Teraz jest wtorek, 11 listopada 2025, 23:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Plażowicze kontra poszukiwacze metali szlachetnych
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 00:01 
Specjalista
Specjalista

Wcześniej w tym wątku napisałem o koledze, który starał się o pozwolenie na poszukiwania na plaży. Wydawało mi się, że to na tym forum, ale sprawdziłem dokładnie, to było na PFE. Wkleję tutaj streszczenie tej historii, bo jest przepyszna.

Kolega Korabito stara się być przezorny:

Cytuj:
słuchaj cie panowie. powiem tak. byłem w wydziale ochrony wybrzerza i tak mnie pokierowano. babka z działu OW dzwonila do słupska. Jednak pozwolenie powinno byc bo w naszym głupim panstwie przepis wyklucza przepis. Nie zaszkodzi miec pozwolenia zeby jakis koleś sie nie przywalił.znam gostka w łebie co łaził z wykrywka po plazy i mu dowalili 500 pln, a mial opłate na zbieranie bursztynu... wiec jak zaplace te 82 zł to głowa mi nie spadnie a i nikt sie do mnie nie przyczepi , w programie poszukiwan mam zanaczone czego chce szukac- obecny bilon obiegowy,przypadkowe znaleziska,zagubione rzeczy przez plażowiczów itp. Wiec jak jakis matoł ze strazy granicznej zapyta o pozwolenie to bede mogl sie wylegitymowac na co mam a na co nie. Nie wiem jak koledzy ale przezorny zawsze ubezpieczony. Jeden sie przyczepi a drugi nie,wole miec na papierku wszytsko. Nie koniecznie musze szukac zabytkow ale we wniosku do wkz mam podpisane :iż poszukiwania będę przeprowadzać na własne ryzyko .Wszelkie zabytkowe wykopane na w/w terenie znaleziska dobrowolnie zgadzam sie oddać do WKZ. wiec reszta nie podlegajaca pod zabytki jest wolna od reszty przepisow

kolega Korabito rozpoznaje prawo bojem:

Cytuj:
Dzis otrzymałem odpowiedz telefoniczna z WKZ . Dzwonila jedna pani konserwator i przedstawila mi jak wyglada sprawa z chodzeniem z wykrywka po plazy.Za wniesienie wniosku nie pobiera sie zadnej opłaty ale nalezy zarejestrowac wykrywacz .Dla wszytskich niedowiarków- Na poszukiwania na plazy takze trzeba miec nie zezwolenie a licencję ktora wydaje WKZ w konsultacji z UM. Licencja wydawana jest na konkretne nazwisko i wykrywacz .Jak tylko otrzymam ten pampier to wrzuce skan dla potwierdzenia. Pani z wkz szukala w przepisach jakiej kolwiek sprzecznosci i znalazła nawet na poszukiwania na plazy . Wszystko zostanie wypisane czarno na białym na licencji. Wiec nie chce słyszec od kogo kolwiek ze nie ma takiego pozwolenia. Skoro napisałem wnioski do wkz i um i oni sie skonsultowali i otrzymałem tel odpowiedz a licencja zostanie wydana to znaczy ze wasze bajeczki pisane po innych forach sa wyssane z palca. Pani z wkz powiedziala ze wiekszosc osob "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! robi to niesiadomie - bierze wykrywacz i idzie w teren. Wiele słuzb tez nie wie o tych przepisach i z tad te pogloski ze policja sie nie czepia. Dzis tez byłem od 6 rano do 9 na plazy w Łebie i straz graniczna chodzila i gadali ze mna i sie nie czepiali- bo sami nie wiedza o jakich kolwiek przepisach.

Wiekszosc z was "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! odstawia partyzantke i rżnie cwaniaków . Wiem ze ciezko skreslic pare słów do instytucji i poczekac na rezultat. ale skoro mozna miec pozwolenie i legalnie sie bawic i bez strachu spedzac czas w dodatku nie płacąc za to to nie wiem po jaką cholere sie tak przemądrzacie i piszecie bajki

Pozdrawiam wszytskich partyzantów bez zezwolenia :))

Korabito się niecierpliwi:

Cytuj:
do konca tygodnia powinni przysłac mi papier to wstawie skan. Zauwazcie ze Łeba jest mała i kazdy kazdemu czegos zazdrosci a tu takich zazdrosnikow,szpiegów, i innych donosicieli jest pełno wiec przezorny ubezpieczony. Moze i pozwolenie i licencja nie jest takowo wymagana ale w lebie jest nas tylko 3 z wykrywkami. Ja kolega Knapik i jeden starszy pan. wiecie jak inni zazdrosnicy na nas patrzą? jak na złodzieji ;/ co osobiscie mam gdzies ale uwierzcie mi ze dzis mnie zatrzymał kolega z policji i sie pyta jak tam poszukiwania i czy cos wygrzebałem .. i zglupiałem .. Tak sie wiesci w lebie roznosza . Dlatego starałem sie o ten papier, niech szukaja sobie haczykow na mnie dowoli jak jakiemus donosicielowi gulka podskoczy z zazdrosci i zgłosi to gdzi4es a tu słuzby tylko czekaja na małych konfidentow. Takie jest niestety prawo - głupie ! wiec komentujcie dalej ten papierek.

Kolegę Korabaito mało krew nie zalewa:

Cytuj:
Witam kolegów po dosc dlugiej przerwie.

Powiem wam tyle.. Malo mnie krew nie zalała jak odebrałem dzis telefon-

Dzwonila pani z Wkz i powiedziala mi w te slowa:
..."Niestety nie otrzyma pan zadnego pozwolenia od Um ani Wkz poniewaz wydanie takiego dokumentu czy pozwolenia/licencji bylo by przekroczeniem naszych uprawnien. Wprowadzilam Pana w bład mowiac w poprzedniej rozmowie o takim zezwoleniu.W konsultacji z Um podjelismy decyzję iz na plazy nie obowiązuja tego typu nakazy/zakazy co do wnoszonego sprzetu i nie ma nic w regulaminach na ten temat i moze pan spokojnie chodzic po plazy z wykrywaczem..." przepraszala nie za wprowadzenie w bład i ze niepotrzebnie wysyłąłem te papiery bo to jej niedopatrzenie itd...

I jak tu sie nie wkurzyc ? najpierw mi kazała powysylac jakies mapki do wkz itd i plan poszukiwan a tu nagle sie rozmyslila...

Czy oni w tych urzedach wiedzą w ogóle co tam robia? oni sami przepisów nie znaja .. Wkurzyłem sie i to ostro.. Drukowac ,mapki w kolorze, jakies plany poszukiwan i oswiadczenia a to o kant D*** potłuc......grrrr ;/
Zreszta kicham na to.. co drugi dzien jestem na plazy z wykrywka.. przez 4 dni wytaszczyłem z plazy 2 złote pierscionki, jeden srebrny ,zloty sygnet sygnet i jakies 80zl... Nawet SG na quadach jak jezdzili po plazy patrzeli na mnie całkiem normalnie.

Kolega Korabito, człowiek o szeroko pojętych tematach, człowiek normalny,mimo iż obdarzony umysłem ścisłym, odpiera kpiny forumowiczów:

Cytuj:
Catadero dzieki za wsparcie i zrozumienie. W sumie nie musial bym poruszac na tym forum zadnego tematu ,pisac co znalazłem i gdzie chodze itp,ale robie to w zwiazku ze chcialem dostac to pozwolenie i rozwiac wszelkie wasz ,moje i reszty wątpliwosci co do takowego papierka.. chcialem zebyscie byli na bieżąco i pomogli mi, wytłumaczyli i doradzili co i jak. Wiekszosc z was zasługuje na krytyke i pogarde bo potraficie tylko sie przemądrzac. Niekiedy jak czytam posty z całego forum to zalosc przemawia ,,.... jak czytam te bzdury. Skoro ktos nie zna prawdy to niech przynajmniej nie zgrywa glupa i sie nie wymądrza.Takich nie brakuje tutaj.A ja jestem czlowiekiem o szeroko pojętych tematach w roznych dziedzinach. Elektronika,informatyka,motoryzacja itp Mimo iz mam umysł scisły to jestem normalny .i co nieco wiem ale wypowiadac sie nie bede - A wasze durne docinki spływaja po mnie jak po kaczce. "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! na debilizm nie ma lekarstwa. NIe wypowiadam sie na wiekszosc tematow bo "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! opadaja mi rece jak czytam wasze posty.

Gdzies w moich postach było o słuchawkach bezprzewodowych do wykrywki a jeden z was napisał ze mam nosic akumulator w plecaku zeby to zasilac.. Widac po tym jaka jest inteligencja i rozgarniecie w co poniektorych tematach. Ci co sie zatrzymali w epoce lamp i tranzystorow niech lepiej sie nie wypowiadaja ....

Pozdro

Całość tutaj:
http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... &sk=t&sd=a

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 09:13 
Generał Broni
Generał Broni

Artur-no cóż. Miałem swój udział w tej walce o pozwolenie, którego wydać nikt nie mógł ale starałem się wytłumaczyć, bez złośliwości, koledze Korabito o braku podstaw do wydania przez kogokolwiek takiego pozwolenia. Jednak jak Don Kichot upatrzy sobie wiatrak, to będzie walczył z nim do upadłego.
Pozdr.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 13:47 
Major
Major

mozna i tak :lol: http://allegro.pl/hicior-wykrywacz-meta ... ml#gallery

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 21:55 
Generał Broni
Generał Broni

Jestem pewien, że koleś wykonujący dziwne ruchy nogami na plaży wzbudzi o wiele większe zainteresowanie niż zwykły poszukiwacz. I ciekawe jak długo będzie w stanie wykonywać ten taniec św. Wita?

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 23:34 
Moderator
Moderator

Catadero napisał(a):
Jestem pewien, że koleś wykonujący dziwne ruchy nogami na plaży wzbudzi o wiele większe zainteresowanie niż zwykły poszukiwacz. I ciekawe jak długo będzie w stanie wykonywać ten taniec św. Wita?

C.

Masz rację,ani chybi ktoś może zadzwonić po ambulans,który przyjedzie propozycją przymierzenia rajtuzków i kaftanika. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]