Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 05:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: 2011 kontynuacja
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2011, 00:44 
Generał Broni
Generał Broni

tara napisał(a):
Kolego, za bardzo emocjonalnie podchodzisz do każdego znaleziska. Zacznij sie przyzwyczajać, że 90% znalezisk to śmieci. Takich wytopków ołowianych znajdziesz jeszcze tony i bynajmiej nie są to stopione figurki i grudki srebra. To samo tyczy się bliżej niezidentyfikowanych kawałków metalowych. O krzemieniach sie nie wypowiadam bo sie na tym najzwyczajniej nie znam. Kopiejka to dość popularne znalezisko, a przywędrowała na pole zapewne z obornikiem.

A wg mnie bardzo istotny jest kontekst znaleziska /o ile o takim można mówić przy znajdkach w obrębie humusa/-oczywiście ceramika leżąca kilka centymetrów obok przetopu może świadczyć o tym ,że znalazły się tam w tym samych okresie.Zdaję sobie sprawę ,że ceramika / pochodząca najprawdopodobniej z przed 2 tysięcy lat/ jest dużo satrsza od wytopu ale także może być sygnałem ,że w pobliżu znajduje sie np piec do obróbki termicznej metali kolorowych .......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 marca 2011, 00:03 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Uzupełnienie do ostatniego postu
Jeden niewielki kawałek stopionego metalu i kilka ceramik zaowocował chyba /znowu :lol: / czymś więcej.
Prawie większość artefaktów znajdowała się w głębokim rowie rozgraniczającym dwa pola/po orce/-wystarczyło przejść się prosto wzdłuż niego by to zobaczyć .
[ img ]
- ceramika , blaszki ,bryłki rudy,odłupek krzemienny,mikrogładzik,zgorzel i skamieniałe drewno.....
A kilka miedz dalej takie ceramiki
1.[ img ]
-duży kawałek z listwą stożkowa przyklejoną do ścianki
2.[ img ]
-kawałek z listwą ale z wgłębieniami i kawałek z dużym "guzem"
3.[ img ]
-fragment ceramiki toczonej na kole garncarskim
4.[ img ]
-fragment ceramiki , na wewnętrznej stronie gruba warstwa "błyszczącej' substancji /jakiś smołowaty uszczelniacz/
I na zaskoczenie małe ostrze krzemienne na bazie wiórka
[ img ]
Te fanty /a na niedostępnym jeszcze obszarze jest ich na pewno dużo więcej/ to przykład ,że nie należy lekceważyć nawet takiej 'masówki" jak ten "przetopek" :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2011, 01:10 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Kolejna przygoda z przeszłością zaczęła się skromnie .Aby nie przechodzić przez zasiane pola szedłem skrajem pola prowadząc rower.. Nagle jakiś odmienny od szarości kolor ..Niebieski ..Paciorek- kolejny, a po potem kolejny
[ img ]
Cos mnie zastanowiło i kazało spojrzeć na druga stronę pola gdzie znajdowało się kolejne głęboko zaorane pole. Na skraju tych pól duży wykop wykonany bardzo niedawno ,jeszcze widać ślady opon traktora i rów –prawie jak fosa :lol:
[ img ]

No i zaczęło się .Najpierw w ściance widzę duży kawałek starej ceramiki a kilka metrów dalej na dnie na głębokości ok. 410cm grupa bardzo dużych kawałków ceramiki jakiej jeszcze nie widziałem. A tak dwie z nich wyglądały
[ img ]
[ img ]
Pierwsza to wylewka z fragmentem uszkodzonego ucha a druga to boczna ścianka tworząca dwustożkowy kształt naczynia.. Wszystkie mniejsze i większe kawałki były jednego rodzaju .To był rozbity duży garnek.
Przeszedłem się wzdłuż rowu i co chwila widziałem rożne kawałki ceramik aż wreszcie na dnie i na bocznej ścianie i wykopu kolejna grupa jeszcze innych kawałków ceramik. Kolejne rozbite prze lemiesz naczynie ale tym razem wyglądały na bardzo stare. I tak wygląda jedna strona tej ceramiki:
[ img ]
Na kolejnym zdjęciu widoczne są podłużne bruzdy tej szarawe ceramiki
[ img ]
Druga strona ceramik była zaczerniona.
Jeszcze w dwóch miejscach tego samego rowu trafiłem na tak duże kawałki rozbitych naczyń
A tak wyglądały niektóre przełomy tych ceramik.
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Pomiar promienia krzywizny pozwoliły określić wielkość naczyń : wlew- średnica ok20cm a w najszerszym bocznym profilu ok. 30cm .Były to duże naczynia . .Domyśliłem się ,że w niższych warstwach mogą znajdować się całe naczynia i że jest to prawdopodobnie zniszczony przez orkę zestaw grobowy z epoki brązu.
No i nie pomyliłem się .Okazało się ,że rzeczywiście- fragmenty ceramik zaprezentowane archeologom potwierdziły się jako charakterystyczne dla zastaw grobowych z okresu kultury łużyckiej . Okazało się także ,ze jest to prawdopodobnie cmentarz , który był w pobliżu istniejącego stanowiska –osady kultury łużyckiej a być może stanowił integralna jej część..
Prawdopodobnie gdybym tamtędy nie przechodził nikt nie zwróciłby uwagi na jakieś tam skorupy ,zostałyby potem zasypane a tak jest kolejne odkrycie ,które wzbogaca nasze wiedzę o naszych korzeniach .I pomyśleć ,że tylko dlatego ,że traktorzysta rozorał miedzę światło dzienne ujrzały kolejne artefakty
CDN...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 00:47 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Na załączonych fotografiach prezentuje bardzo ciekawy fragment naczynia ceramicznego.Jest to fragment wylewki razem z listwa, ale biegnącą pod skosem w stosunku do linii wylewki ,co może sugerować że ta przyklejana listwa plastyczna "obiegała naczynie w postaci fali.Zmierzony promień tej wylewki wynosi 13cm a to oznacza że górna część naczynia miała 26cm średnicy.To bardzo duże naczynie .Tego typu ornamentyka ukształtowała się w epoce brązu . Grubość ścianki ok 7mm ,czyli prawie 2 x mniejsza niż typowe grubości ceramik znajdowanych na naszym terenie.Jest to /lub raczej było/naczynie tzw " naczynie stołowe" lub fragment zastawy grobowej/popielica?/

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Czy ktoś spotkał się już z taka ornamentyką plastyczną?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 19:40 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Ciekawy fragment prastarej ceramiki - tym razem ucho ale takie małe ,że nie można do otworu włożyć palca -chyba jakieś ozdobne.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 23:11 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Co to może być?
KAMIEŃ/?/Czarny ,twardy ,szklisty z korą i dziwny kształt
[url=http://img805.imageshack.us/i/kamyk1.jpg/]
[ img ]
[ img ][/url]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Pasuje do ręki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2011, 08:22 
Moderator
Moderator

Zbyszku mam pytanie , gdzie Ty to wszystko trzymasz? Przecież z tej Twojej ceramiki i krzemiennych narzędzi można by było drugi kopiec Kościuszki usypać :) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2011, 09:30 
Major
Major

Ostatnio bylo ze jakiegoś gościa za ceramikę panowie :cop niebiescy namierzyli

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2011, 21:12 
Generał Broni
Generał Broni

Już tylko część tych znajdek jeszcze jest u mnie /jako depozyt/ ale spakowane i przyszykowane do przekazania- także będę mógł z tego zbudować tylko bardzo mały kopczyk :lol: -istnieją natomiast wirtualnie w postaci fotek w całej okazałości.
Ostatni czarny kamyk jest jakąś forma szkliwa z domieszka krzemienia i najprawdopodobniej jest półproduktem- chyba będzie poddany minn. badaniom traseologicznym.Jak coś będę wiedział więcej to przekażę .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2011, 19:02 
Specjalista
Specjalista

Ten czarny kamyk to może być obsydian.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2011, 11:51 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zbyszek, normalnie kupuj wykrywacz i zamiast pieców z taką zawziętością szukaj kas polowych - częściej pokazywał byś złotka :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 maja 2011, 03:51 
Generał Broni
Generał Broni

Witcher napisał(a):
Zbyszek, normalnie kupuj wykrywacz i zamiast pieców z taką zawziętością szukaj kas polowych - częściej pokazywał byś złotka :h

Na razie tylko stare piece :lol: z takimi bryłami
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Wyszły po oraniu kopców pod ziemniaki- i jest ich kilkadziesiąt - myślę ,że to miejsce jest pozostałością po piecach dymarkowych

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 maja 2011, 04:15 
Generał Broni
Generał Broni

Z tej samej branży :ups: :lol:
Bardzo ciekawie :lol: wyglądający odpad hutniczy
[ img ]
[ img ]

właściwości magnetyczne ,/dwubiegunowość /?/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 16:36 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Często się zdarza ,że wspaniałych rzeczy szukamy gdzieś daleko a to często tak bywa ,ze najcenniejsze znajduje się tuz obok.

W roku 2007 odkryłem / skupisko zgorzeli dymarkowych/zostało to zarejestrowane-tylko niestety nie mam informacji pod jakim numerem-jakoś nikt się nie pofatygował by mi o tym powiedzieć/
W tym roku na sąsiednim polu podczas orania pod hodowle ziemniaków pług rolnika wydobył na światło dzienne kolejne artefakty. W środkowej części pola występuje duża ilość materiału kostnego ,natomiast w wschodniej części bardzo dużą ilość zgorzeli dymarkowych od kilku do kilkudziesięciu centymetrów wielkości
.Sporadycznie występują ułamki ceramiki pradziejowej i nowożytnej
Trzy wytypowane obiekty wg mnie zasługują na specjalny opis
Dlaczego akurat te obiekty?
Do wyjaśnienia muszę cofnąć się do poprzednich moich odkryć z Kompleksu Ruina
Przez te kilka lat na tym obszarze znajdowałem paciorki z niebieskiego fajansu
Cztery takie paciorki prezentuje ./przekazane dla archeologów/
1.[IMG=http://img715.imageshack.us/img715/3775/niebieskiepaciorki.th.jpg][/IMG]
2.[IMG=http://img221.imageshack.us/img221/9776/niebieskiepaciorki1.th.jpg][/IMG]
3.[IMG=http://img638.imageshack.us/img638/1088/niebieskiepaciorki2.th.jpg][/IMG]
Dotychczas wychodziłem z założenia ,że mogą to być produkty pochodzące z importu .Jednak ,jak to w życiu bywa :"cudze chwalicie swego nie znacie
' ale po znalezieniu w pobliżu Kompleksu Hutniczego malutkiej stopionej
bryłki w kolorze niebieskim/NR2/
[IMG=http://img651.imageshack.us/img651/9505/spieki3.th.jpg][/IMG]
[IMG=http://img535.imageshack.us/img535/1575/spieki.th.jpg][/IMG]
doszedłem do wniosku ,że te paciorki mogły być wykonywane właśnie w tym miejscu.
Być może w najbliższej okolicy znajdował sie piec/lub piece/ do wypału ceramiki
w tym tej fajansowej
Dodatkowym argumentem za tą hipotezą może być znaleziony obok fragment spieku ceramicznego z żółtawym szkliwem na powierzchni/nr3/
Ciekawostką jest także wlewka żelazna nr1 -/być może to tylko naturalny kształt
po procesie / ale mi przypominająca odlew jakiejś figurki

Kilkanaście metrów na północny wschód od tego obszru występuje ciekawa ceramika /przez analogie do znalezionych poprzednio /
-prawdopodobnie z okresu kultury łużyckiej i być może mogą być powiązane z
kompleksem hutniczym .
Zastanawiam sie czy te zabytki nie mogą pochodzić z okresu wczesnej epoki
żelaza i być może byłby to jedno z najstarszych stanowisk hutniczych w Polsce.
Kompleks Ruina odsłania powoli swoje tajemnice
.Wokół Ruiny skupiła się osada /być może nawet dwie/ z okresu kultury łużyckiej
,kompleks hutniczy ,kompleks krzemieniarski a także ślady osadnictwa z okresu
średniowiecza i czasów nowożytnych. Zastanawiająca jest ciągłość osadnicza na
tak niewielkim stosunkowo obszarze.
Ale najgorsze jest to ,że kompetentni/?/ ludzie posiadają wszelkie przekazywane materiały i informacje i ...na razie nic

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2011, 18:30 
Generał Broni
Generał Broni

Często stajemy przed dylematem czy znalezisko/a szczególnie chodzi o te pradziejowe -kamienie/ zostało wykonane przez człowiek i do czego służyło Klasyfikuje je jako pewne i niepewne
Przedstawię teraz kilka 'pewniaków"
Tzw "zbrojniki" krzemienne noszące ślady eksploatacji a także ślady po dawnych uchwytach , których były elementem
Zbrojniki
[ img ]

[ img ]

Można tu rozpoznać funkcje tych narzędzi
I tak pierwsze to wiertło z śladami po uchwycie mocującym/ powierzchnia wypolerowana/,skrobak do kości lub drewna /zużycie w kształcie wnęki+ z śladami pod uchwyt /klasyczny zbrojnik - fragment być może piły do drewna -z śladami zużycia i miejsca mocowania
Ostrze tylczkowe/?/
[ img ]
Poniższe odłupki już trudniej przypisać jakieś funkcje -są to być może tylko półprodukty
[ img ]
[ img ]

Są też takie przedmioty co do których już nie jesteśmy 100% pewni do czego służyły- przykład znajdki stalowe z ceramiką z jednego miejsca;pierwsze to na pewno gwoźdź ale pozostał-?-grocik, zapinka?
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

i kolejne podobne;
;fragmenty naczyń z niebieskiego fajansu, mikroosełka i srebrna pokrywka z papierośnicy lub tabakierki-mim ,że leżały w jednej warstwie- to czy pochodziły z jednego okresu?
[ img ]
[ img ]
[ img ]

A na koniec znaleziska niepewne/ ze względu na brak porównania lub wiedzy/
Może to być tylko otoczak z szarogłazu albo uszkodzony toporek
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

siekierka lub tylko erozja wyprofilowała "dołek"' pod uchwyt i taki kształt
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Nie zawsze jest się znawca by od razu wiedzieć wszystko.watpliwości zawsze pozostaną -ale od czego jet takie forum jak Nasze :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]