Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 07:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: UWAGA na kleszcze !!
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 14:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Catadero napisał(a):
BROS nie działa będę próbował z mocniejszymi środkami

Polecam Autan

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2011, 14:38 
Generał Broni
Generał Broni

koledzy nie ma co bagatelizować kleszczy a zwłaszcza chorób przez nie roznoszonych,teraz najbardziej atakują nimfy a ich nie widać,i są najbardziej zarażone.
Ja w tym roku na razie dałem sobie spokój z łażeniem z wykrywką zwłaszcza że jest teraz okres wzmożonej aktywności kleszczy.Tu macie link do dobrej strony o borelioziehttp://www.borelioza.org/niech każdy sam wysnuje wnioski po lekturze.Niestety nie warto chyba ryzykować zdrowia dla zardzewiałego żelastwa.Sam jestem zapalonym poszukiwaczem i lekceważyłem ich ukąszenia a dlaczego?bo nie miałem świadomości co mi grozi.W tamtym roku ukosił mnie na podbrzuszu była czerwona plama,obecnie coraz gorzej się czuje,będę robił badania.
Nie chce siać paniki itp ale wiedza na temat chorób od kleszczowych jest bardzo niska w śród lekarzy a co dopiero nasza poszukiwaczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2011, 14:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

tur napisał(a):
koledzy nie ma co bagatelizować kleszczy a zwłaszcza chorób przez nie roznoszonych,teraz najbardziej atakują nimfy a ich nie widać,i są najbardziej zarażone.
Ja w tym roku na razie dałem sobie spokój z łażeniem z wykrywką zwłaszcza że jest teraz okres wzmożonej aktywności kleszczy.Tu macie link do dobrej strony o borelioziehttp://www.borelioza.org/niech każdy sam wysnuje wnioski po lekturze.Niestety nie warto chyba ryzykować zdrowia dla zardzewiałego żelastwa.Sam jestem zapalonym poszukiwaczem i lekceważyłem ich ukąszenia a dlaczego?bo nie miałem świadomości co mi grozi.W tamtym roku ukosił mnie na podbrzuszu była czerwona plama,obecnie coraz gorzej się czuje,będę robił badania.
Nie chce siać paniki itp ale wiedza na temat chorób od kleszczowych jest bardzo niska w śród lekarzy a co dopiero nasza poszukiwaczy.

Święta racja! Dobrze mówisz... Nienawidzę tych krwiopijców!!! :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2011, 15:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tur, znalazłem "klucz" do tej strony, do której dałeś link

Cytuj:
3. Wpłać składkę członkowską. Wpłata jest równoznaczna z nabyciem wszelkich praw, obowiązków i przywilejów członka zwyczajnego SCHNB.
Od 1 stycznia 2010 obowiązują dwie możliwości: 30 zł przedłuża członkostwo w Stowarzyszeniu o pół roku lub 60 zł o rok.

Jak dla mnie wszystko w tym momencie staje się jasne.
Co nie znaczy, że problemu Borelki nie ma. Ale nie ma też co demonizować. Teksty w stylu, że teraz kleszcze są wyjątkowo aktywne, uważam, że można między bajki włożyć. Pewnie są tak samo aktywne jak 1000 lat temu. Świadomość jedynie wzrosła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2011, 15:10 
Generał Broni
Generał Broni

Anna von Kleve napisał(a):

Cytuj:
3. Wpłać składkę członkowską. Wpłata jest równoznaczna z nabyciem wszelkich praw, obowiązków i przywilejów członka zwyczajnego SCHNB.
Od 1 stycznia 2010 obowiązują dwie możliwości: 30 zł przedłuża członkostwo w Stowarzyszeniu o pół roku lub 60 zł o rok.

Jak dla mnie wszystko w tym momencie staje się jasne.
Co nie znaczy, że problemu Borelki nie ma. Ale nie ma też co demonizować. Teksty w stylu, że teraz kleszcze są wyjątkowo aktywne, uważam, że można między bajki włożyć. Pewnie są tak samo aktywne jak 1000 lat temu. Świadomość jedynie wzrosła.

a o tej składce to nie czytałem głównie mnie interesowały z tej strony artykuły i reportaże na temat boreliozy,a co do aktywności to chodzi że coraz większy procent kleszczy jest zarażony,a w Polsce obecnie nie prowadzi się badań epidemiologicznych w tym kierunku ba nawet zniesiono nakaz zgłaszania boreliozy przez lekarzy i sanepid.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2011, 23:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

a co z naszym uziemieniem:)?? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2011, 00:40 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Mam niepokojaca wiadomosc koledzy :( . Bylem dzis w lesie i po dluzszym machaniu wykrywka posadzilem moje stare kosci na lisciach, popilem sobie mineralki z butelki i zapalilem papierosa. W czasie palenia wsunalem wolna reke miedzy liscie by sie wesprzec na niej. Gdy papieros byl juz w 3/4 spalony tknelo mnie "cos". Wyciagnalem dlon spomiedzy lisci lezacych na ziemi i :wq :wq :wq . Nie liczylem ich dokladnie ale spokojnie bylo na mojej dloni 15 lub wiecej tych :zekz pajeczakow. Malenstwa, mniejsze niz 1/3 ziarnka maku. Brrr... . Po powrocie do domu ubrania do wora a ja pod dlugi prysznic. Zobaczymy jutro po ogledzinach czy jakiegos nie adoptowalem niechcacy.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2011, 07:54 
Kapitan
Kapitan

ja oststnio złapałem z miesiąc temu - wstaję w nocy i maszeruje do lodówki :D usiadłem jem i skrobie sie po nodze i cos czuje patrze kleszczyk i panika. Wyobraźcie sobie 3 godz w nocy ja youtube jak wyciagnąć, jakieś fora itd. w końcu przypomniałem sobie że jest apteka całodobowa - zakupiłem przyrząd do ich wyciagania - kapitalny wychodzi cały, w końcu to produkt roku, laur konsumenta
Najwieksza panika jest żeby go nie urwać bo wtedy koniec, wtedy wymiotuję do środka.
Polecam koszt ok 18 pln

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2011, 09:13 
Kapral
Kapral

Anna von Kleve napisał(a):

Odwiedź jakikolwiek oddział zakaźny na Mazurach i przekonaj się ilu pacjentów leży z Boreliozą, a ilu czeka w kolejce, bo nie ma miejsc. :(
Człowieku, tu nie ma żadnej teorii spisków. Te skurczybyki rozpleniły się po prostu jak jakaś plaga. I pogadaj ze starszymi (najlepiej leśnikami). Kiedyś to naprawdę był incydent, że ktoś złapał kleszcza, teraz to jakaś paranoja.
Ja polecam mimo smarowideł i spryskiwaczy metodyczne i dokładne sprawdzenie pod prysznicem czy nie przynieśliście czegoś niespodziewanego z lasu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2011, 09:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

pkow9 napisał(a):
...
Ja polecam mimo smarowideł i spryskiwaczy metodyczne i dokładne sprawdzenie pod prysznicem czy nie przynieśliście czegoś niespodziewanego z lasu.

Ja trafilem (mam nadzieje) na jakies gniazdo larw
http://www.pzh.gov.pl/kleszcze/i/kleszc ... ja_roz.jpg
Bo jesli nie... to strach sie bac i chyba do tego kawalka lasu lisciastego nie wejde.
Problem w tym kolego Pkow9 , ze te larwy sa tak malutkie, ze niestety trzeba czasu by wymacac takiego diabla na skorze. Mam 38 lat ale jeszcze dosc dobry wzrok a chwile potrzebowalem by wsrod wloskow na wierzchu dloni zaobserwowac w lesie ta bande, ktora probowala mnie zasiedlic. Patrz fotka w linku :( . Najlepsza metoda sa niestety ogledziny przez druga osobe i optymalnie jest zrobic te ogledziny po powrocie oraz na drugi dzien.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2011, 18:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wczoraj wyciągnołem ósmego(wgryzł się w głowę) w tym sezonie a chodze właśnie po mazurach.Nie mam porównania z innymi rejonami polski ale tu jest tego pełno.Co sezon kilka sztuk to standart.I nie pomaga permetryna na spodnie i bluze co wypad czy oględziny.Ja po powrocie zostawiam ciuchy przed domem.Potem prysznic i oględziny.A następnego dnia przeważnie znajduje gdzieś na nodze małego skur...No ale ten znaleziony na głowie to już mnie zdenerwował.Uważajcie i nie dajcie się .Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2011, 18:58 
Moderator
Moderator

Nie wiem czy to wina śląskiego powietrza, czy tego, że mnie kleszcze nie lubią, ale jeszcze nigdy nie miałem żadnego, a latam po lesie w koszulce i nie uważam zbytnio ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2011, 23:39 
Podporucznik
Podporucznik

Szofer napisał(a):
szamann1 napisał(a):
Hmm borelioza w sumie nie do wyleczenia, zapalenie opon mózgowych sama przyjemność, chodźmy po krzakach, w końcu tyle fantów tam leży...

Nie panikuj... miesiąc antybiotyku i z głowy :1

Roznie to bywa - raczej Gowno prawda.

Ja jestem juz po dwu kuracjach antybiotykowych, teraz pewnie mnie poloza do szpitala. Skutecznosc antybiotykow jest prawde mowiac taka sobie i jak sie uda to sie uda .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2011, 23:55 
Moderator
Moderator

Robiłem wczoraj doświadczenie w plenerze-jeden mały paskud łaził po ręce (opryskanej uprzednio cud specyfikiem).Wyjąłem opryskiwacz-wysikałem sobie świeże dwa pasy na nadgarstek i wyżej trochę.Coś tam to działa-bo podchodząc do zwilżonej skóry wycofywał się i szukał innej drogi...w końcu po kilku minutach błądzenia robak się zdenerwował i przeprawił się po włosach (moich,na ręce)...

Dużo ich mamy w tym sezonie...więcej niż ostatnio...mówią,że mrożne i długie zimy im szkodzą.No to zaszkodziły...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]