Teraz jest czwartek, 28 sierpnia 2025, 18:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Prosze o rade ludzi ktorzy juz troche "biegaja".
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2011, 11:36 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

jestem "nowym" zbieraczem - zamierzam kupić wykrywkę , ale teraz zaczynają się chody :P - "latam" po różnych forach i nikt konkretnie mi nie odpowiedział - zawsze linki di youtube , allegro i dużo "interesujących" opisów które nic nie wniosły a wręcz jeszcze bardziej mi problem "pogłębiły"
- mój budżet to 3 tyś zł.
- sprzęt musi ! mieć - dyskryminację (odrzucać) żelaza
- chcę aby był do koloru i militarki
zastanawiam się nad omegą 8000 - http://outdoor-shop.pl/pl,product,13603 ... etali.html
lub
fisher f75 - http://allegro.pl/fisher-f75-special-ed ... 19102.html

chyba że jest tańszy sprzęt ale równie dobry - proszę o szybkie rady i opinie
LUDZI ZNAJĄCYCH SPRZĘT

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: PROSZĘ O RADĘ - LUDZI KTÓRZY JUŻ TROCHĘ "BIEGAJĄ"
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2011, 12:16 
Kapitan
Kapitan

A może w tej cenie kupić dwa wykrywacze? Np. Smętka + Omegę. Będziesz miał 2 wykrywacze - 1 dobry na militarkę i drugi na kolor. Bo jak mówi przysłowie: jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2011, 12:45 
Felix Hobus Drugi

Witam
Najlepszym wyjściem będzie White's Spectrum XLT-i do tego i do tego jest bardzo dobry.
Spokojnie możesz ustawić sobie takie programy,że sam się zdziwisz.Z resztą-na forum jest masa postów o zaletach i wadach tego sprzętu.
W Twoim przypadku-w grę wchodzi używka lub (jak dozbierasz mało co nieco-nówka).
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2011, 13:14 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

dwa wykrywacze :lol: jakby żona zobaczyła DWA :P rozwód pewny - kobiecie nie wytłumaczysz dwa w cenie jednego :lol: więc może jeden f75 lub White's Spectrum XLT-i - który okaże się lepszym zakupem ? poszukuję dobrego uniwersalnego sprzętu z większym naciskiem na kolor

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2011, 13:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

krisk-23 napisał(a):
dwa wykrywacze :lol: jakby żona zobaczyła DWA :P rozwód pewny - kobiecie nie wytłumaczysz dwa w cenie jednego :lol: więc może jeden f75 lub White's Spectrum XLT-i - który okaże się lepszym zakupem ? poszukuję dobrego uniwersalnego sprzętu z większym naciskiem na kolor

kolego oba wykrywacze sa dobre wiec wybor nalezy do ciebie mozesz jeszcze cos0 z Minelaba np x-terrka 705

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2011, 13:35 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

zwróciłem się do was z zapytaniem - właśnie po to aby się zdecydować - samemu ciężko podjąć decyzję kiedy nie ma się pojęcia o sprzęcie :oops:
na innych forach zasypywali mnie - swoimi propozycjami w taki sposób że jeśli bym się zdecydował to musiałbym kupić wszystkie :lol: dlatego wszedłem na to forum aby może inni ludzie coś konstruktywnego wnieśli w moje "poszukiwania" sprzętu ....dlatego spróbowałem zawęzić poszukiwanie do dwóch modeli - i jak zwykle ktoś proponuje trzeci , czwarty itd.
dlatego dziękuję za wszystkie sugestie i proszę o wybranie z poniższych wykrywaczy jednego i jego nazwę umieścić (tylko) w odpowiedzi a ja na zasadzie ilości - odpowiedzi na dany model - się zdecyduję oto one
omegą 8000
fisher f75
White's Spectrum XLT
Minelab x-terrka 705
w końcu chciałbym kupić sprzęt i zacząć "owocne" poszukiwania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2011, 13:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

jak jak miałbym wybierac skupiłbym sie nad Fisherem I Minelabem bo akurat miałem tej marki sprzet reszta nieznam z własnej autopsji... wybor nalezy juz do ciebie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2011, 13:50 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

który z nich bardziej był wydajny i lepiej na kolor się spisywał ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2011, 18:02 
Generał Broni
Generał Broni

Nie dziw się, że nikt jednoznacznie Tobie nie odpowiedział...taka odpowiedź po prostu nie istnieje. Każdy ze sprzętów które wymieniasz jest bardzo dobry, możnaby dorzucić do tego Deusa, E-traca czy Spestrę lecz tak naprawdę porównanie może mieć tylko ten kto ich wszystkich używał, a i tak nie do końca bo liczą się też osobiste preferencje dotyczące na przykład wagi, aerodynamiki, szybkości reakcji czy rodzaju lub ilości tonów. Każdy sprzęt jest inny i ocena zawsze będzie subiektywna. I jeszcze jedno, nie można sugerować się ceną, tu nie ma tak, że im sprzęt droższy tym więcej fantów będziesz wyciągał, wszystko zależy od doświadczenia i osłuczania się ze sprzętem, przygotuj się więc na to, że niejeden raz ktoś Cię "pozamiata"swoim kanarkiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 13:02 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

wiem że takie pytania forumowiczów "męczą" - ale tak "kosztuje" nie wiedza (początkujących) - jak ja :oops:
człowiek prawie 40-letni a zadaje takie pytania !
Ale właśnie po to są takie fora i tematy dla początkujących - pytamy Was doświadczonych i z dużą wiedzą o radę ......nie chcemy powielać waszych błędów gdy byliście na "początku drogi" eksploratora - jak wiemy technika idzie do przodu - i wykrywacze które 2 lata temu były nowością i kosztowały 3 tyś. zł teraz są dobrym ale przestarzałym sprzętem za 1 tyś, zł ..........nie chcę sugerować się ceną ale też nie chcę inwestować w "stary sprzęt" - chciałbym kupić dobry sprzęt za około 3.tyś. zł - który będzie mi służył - nie chcę "kaprysić" i za m-c pół roku dojść do wniosku że można było kupić coś "lepszego"
szukam sprzętu na kolorową drobnicę - typu monety , oznaki , ordery ....
ale mogę też dokupić cewkę na okopy
dlatego proszę o radę jeszcze raz - ludzi którzy takim sprzętem dysponują i mają efekty w terenie
pozdrawiam Krzysiek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 13:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam za 3 tyś ja bym się rozglądał za jakimś Minelabem lub Fisherem jeśli typowa drobnica i chcesz dużo poświęcić czasu wykrywaczowi na naukę to bierz coś z Minelaba . Jeśli sprzęt ma być dość prosty a zarazem skuteczny to wybrał bym Fishera .Ja osobiście sam wcześniej miałem Minelaba SE z cewką 11" powiem szczerze że sprzęt dobry na drobnice lecz trochę jak na początek i jako pierwsza wykrywka jak dla ciebie do dość skomplikowany a sygnałów dość sporo jak na początek do opanowania. Teraz mam fisher F75 LTD tu akurat sprzęt mniej skomplikowany w ustawieniach i sporo szybszy w działaniu w porównaniu z minelabem .Wagowo również jest sporo lżejszy fisher .Ale wybór jaki wykrywacz zakupisz należy do ciebie .Oba sprzęty są dobre :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 13:37 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

dzięki za opinie - "powiem" że pierwszy jaki "wpadł mi w oko" był fisher f75 - więc blisko f75 ltd - tylko co to jest ten "dopalacz" z tego co wyczytałem to tylko taka między nimi różnica :oops: a i cena różnica około 1tyś zł .
więc chyba pójdę za pierwszym strzałem i wybiorę f75 ale jeśli kolega ma ochotę to może mi coś więcej z "życia" z tym sprzętem napisze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 13:46 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Hmm ogólnie to F75 od F75 LTD różni się że posiada dopalacz booster do gębszego szukania ma inne obwody tak że na większych głębokościach koloru nie będzie pokazywał jako żelaza .Wzrost zasięgu na trybie booster w stosunku do zwykłego F75 wynosi w glebie uzależnione to jest od gleby od 5% do 15% . Sprzęt ten ma dodatkowo trzy dodane programy więcej jak zwykły F75 no i nowa F75LTD sprzedawana jest z dwoma cewkami w zestawie tj 11" i 5" . :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 13:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

więc suma summarum 2 cewki -dobry pomysł ......mam takie pytanko jeszcze - czy obsługa jest zawiła - jest to mój pierwszy sprzęt ale lubię "ciekawe" urządzenia - czy aby szybciej poznać możliwości f75 będzie mi potrzebny doświadczony kolega czy raczej metodą prób i błędów także szybko można opanować fishera

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 13:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Fishera się bardzo szybko ustawia tak ze nie ma z tym bardzo wielkich problemów .Co do obsłuchania sprzętu to każda wykrywka wymaga jakiegoś stopnia obsłuchania na początku ale bynajmniej z tym sprzętem miał byś na pewno dość łatwiej .Choć nie można powiedzieć że dobry sprzęt to 100% sukcesu gdyż dobra miejscówka to podstawa .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]