz kiedyś w okolicach Baligrodu to wdrap sie na górę zwaną"Patryja"jak nikt tam jeszcze nie zrobił porządku to przekonasz się na własne oczy
na Patryji jestem co roku,bo rosną tam niesamowite borowiki i można spotkać największego polskiego zwierza :)przy okazji przeswietliłem górę od wschodu,połódnia a własciwie do okoła.Faktycznie można
znaleźć miejsca gdzie jest bałagan pozostawiony po "wykopkach" ale podobnie wygląda to na sąsiednich wzgórzach.Mógł bym tu przytoczyć opowieść jednego z ludzi którym życie zleciało w lesie,powiedział mi że pracujac w nadlesnictwie Baligród robili ścinkę na jednym z szcztów,ścinał wielkiego starego buka,gdy drzewo upadało wznieciło ogromny podmuch powietrza który zmiutł liscie zalegajace w miejscu upadku.Z odkrytej gleby bieliły sie kości i czaszki kilkiunastu wojaków.Miejsce przypadkowe i nie oznaczone jakich mnustwo na tych szczytach.
wracając do bałaganu to mozliwe że nie trafiłem na tak drastyczne widoczki ze względu na to że przebywam w tych okolicach w czasie gdy zieleń jest jeszcze bujna i zakrywa szczelnie te miejsca.