Teraz jest sobota, 25 kwietnia 2026, 12:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 października 2004, 18:33 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Nie w poszukiwaniach wewnątrz tutaj sens... jesli wejdziemy do obiektów które obecnie są zamkniete, to bedzie to gratka dla złomiarzy i innych łowców "militariów", lub tych co twierdzą ze wykręcą bo ratują... akurat w tym kontekście mówię o schronach koło Parku Krakowskiego..
co do napisów to należy pamiętać nie znaczono nimi tylko i wyłącznie schronów przeciwlotniczych ale także wejscia do pwinic polączonych ze sobą.. takie rozwiązania stosowano w niemieckich miastach uznanych za rejony umocnione i twierdze z tego co pamiętam, muszę poszukać odpowiedniego rozkazu w dokumentach, jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi:)
podobne napisy możemy spotkać na budynku narożnym przy filharmonii krakowskiej, na ullicy Piłsudskiego, na Alejach ( w dwóch lub trzech miejscach), na osiedlu Warszawskim, na ul. Straszewskiego i mase innych...
niestety nie mam notatek i wszystko mam zapisane w pamięci..
pozdrawiam :idea

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 października 2004, 18:37 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

jeśli chodzi o miejsca w których je mlowano to moim skromnym zdaniem nie ma to żadnego większego znaczenia... logiczną rzeczą jest że znajdowały się one w pobliżu ważnych urzędów.. fakt że akurat zostały w tej dzielnicy dobrze widoczne można wytłumaczyć fasadami budynków, których z natury się raczej nie maluje, może w tym rzecz??
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 października 2004, 18:43 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

A skoro już jesteśmy w okolicach ul. Bronowicliej - czy słyszał ktoś o schronach bojowych niegdyś znajdujących się na tzw. Cygańskich Polach, czyli na terenie teraźniejszego miasteczka studenckiego AGH? Ocalały jeszcze jakieś?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 października 2004, 18:49 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

mi nic na ten temat nie wiadomo, ale poszukać można... w pobliżu Kawiorów są resztki jakiejś konstrukcji, być może to fragment wentylacji schronu plot?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 października 2004, 22:29 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Chodzi mi o schrony bojowe - świadkowie opisują to jako coś podobnego do kochbunkra - z kręgów betonowych, był też ktoś kto mówił o p[omieszczeniu prostokątnym (kłopoty z pamięcią czy inny typ?) Były też okopy, w których przed budową miasteczka studenckiego studenci świczyli przysposobienie wojskowe.
A propos schronów "kochbunkropodobnych" (to te, których zdjęcie w czasie produkcji pod Skałką jest w jednej z książek Bogdanowskiego) - słyszałem że miały podobno być zamieniane na budki - rozdzielnie elektryczne, ale ta wersja wydaje mi się mało prawdopodobna. Co o tym myślicie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 października 2004, 18:40 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Do korbola:
Chyba schrony byly tam, gdzie mieszkali/pracowali/przebywali Niemcy. No i zapewne, jak piszesz, budynek musial spelniac jakies normy. Pytalem o "dzielnice niemiecka" bo widzialem oznakowanie na budynku przy Grottgera, kolo Rzecznej.
Jesli chodzi o wejscie do schronow, to myslalem o leganym, z pozwoleniem, a nawet pomoca UMK. Wejsc, zobaczyc, sfotografowac opisac i zamknac. Choc zapewne malo co tam zostalo, albo jakies stare smieci sa w srodku. Jak juz pisalem tam kazdy mogl wlazic i to dlugo po wojnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 października 2004, 20:53 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

wiatam!
do Herring: po wstępnych ustaleniach z Darula doszlismy do wniosku ze byc moze jesli chodzi o teren miasteczka studenckiego - chodziło o fort w którym wyleciały w powietrze dzieciaki przed wojną, miejscowi idąc na fort mówili "na bunkry".. co do okopów na tym miejscu to nie słyszałem nic na ten temat, moze chodziło o fosę??!?

wiesz coś na temat obiektu przy ulicy Na Błonie, ktoś mi wspominał o jakimś schronie, być może to piwnica tylko...?

co do obiektów przerabianych na rozdzielnie elektryczne, słupy ogłoszeniowe itp. to można to włożyć w inne bajki panów Ch. i Mi... buchacha! najlepszy przykład przy rondzie mogilskim - sztandarowy sposób umacniania przewodów elektrycznych:)))))) aż się wyć chce ze smiechu;) oczywiście obym sie mylił;)

do Marooda: obiekt o którym mówiłeś znaleźliśmy z Darulą:) a dobosza po wielkich myślenicach też, no trudno go nie zauważyć. ciekawe rozwiązanie wejścia do schronu. Częśc budynku na którego tyłach zbudowano schron został wyburzony i zostało tylko prawe skrzydło z dobrze widocznymi od strony podwórza ostrzelaniem fasady.. natomiast dookoła schronu pełno strzałeczek na ścianach i widać że ktoś inny robił bo jakiś inny szablonik? miejsce warte zobaczenia a szczególnie wejścia do środka:) oczywiście piszemy się na wyprawę:)

co do reszty schronów to proponuje wyprawe w naszym skromnym gronie i najpierw wyszukanie wszystkich schronów i opisów a potem zrobienie dokumentacji.. co do zgłaszania w um to jak tak zgłaszaliśmy to zawsze jakoś przed nami pojawiała się ekipa teepeeefuuu, ale to oczywiście zbieg okoliczności;) um prosił nas (swoimi znanymi drogami) już dwa lata temu o inwentaryzacjie schronów...

wszystkich oczywiście pozdrawiam i czekam na konkretny termin wyprawy!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 października 2004, 21:07 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

wracając do schronów to należy pamiętać że nie wszystkie to obiekty niemieckie! część z nich znajduję się w piwnicach przedwojennych budynków... a otrzymały także malowanie przy wejściach do budynków! zresztą nie wiemy w jakim stopniu uzanawano umocnione piwnice za schrony?

jeśłi chodzi o schrony w parku krakowskim to na pewno były budowane na zlecenie gestapo, wejście do nich bedzie utrudnione (legalnie) gdyż ipn interesuje sie tą sprawą.. poza tym małe ubecko gestapowskie podwóreczko ze schronem znajduje sie między ul. Królewską i Urzędniczą a istnieje podejrzenie że zdołowano tam działaczy podziemia, podobnie zresztą jak w parku krakowskim. przepraszam za brzydkie określenie...
poruszana przeze mnie kwestia obiektu przy przystanku Kawiory nadal czeka na rozwiązanie...

jeśli chodzi o wejście do obiektów to nie jest taka prosta sprawa, bo otwierajac obiekty które były zabezpieczone od wielu lat płytami betonowymi, gruzem, kłódkami, itp. już nigdy nie przywrócimy tego do stanu poprzedniego! a na to też potrzeba kasy, więc... zresztą do najciekawszych obiektów bez koparki i tak nie wejdziemy:)
przypominam też o obiektach w bronowicach, których tutaj zupełnie nie poruszyliśmy, no i o schronie plot pod rampą kolejową przy Azorach:)
miłego szukania:) a schronów jest więcej niż Wam się wydaje:)

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 października 2004, 15:05 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Korbol,
o ktorym podworeczku myslisz, piszac "miedzy Urzednicza i Krolewska?
A dobosza rzeczywiscie ciezko nie zauwazyc. :D
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 października 2004, 18:34 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

mapka okolicy Parku Krakowskiego

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 października 2004, 18:40 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

zielonymi prostokątami zaznaczyłem obiekty niemieckie. jeden z nich, ten o którym wcześniej pisałem, przy ul. Urzędniczej i Królewskiej jest na tyłach obecnej policji, nie widziałem go nigdy ale mam relacje że istnieje/istniał więc zaznaczyłem ze znakiem zapytania...
zielone kreski wzdłuż budynków to miejsca gdzie na elewacjach są napisy i w piwnicach znajduja się schrony. budynki wzdłuż ulicy Karłowicza to w większości kamienice niemieckie.
kolor żółty to piękna niemiecka brama ze "strzelnicami" - warto się jej bliżej przyglądnąć i sprawdzić co się tam mieściło za niemca..
na niebiesko zaznaczyłem piękną betonową drogę:)
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 października 2004, 18:43 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

betonówka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 października 2004, 18:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

a to budynki przy ul. Karłowicza

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 października 2004, 18:48 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

więcej zdjęć na www.rawelin.com w dziale "varia"
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 października 2004, 11:12 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Do Korbola.
Chyba pomylily Ci sie ulice. Ten domniemany schron to jednak znajduje sie w kwartale Krolewska, Lea, Jozefitow...
Co do bramy, to jest ona od strony ul. Konarskiego. W podworku garaze i warsztaty samochodowe policji, dawniej milicji (chyba jeszcze sa - kiedys stacjonowaly tu m.in. zomowskie polewaczki). Ogolnie teren dosc ciekawy, wiem cos na ten temat bo mieszkalem tam kilka lat :P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]