Teraz jest wtorek, 24 marca 2026, 16:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Me Bf-109 ok Raciborza
PostNapisane: środa, 30 marca 2011, 08:02 
Generał Broni
Generał Broni

Tegoroczna lutowa znajda. Któregoś dnia znajomy z forum o zabytkach dzwoni do mnie i mówi "właśnie oglądam silnik z messerschmitta". Nie chciałem mu na początku wierzyć ale cóż trzeba sprawdzić podaje mi namiary, sprawdzam na mapie, 30 km od domu ale jadę. Zajeżdżam, faktycznie widać że na placu u faceta stoi silnik. Witam się, przedstawiam się rolnikowi tłumaczę o co chodzi. Facet mówi że nie ma problemu można pooglądać przy okazji opowiada historie znalezienia.
Najpierw wróćmy do roku 1945, wojska radzieckie są ok 60km od tego miejsca gdzieś w okolicach Pszczyny i Żor. Samolot leci od strony Głubczyc nad tą wsią a zwie się ona Gamowo coś nie tak dzieje się z silnikiem ludzie mówili że zaczął się palić... Pilot wyskoczył z samolotu otworzył spadochron i miał nadzieje że wyląduje. Samolot trochę pokrążył nad wsią i spadł między zabudowania gospodarcze 3 m od chlewa 4 od stodoły uszkadzając jedynie silos, piwniczkę na kartofle. A wracając do pilota który miał nadzieje na bezpieczne lądowanie niestety oddział niemiecki stacjonujący we wsi wziął go za wroga i otworzył w jego kierunku ogień, pilot żywy do ziemi nie doleciał... Niestety nie znam jego nazwiska ani miejsca pochówku. Po wojnie wojsko pozbierało większe części. Ponoć niedawno na niektórych dachach było jeszcze poszycie z tego samolotu niestety poszło na złom.
Wracamy do roku 2011, brat rolnika który tam mieszka, kopał coś na jego posesji i przy okazji bo wiedział że w tym miejscu coś jest wykopał te resztki. No i tu zaczęły się schody bo zażądał odstępnego za wrak... 5 tys złotych naszych polskich. Wykonałem telefon do kumpla który współpracuje z muzeum lotnictwa w Krakowie i z muzeum Śląskim w Katowicach. Krakowskie muzeum nie miało tyle kasy, Katowickie postanowiło się targować, podobno zeszli do 3. We wtorek 22 marca części znalazły się w muzeum. Z tego co wiem byli już na to chętni z Niemiec kilku z polski ale zgłoszenie tego do WKZ przekonało rolników, że jeśli to sprzedadzą będą mieć klocki. Miłego oglądania jeśli ktoś z was jest na siłach zidentyfikować części czy np nr silnika to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Me Bf-109 ok Raciborza
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2011, 06:23 
Specjalista
Specjalista

ostatnie zdjęcie ... Mk 108
8 zdjęcie górna cześć głównej goleni podwozia
na 11 zdjęciu jest 8.009.308 --- 60554023 ?
Silnik prawdopodobnie DB 605 ... ale jeszcze muszę pogrzebać w makulaturze
Daj więcej zdjęć drobnicy możne coś jeszcze wyłapie

Pozdrawiam

Woodhaven

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2011, 17:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bardzo ciekawy temat a z tej sterty żelastwa to by jeszcze poskładał połowe mesa :D . Działko najfajniejsze, pozostałości jak widać potraktowane w dużej poniewierce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2011, 18:23 
Generał Broni
Generał Broni

Były jeszcze dwa mg131 niestety nie mam zdjęć

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]