Teraz jest wtorek, 26 sierpnia 2025, 09:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: zawiedziony - a może jednak coś źle robię ??? SE
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2011, 08:14 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

No właśnie i ja jestem ciekawy czy pomogły jakoś rady :) .
To i ja ukłon i podziękowanie dla cehaigrek za wcześniejszą pomoc i rady ale pewnie nie raz jeszcze się zgłoszę bo mam z kolega kontakt na gg. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2011, 08:18 
Szeregowy
Szeregowy

Kolego jak po testach z nowymi ustawieniami :P ?
Jeśli nie było znacznej różnicy to powiem ci że zamiana marna .
Też chciałem go kupić ale po dłuższym śledzeniu wątków , słuchaniu opinii użytkowników przeróżnych detektorów teza aby wydać tyle kasy na coś lepszego ? dobrze zareklamowanego muła-słonia spaliła na panewce .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2011, 13:54 
Specjalista
Specjalista

poradzili, podyskutowali i maja w .... kolegow, zamiast pochwalic sie jak poszlo
spokojnie cehaigrek prócz hobby jest jeszcze praca, a że się czasem nie ma jak nawet usiąść do kompa, to i trochę czasu zejdzie, zanim się odpisze na forum. Więc tak - byłem i pogrzebałem na chwilę obecna więcej jest grzebania w ustawieniach niż ni w glebie, ale z tym ustawieniem bez auto już jest trochę lepiej. Tym razem byłem w dość ciężkim terenie na którym nie byłem wcześniej, więc i nie mam spektrum oceny, ale wybieram się w miejscówkę, która była przeze mnie i moją ekipę czesana dość sporo razy i w sumie ciężko już na niej nawet o kolorek, więc jeśli mi tam pójdzie oki no to będę pod wrażeniem. Tak jak wspomniałem uczę się dopiero nowego sprzętu więc po pierwszym razie z nowymi ustawieniami ciężko jest aż tak błyszczeć ale spokojnie na pewno systematycznie będę się dzielił wrażeniami i przekazywał może kiedyś i moje super ustawienia by i inni mogli się uczyć - tak jak to było z x-terrką i cewką 18 kHz. A no i zapomniałbym fakt prowadzenie cewki jest dość istotne - ehhh muszę się jeszcze przyzwyczaić by nie galopować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2011, 20:59 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

He he z minelabem se nie jest tak prosto człowiek cały czas się go uczy :-) dobrze by było stworzyć może jakiś podpięty temat tu na forum z nastawami lub ewentualnie z sugestiami użytkowników tego sprzętu odnośnie ustawień byłoby wówczas fajniej i przejrzyście a na pewno nie jednemu jakieś nowe nastawy przydały by się do testowania bo sezon już praktycznie jest otwarty . Dasz dół :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 11:57 
Specjalista
Specjalista

marcelxbox napisał(a):
He he z minelabem se nie jest tak prosto człowiek cały czas się go uczy :-) dobrze by było stworzyć może jakiś podpięty temat tu na forum z nastawami lub ewentualnie z sugestiami użytkowników tego sprzętu odnośnie ustawień byłoby wówczas fajniej i przejrzyście a na pewno nie jednemu jakieś nowe nastawy przydały by się do testowania bo sezon już praktycznie jest otwarty . Dasz dół :lol:

no i właśnie o to mi chodzi więc do dzieła użytkownicy SE

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 14:10 
Sierżant
Sierżant

Przy okazji mam pytanie za które pewnie większość mnie skrytykuje, ale co mi tam po prostu zginęła mi instrukcja po polsku ale powiedzcie mi jak zmienić ustawienie z latającej kreski (automat) na ustawienie bez latającej kreski czyli ręczne.
Czy jest to prawdą, że na ręcznym z niższymi ustawieniami czułości (na poziomie 23-25) zasięg wykrywania będzie i tak głębszy niż na automatycznej z czułością 28-30)?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 18:32 
Plutonowy
Plutonowy

Bez latającej kreski będzie czulszy i głebszy.
Żeby wyłączyc automatyczne strojenie przyciśnij środkową strzałkę po lewej stronie wyświetlacza.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2011, 18:07 
Porucznik
Porucznik

U mnie tak działa i jakoś idzie ;
bez latającej kreski
Sens-22-25,jeśli będzie błądził to zmniejsz!
fast lub /deep zaznaczone do terenu
ferrous
następnie same 3/10-tki- Volume
to chyba na tyle
Iron masc 21-23
Gain jest zmienne ( jak się dostroi) ,ale zmniejszam zawsze na 5,6.
reszta wedle uznania.
Bardziej opieram się na dzwiękach ,ale jest to kwestia przyzwyczajenia.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2011, 18:10 
Porucznik
Porucznik

A i zapomniałem ,jeśli coś usłyszysz tylko jeden raz ,warto sprawdzić troszkę niżej, bo częst zdarza się ze 2cm to jest sporo.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 00:18 
Sierżant
Sierżant

A kopiecie jak sygnał jest zmienny tj. przy pierwszym przemiataniu wskazuje ciekawy kolorek, a przy nastepnych ruchach cewki nad tym samym miejscem zmienia się na inny? czy wtedy warto coś zmienic w ustawieniu by bardziej rozpoznać fanta przed ewentualnym kopaniem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 00:29 
Generał Broni
Generał Broni

twiel napisał(a):
A kopiecie jak sygnał jest zmienny tj. przy pierwszym przemiataniu wskazuje ciekawy kolorek, a przy nastepnych wulgaryzm cewki nad tym samym miejscem zmienia się na inny? czy wtedy warto coś zmienic w ustawieniu by bardziej rozpoznać fanta przed ewentualnym kopaniem?

mozesz wiecej cos opisac?
kopie sie wszystko co nie jest 100% zelazem, kazdy inny sygnal, ktory raz zelazem, raz malym olowiem, raz duzym srebrem, nalezy sprawdzic i upewnic sie ze nie jest zelazem :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 14:01 
Sierżant
Sierżant

np. bywa tak, że przy pierwszym przemiataniu explorer pokazuje sreberko, wracasz sondą w to same miejsce milczy gain - wycina (czyli żelazo bo chodzę z Iron mask), nastepne przesunięcie nad fantem coś tam piknie i pokazuje kolorek ale w nieco innym miejscu niż wczesniejsze sreberko.
Lub inna sytuacja : wskazuje kolor ale co przemiatanie nad fantem to inne wskazania.
jak kopałem takie sygnały to często nic ciekawego nie było ( jakieś okruchy żelazne gwoździ, zwitki folii aluminiowej itp. Jednak dało mi do myślenia, bo ostatnio wykopałem monetkę z brązu gdzie wskazania były skaczące co przemiatanie ale w zakresie kolorów i na jednym poziomie (skaczące z prawa na lewo ale poza wycięciem czarnym Iron mask na wyswietlaczu)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 14:11 
Major
Major

Ja mam podobnie , pokazuje mi ferro różnie potrafi strasznie skakac i pokazywac różne cyfry ( też chodzę z Iron Mask ) . Wie ktoś dlaczego ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 14:46 
Generał Broni
Generał Broni

jezeli fant jest na granicy zasiegu, jesli jest w poblizu zelaza, zawsze kopie tego typu sygnaly, jesli faktycznie bylo tam zelazo, to po wykopaniu go i tak zawsze sprawdzam dolek, oczywiscie, ze przyjemniej jest kopac "pewne" sygnaly ale Explorer pokazuje swoj pazur wlasnie na niepewnych sygnalach, gdzie zaden wykrywacz nawet nie pierdnie, ex da nam znac, ze cos moze tam byc. Kopac panowie nie marudzic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 21:55 
Specjalista
Specjalista

O i właśnie o taką dysputę chodzi super super więc widzę, choć jestem jeszcze jeszcze nadal w fazie testów, że jest to podobna zasada jak przy x-terrce z cewką 18,75kHz DD. Jak tylko popierdywała na choćby małym plusie to trza było ryć i często człowiek z ryjem uśmiechniętym latał od ucha do ucha. Pozdro i week już tuż tuż .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]