Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 04:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Fisher F-75 zmiana cewki na lepsza ? Na jaką ????
PostNapisane: wtorek, 17 maja 2011, 12:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam możesz sprawdzić na jednym groszu wsadzonym na linijce w dołek i jakiejś większej monecie i dla por na starej .
Pozdrawiam kolego .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 maja 2011, 14:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Powiem tak co do cewki NEL sam miałem chęć ją kupić lecz trochę poszukałem po internecie gównie fora rosyjskie i szczerze to są różne opinie odnośnie tej cewki ogólnie testy podane przez producenta nie są w pełni potwierdzone .
Poniżej wklejam test tej cewki na wykrywaczu minelab e-track opisany przeż użytkownika adek z innego forum link zamieszczę poniżej.

Mam tę cewke, jestem po paru wypadach z etrackiem i cewką tornado, mogę pokusić się o porównanie do standardowego pajączka DD ‘11

Plusy- większe pokrycie obszaru penetracji z uwagi na rozmiar co oczywiste. Co do zasięgów i różnic wypowiadać się nie mogę bo testów nie robiłem, być może wiosną po zlocie będziemy wiedzieć więcej.

I na tym plusy chyba się kończa Uśmiech

Minusy

Nie jest precyzyjna, przy braku pinpointera poszukiwanie już wykopanych małych przedmiotów czasami bywa bardzo frustrujące.

Jest cieższa i bardziej odczuwalna wagowo w połączeniu z wyrywką. Latałem po lesie gdzie było mało sygnałów, łapki musiałem zmieniać co 2 , 3 godziny a jakimś tam cherlakiem ostatnim nie jestem.

Producent do etraca nie przewidział tego że śruba mocująca cewke do wysięgnika będzie za duża, przez to jest problem z dokręceniem jej, trzeba to robić na siłe.

Testy producenta na 5 kopiejkówke srebrną z 50 cm są oczywiście kłamstwem.

Generalnie jeśli ta cewka z uwagi na wielkość będzie adekwatnie głębsza od standardowej cewki można się pokusić o dedykowanie jej na pola gdzie nie ma śmieci i jest mało sygnałów przez co możemy pozwolić sobie na dłuższe doszukiwanie. Raczej nie polecam do wszystkich typów poszukiwań., bardziej jako uzupełnienie.

http://detektorysci.pl/minelab/ukrainsk ... ie-opinia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 maja 2011, 15:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ten koleś w ogóle tej cewki na oczy nie widział rozpowszechnia nieprawdziwe plotki http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=684423#1239126

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 maja 2011, 19:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

zdzichu229 napisał(a):
Ten koleś w ogóle tej cewki na oczy nie widział rozpowszechnia nieprawdziwe plotki http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=684423#1239126

No nie wiem zdzichu229 czy ten koleś tej cewki nie widział z tego co wiem to adek jest adminem forum to raczej głupot by nie pisał choć i z jego wypowiedzi na odkrywcy wnioskuję że taką cewkę posiada .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 20:32 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

używam Nel Tornado w zestawieniu z minelabem quattro mp,oto co mogę powiedzieć:
po tygodniu testów mogę coś już powiedzieć na temat NELa Tornado 12"x13" i uważam ze na monetki się średnio nadaje,byłem też wczoraj na naszym poletku testowym.zasięgi na monety są większe od3(wszpółczesne 10gr) do 6-7cm(duże srebrne 3 marki) w porównaniu do oryginalnej cewki10,5",różnica jest na większe przedmioty np od łuski wielkością górę już znaczna:) i proporcjonalnie się zwiększają zasięgi jak zwiększa się obiekt testowy na Nelu,a oryginalna cewka ma jednak swoją granice której nie przekracza.Zaobserwowałem też niestabilności odczytu na monetki na granicznym zasięgu i przy małych miedziaczkach,na oryginalnej cewce sygnał "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! był lub nie gdy była za głęboko.Z większymi celami radzi sobie lepiej.Osobiście niektóre cele niestabilne identyfikowałem jako zardzewiały złom chodząc przez tydzień z nową cewką,teraz wiem ze popełniłem błąd używając Nela.Oryginalna sonda się nie myliła w 99% i to mnie zbiło z tropu (przyzwyczajenie) :) myślałem że będzie jakieś podobieństwo.Namierzanie celów na krzyż czy przy użyciu pinpointa nie sprawia żadnych problemów.Generalnie moje zdanie jest takie(można się z nim nie zgadzać,nie jestem profesjonalistą) że Nel Tornado jest dla "leśników"na militarkę.Oferta Nela jest bogata więc jest w czym wybierać,ale reklamowanie produktu że Tornado "łapie" 5 kopiejek z 50 cm.jest nadużyciem i zbija z tropu potencjalnego klienta co do przeznaczenia cewki.Owszem może i łapie jest to bardzo prawdopodobne,nie sprawdziłem bo nie mam takiej monetki,ale wyciągając różne miedziane blaszki wielkości monetki z głębokości ok 40/45cm można sądzić że z dużą monetą sobie poradzi na powietrzu,a na pewno w trybie Allmetal.Wiadomo dyskryminacja trochę obcina zasięg chyba w wszystkich detektorach.Wykonanie jest staranne,raczej nie można się przyczepić,waga jest zauważalna w stosunku do oryginalnej slimline10,5", nie poręczna w głębokiej trawie i się chaczy,mniejsza cewka lepiej się "przedziera".
Moja ocena przeznaczenia:
militaria 5+
kolorowa drobnica 3=

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 21:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

bb7 z tego co czytam z twojej wypowiedzi jako użytkownika cewki NEL że potwierdzają się testy że NEL tornado jest trochę przereklamowane i potwierdzają się testy użytkownika adek jak podałem powyżej a ta cewka bardziej się nadaje na grubsze cele jak na drobną drobnicę chyba że by się spełniła na mało zaśmieconym poletku gdzie mogła by pokazać swoje efekty .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 21:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja powiem na moimi potwierdzonym przykładzie na omedze
cewka 10" 1 gr współczesny w gruncie 18 cm
nel 27cm
cewka 10" 2 gr współczesne w gruncie 20cm
nel 29cm
Identyfikacja na plus

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 22:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

zdzichu229 może i fakt możliwe że na omedze faktycznie to NEL coś tam zwiększa zasięg a jak to wychodzi z dyskryminacją przedmiotu pod cewka bo jak widzisz na minelabie wychodzi raczej kiszka sam miałem chęć kupić tą cewkę ale z tego co widzę to dobrze że się trochę wstrzymałem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 22:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Poproś żeby kolega wrzucił filmek jak ma ten zestaw żaden problem .
Pisać każdy może :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 22:34 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zgadza się każdy pisać sobie może ja wiem tyle co wyczytałem nigdy nie byłem użytkownikiem cewki NEL czy bb7 czy adek zamieści jakieś filmiki z testów tego już ja nie wiem to zależy od chęci użytkowników cewki NEL dobrze byłoby potwierdzić lub ewentualnie zaprzeczyć mity producenta cewki NEL. Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 22:36 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

oj niedowiarku :)zdzichu jesteś ortodoksyjnym zwolennikiem NELa widać,ale może nie w każdym sprzęcie tak dobrze współgra jak z omegą? chyba bedziecie musieli się zarejestrować aby oglądnąć galerię,ale warto.Robiliśmy testy porównawcze różnych detektorów w tej samej glebie,wilgotności itp.
jest tam na zdjęciu mój minelab + nel:
http://www.eksploracjapolkowice.fora.pl ... e.php?i=64

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 22:41 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

bb7 jak możesz to puść te test na to forum niech inni użytkownicy zobaczą światło dzienne tego testu tu na forum .I z góry dzięki za wyrozumiałość .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 19:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tu jest coś ciekawego http://www.youtube.com/watch?v=L7q3Gjd6 ... ture=feedu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 22:12 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

ja to mysle ze na drobnice wystarczy standardowa a na grubszego zwierza znaczy sie na militarke to lepiej zainwestowac w smetka niz w cewke

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 lipca 2011, 12:21 
Chorąży
Chorąży

witam
co sądzicie o tej cewce czy warto ja zakupic,o ile powieksza osiągi?
Nel Tornado Hunter 12,5x8,5 do f75

Czy ktos mógłby pomóc w zakupie takiej cewki ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]