Teraz jest poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 21:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przywoz wykrywacza ?
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 10:40 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam i pozdrawiam !
Jest to moj pierwszy post na Forum , ale jestem fanem tego miejsca od dawna i sledze ciekawe dyskusje i informacje z zapartym tchem od paru miesiecy ! Mieszkam na stale w RPA ale co roku przyjezdzam do Kraju na wakacje a historia i militariami interesuje sie od dziecinstwa co niestety bylo juz badzo dawno temu ... Bedac w Polsce w zeszlym roku , nabylem od jednego z kolegow , wykrywacz metalu ktory wyjechal ze mna do Afryki . Na Czarnym Ladzie ziemia niestety jest bardzo uboga w fanty - epoka metalu , na szersza skale , zaczela sie dopiero z przybyciem " bialych najezdzcow " . To co Wy , koledzy wyciagacie z gruntu ( oczywiscie przypadkowo ! ) to marzenie i cuda ! Natomiast niepokojem napelniaja mnie coraz czestsze informacje o akcjach i najazdach naszych dzielnych " obroncow obywateli " :cop ! W zwiazku nz tym moje pytanie , ktore byc moze bylo juz tutaj poruszane - w takim razie przepraszam , ale nie znalazlem . Planuje w tym roku wakacje w Polsce i chcialbym przywiezc ze soba moj wykrywacz - oczywiscie tylko dla towarzystwa ! Czy moge miec problemy na lotnisku - czy sprzet moze byc zarekwirowany ? Jezeli celnicy zaczna sie czepiac to jaka przyjac linie obrony ? Czy ktos juz mial taka sytuacje ? Dziekuje za doskonale forum i pozdrawiam jeszcze raz ! Silki :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Przywoz wykrywacza ?
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 10:45 
Moderator
Moderator

Posiadanie wykrywacza nie jest zabronione, wiec nie musisz przyjmowac zadnej linii obrony, to taki sam sprzet jak narty, rakiety tenisowe itp.
P.S. Witamy na forum

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 11:01 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Argo !
Dziekuje za tak szybka odpowiedz ! :ups: Postaram sie teraz aktywniej uczestniczyc w tym doskonalym Forum ! W RPA nie ma zadnej platformy lokalnej , porozumiewamy sie na Forum zagranicznym - " T.Hunting.com " i aktywnych uczestnikow z calej RPA jest ... 4 (!) . Wiekszosc postow , do ktorych dolaczaja sie czasami goscie z innych krajow to " bzdety " o kapslach od piwa , blaszkach od puszek i troche ogolnego humoru ! :z Gdy bede w Kraju , moze udalo by mi sie spotkac z paroma kolegami ( przy jakiejs lokalnej " truciznie " ) zeby posluchac jakichs fajnych historii ? Silki :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 11:10 
Moderator
Moderator

silki napisał(a):
i aktywnych uczestnikow z calej RPA jest ... 4 (!) .

Heheheh ...no to siła was tam jest :o ......... z ciekawosci , co tam mozna kopnąc ??? .... po głowie chodzą mi tylko takie mozliwosci jak wojny zuluskie, potem burskie i na koniec ekscesy p.t Niemcy kontra Brytole podczas Wielkiej Wojny .. jak mozesz przybliz takie egzotyczne wykopki :D i co ewentualnie wylazi z gleby poza kapslami :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 11:14 
Moderator
Moderator

No i plaże, fajne uczucie kopać krugerandy na plażach ;)
Witaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 11:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

[quote="silki"]Argo !
Dziekuje za tak szybka odpowiedz ! :ups: Postaram sie teraz aktywniej uczestniczyc w tym doskonalym Forum ! W RPA nie ma zadnej platformy lokalnej , porozumiewamy sie na Forum zagranicznym - " T.Hunting.com " i aktywnych uczestnikow z calej RPA jest ... 4 (!) . Wiekszosc postow , do ktorych dolaczaja sie czasami goscie z innych krajow to " bzdety " o kapslach od piwa , blaszkach od puszek i troche ogolnego humoru ! :z Gdy bede w Kraju , moze udalo by mi sie spotkac z paroma kolegami ( przy jakiejs lokalnej " truciznie " ) zeby posluchac jakichs fajnych historii ? Silki :D[/quote

kolego do Polski gdzie przyjedziesz??? jaki rejon]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 11:29 
Moderator
Moderator

eme5 napisał(a):
No i plaże, fajne uczucie kopać krugerandy na plażach ;)
Witaj.

Wszyscy w RPA ,chodzili oczywiscie na plaże, z krugerrandami ;)

Witaj Silki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 12:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witajcie Koledzy !!!
Ale jestem milo zaskoczony odpowiedziami - to mniej / wiecej odpowiednik naszej aktywnosci w RPA przez miesiac !! Tak sie wzruszylem ze zaraz naleje sobie szklane Mampuru ( to tutejszy samogon z Moreli ! ) , zagryze kawalem Zyrafy i za Wasze Zdrowie !! :1
W Polsce jestem z Bialegostoku , zamierzam przyjechac okolo Wrzesien - Pazdziernik i mam nadzieje ze ktorys z Was bedzie mial chwile czasu dla starego rodaka ( przywioze Mampur ! )
Tutaj nie kopiemy - wynajmujemy lokalnych zeby kopali !! - To oczywiscie zart - przepraszam ! :lol: Krugerandy to taka lokalna legenda - jeden z nas ( czterech ... ! ) znalazl jednego ale reszta z nas podejrzewa ze ukradl - che , che , che ... - zeby reszcie zaimponowac ! Tutaj mamy tez taki lokalny odpowiednik Polskiego " Zlota Wroclawia " - Podobno w czasie wojny Bursko - Angielskiej , przed zajeciem Pretorii przez Anglikow , prezydent Kruger wywiozl pociagiem pare ton (!) zlota w kierunku Mozambiku , zeby je dalej wywiezc do Europy. Podobno te skarby nigdy do Europy nie dotarly i dalej czekaja na jednego z Nas !!! Nazywa sie to " Zloto Krugera "
Jezeli chodzi o wojny Zulusko - Angielskie to po Zulusach zostaly drewniane dzidy i tarcze a po Anglikach zuzyty papier toaletowy - nie do wykrycia !!!
Jedyne co pozostalo to plaze ze wspolczesnym bilonem ( najwieksza wartosc - 5 Randow = 2 PLN ) ale przerdzewiaja po okolo 4 latach i moze jakies pierscionki z brylantem - ja ciagle czekam na swoj ! :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 13:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

ty mampur my zagryche a żyrafa niech sobie żyje...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 14:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

no fajny teren nie ma co a ja mam pytanie jak teraz stoji właśnie krugerant brak mi w kolekcji

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 14:29 
Moderator
Moderator

Tomek,jest szukajka-Google

http://www.mennicawroclawska.pl/product ... 3godQgRgow

http://astromarket.blox.pl/2007/11/Krug ... onety.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 16:57 
Pułkownik
Pułkownik

silki Witaj :h .
silki napisał(a):
W Polsce jestem z Bialegostoku , zamierzam przyjechac okolo Wrzesien - Pazdziernik i mam nadzieje ze ktorys z Was bedzie mial chwile czasu dla starego rodaka ( przywioze Mampur ! )
.
Daj znac jak bedziesz w Bialym ;) .Jeszcze nie raczylem sie Mampurem :o ale w zamian moge zaproponowac np. http://www.oudbeersel.com/.
Pzdr,Kwiatek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 17:55 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Czolem Kwiatek !
Dziekuje za zaproszenie - z cala pewnoscia sie odezwe ! Widzialem wasze starsze posty ze spotkan w Bialymstoku , ale chyba sprawa sie ' rozmyla " - szkoda bo liczylem ze sie dolacze :n ! Ale coz tam - nie w ilosci sila ! Ja juz 3 butelki przygotowalem ( zdjecie ponizej - jesli uda mi sie dolaczyc bo robie to pierwszy raz ! ) :666

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 18:15 
Moderator
Moderator

Wlazła fota ....qrcze .. ...... widze tzw rum na kosciach :lol: tyle że w wersji de luxe :ups: :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 18:26 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Przepraszam , ale czy pan Moderator nie ma nic na przeciwko ze rozwijam troche watek towarzyski na forum prawnym ? Ale tak milo mi sie gawedzi z rodakami ze szkoda przerywac ! :?
Zreszta jest to bardzo ciekawa czesc calego Forum , mozna sie tu naprawde wielu rzeczy dowiedziec ! :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]