Teraz jest niedziela, 14 września 2025, 13:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Militariada 2011 - Nowa Dęba
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 10:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

18 i 19 czerwca 2011 zapraszam do Nowej Dęby - woj. podkarpackie

Fragmenty artykułu:
"Dwa wycelowane w nowodębski magistrat działa przeciwlotnicze to nie przygotowania do obrony przed nalotami. W ten niekonwencjonalny sposób Nowa Dęba zaprasza na Militariadę, która odbędzie się w przyszły weekend (18 i 19 czerwca).

Tegoroczną, trzecią już edycję Militariady rozpocznie w sobotę o godz. 15:00 parada ulicami miasta (1 maja, Jana Pawła II, Kościuszki). Wezmą w niej udział m.in. pojazdy wojskowe - tak współczesne jak i historyczne, orkiestra wojskowa, grupy rekonstrukcji historycznej, "Strzelcy", airsofterzy i wielu miłośników militariów - mówi Wiesław Ordon, burmistrz Nowej Dęby. Sama impreza jak co roku odbędzie się na tzw. piachach na osiedlu Północ.

Pierwszy dzień "Militariady" odbywać się będzie pod hasłem "Nowa Dęba - Miasto Mocnych Wrażeń". W programie przygotowanym na sobotę znajdą się m.in. pokazy wojskowe – swój poziom wyszkolenia i wyposażenie, w tym ciężki sprzęt, zaprezentują żołnierze 25 Brygady Kawalerii Powietrznej, 6 Brygady Powietrzno-Desantowej, 21 Brygady Strzelców Podhalańskich a także Żandarmeria Wojskowa. Przewidziane są ponadto stoiska i pokazy producentów wyposażenia wojskowego (Dezamet S.A., Centrum Produkcji Wojskowej HSW Sp. z o.o, WITU), umundurowania a także dioramy grup rekonstrukcyjnych oraz airsoftowych. Ci ostatni zaprezentują także swoje hobby w specjalnym pokazie. Po południu odbędzie się także przysięga członków "Związku Strzeleckiego".

Drugiego dnia świętować będziemy 130 rocznicę urodzin gen. Władysława Sikorskiego. Wódz naczelny i premier polskiego rządu emigracyjnego w czasie II Wojny Światowej jest związany z naszym regionem - mówi Wiesław Ordon - urodził się w Tuszowie Narodowym a młodość spędził w Rzeszowie. Patronat nad rocznicowymi obchodami objął poseł na Sejm RP Zbigniew Rynasiewicz, inicjator wielu wydarzeń związanych z obchodami rocznicy urodzin gen. Sikorskiego.

Głównym punktem obchodów będzie inscenizacja historyczna oparta na kanwie walk pod Falaise we Francji w lecie 1944. 70 rekonstruktorów, 10 pojazdów, strzelające karabiny maszynowe z okresu drugiej wojny światowej, profesjonalna pirotechnika i komentarz historyka będą z całą pewnością nie lada atrakcją dla wszystkich miłośników historii i militariów. Przez całą niedzielę nadal będzie można także zwiedzać stoiska i dioramy przygotowane przez uczestników tegorocznej "Militariady". "Militariadę” zakończy pokaz sztucznych ogni."

Link do oryginału tekstu: http://www.tarnobrzeg.info/index.php?mo ... y&sid=2448

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Militariada 2011 - Nowa Dęba
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 23:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Byłem w niedzielę, żeby obejrzeć rekonstrukcję bitwy pod Falaise. Podobało mi się, a co zdołałem to utrwaliłem na zdjęciach.

Kilka dla przykładu:

[ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

[ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

A z tego zdjęcia jestem specjalnie zadowolony [ img ]

Link do całego albumu: http://www.fotosik.pl/u/kokus63/album/886451 - 52 zdjęcia, zapraszam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 23:30 
Moderator
Moderator

Witek wielkie gratulacje,super fotoreportaż :1
Tylko jak wiesz o takiej imprezie,to daj ogłoszenie, z miesięcznym co najmniej wyprzedzeniem.Chętnie bym sam zobaczył :(
Pzdr.Jura

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2011, 10:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Rok temu dowiedziałem się po fakcie i już wtedy wklepałem w telefon, że w połowie czerwca 2011 powinna być kolejna edycja. 10 czerwca telefon mi przypomniał a jeszcze ukazała się zapowiedź w lokalnej prasie internetowej, dlatego założyłem ten wątek 12 czerwca, tydzień przed imprezą.. Obiecuję, że za rok powiadomię wcześniej i jeszcze znajdę lepsze miejsce na robienie zdjęć, albo wykorzystam znajomości i wykombinuję plakietkę MEDIA, będę łaził przed widzami jak ta ślicznota :lol: na zdjęciach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2011, 12:33 
Pułkownik
Pułkownik

I ja się załapałem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2011, 15:35 
Moderator
Moderator

jarok34 napisał(a):