Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 05:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: 2011 kontynuacja
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2011, 18:56 
Major
Major

Gdzie to znajdujesz ? Na polach czy może na jakiś stanowiskach archeologicznych ? Mam jeszcze takie pytanie, ogólnie to chyba nie można posiadać np. sklejonego tam jakiegoś dzbanka z załóżmy 10 czy 20 części średniowiecznego, czy można posiadać ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2011, 20:56 
Generał Broni
Generał Broni

dv6000 napisał(a):
Gdzie to znajdujesz ? Na polach czy może na jakiś stanowiskach archeologicznych ? Mam jeszcze takie pytanie, ogólnie to chyba nie można posiadać np. sklejonego tam jakiegoś dzbanka z załóżmy 10 czy 20 części średniowiecznego, czy można posiadać ?

Najczęściej to pomagają mi rolnicy poprzez swoje prace, a ja tylko znajduje się w odpowiednim miejscu i czasie :D :lol:
"składak' z tych kilkunastu kawałków ceramiki - to domena rekonstrukcji archeologicznej i wymaga pewnego doświadczenia / -ale oznacza ,że w miejscu gdzie zostały znalezione może być coś więcej - należy powiadomić o tym kompetentne instytucje/burmistrz ,wójta , pracowników lokalnego muzeum lub archeologów/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2011, 23:12 
Major
Major

Czyli wnioskując po twojej odp. Zbyszek146 że, jak coś znajdziesz to spoko, ale trzeba to oddać w dobre ręce i poinformować kogo trzeba. Natomiast jak zatrzymasz to do siebie to już nie jest to zgodne z prawem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2011, 01:34 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Przedstawię historie jednego poletka o szerokości 20m i długości ok500m
Na jednym początku pola leżała sobie taka kamienna osełka w towarzystwie ceramiki redukcyjnej . co już zapowiadało ,że może być to interesujący obszar
[ img ]
I rzeczywiście
Parę kroków dalej taki pogięty stalowego "grot"--złom wyrzucony i pogięty -czy też może rytualnie zniszczenie/w zastawach grobowych/
[ img ]
[ img ]
[ img ]
W środkowej części tego obszaru zalegała ceramika z okresu brązu z charakterystycznymi brzuścami
[ img ]
Natomiast na drugim końcu pola /prawdopodobnie /duży kawałek skamieniałego drewna
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Na obszarze zalega spora ilość ceramiki od czasów nowożytnych do epoki brązu a także dwa rdzenie resztkowe .Teren jest dopiero po żniwach ,więc dostęp do gleby jest utrudniony/ściernisko/-Ciekawe co tam jeszcze jest ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2011, 21:14 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Dzięki pracom rolników na światło dzienne wychodzi sporo ciekawych rzeczy. Znalazłem się na miejscu by miedzy innymi odnaleźć dwa jakże odmienne przedmioty ale jakże 'podobne'
Pierwsze to duży fragment ceramiki pradziejowej na której człowiek pozostawił ślady w postaci odcisków tzw. paznokciowych . Porównując do moich palców myślę ,że człowiek był nieco szczuplejszy/może to była kobieta/.Zdjęcia tego nie oddaje ale na ściankach widoczne są linie papilarne/?/-
Dzięki takim odciskom można sporo dowiedzieć się o ludziach , którzy żyli ponad 2tysiące lat temu
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Na tym samym polu -tylko w innym miejscu tym razem fragment skały -też z odciskami/dinozaurów :lol: /
[ img ]
[ img ]

Podobne a jakże różne :)

Te poletko jeszcze ma chyba jedno ciekawostkę....ale to jeszcze muszę sprawdzić przed publikacja....
cdn

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2011, 22:06 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zbyszku, jak ja Ci zazdroszczę determinacji i niesamowitej pasji. Swoją drogą - fantazję masz nie do ogarnięcia :lol:
Ale tak trzymaj. Robisz to co lubisz i sprawia Ci to przyjemność.
Osobiście wolę takie podejście, niż drobny przemyt "porzadniaków" i handel allegrowy "pasjonatów" :D :666 :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 września 2011, 08:45 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Wczorajszy dzień był łaskawy :) i przyniósł kilka ciekawostek
I.Na środku poletka wśród pradziejowej ceramiki i w towarzystwie krzemienia błysnął do mnie owalny przedmiot .Jest to przedmiot ze szkła , już częściowo zmatowany .Na krawędziach widoczne trójkątne szlify - może pod mocowanie. Kilka metrów obok leżała sobie ceramika gruboziarnista z wewnątrz czerniona ,ale najciekawszy jest "rowek" w kształcie litery "V" na zewnętrznej stornie-fragment ornamentyki.Pozostałe fragmenty ceramik mogą sugerować/ przez analogie /- halsztat -co oczywiście nie sugeruje ,ze z tego okresu pochodzi "szkiełko"
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
II. Na kolejnym poletku pług wyciągnął na powierzchnię gładzony fragment narzędzia z szarego kamienia a w kontekście taka ceramika pradziejową-jedna wylewka ,duży kawałek wypuklej ścianki oraz fragment z ornamentyką guzową- /V epoka brązu/
[ img ]
[ img ]
[ img ]

III.Gdzie indziej z kolei zaciekawił mnie "zgorzel'- być może dymarkowy o ciekawym kształcie -stożkowaty kształt przedzielony jest rowkiem , tak jakby w procesie technologicznym w tym miejscu znajdował się jakiś przedmiot/materiał który uległ wyprażeniu w piecu tuz po zakrzepnięciu zgorzeli- ale oczywiście może to być czysty przypadek ,ze jest takiego kształtu.
Zastanawiam się czy nasi przodkowie mogli wykorzystywać te odpady produkcyjne do innych celów?
A w"świętym -archeologicznym kontekście " B+ - cztery bardzo ciekawe kawałki ceramiki:dennica miski z ceramiki redukcyjnej,ceramika grafitowano-ceglasta-chropowata, wylewka chropowacona grafitowana, i ścianka chropowacona . Bardzo prawdopodobne że całość powstała we wczesnej epoce żelaza
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/33/foto757r.jpg/]
[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Jak na jeden dzień to chyba sporo :lol: - Kolejne punkty osadnicze na mapie naszych pradziejów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 października 2011, 20:14 
Generał Broni
Generał Broni

Zbyszek146 napisał(a):
Te poletko jeszcze ma chyba jedno ciekawostkę....ale to jeszcze muszę sprawdzić przed publikacja....
cdn

No i sprawdziłem
Musiałem jednak wykonać zgład i wytrawić - i myślę ,że to może być coś bardzo ciekawego.
W pierwszej chwilo wydawało mi się ,że jest to fragment ceramiki ale gdy usunąłem warstwę zanieczyszczeń okazało się ,że może to być fragment zgorzela. Zastanowił mnie jego dziwny kształt..Posiada właściwości magnetyczne ,ale dopiero wykonanie szlifu i polerki a następnie wytrawienie w odczynniku Adlera ujawniło bardzo ciekawą strukturę wewnętrzną.Zresztą oceńcie sami
[ img ]
[ img ] ścianki zewnętrzne
[ img ]
zgład
[ img ]
powiększony najbardziej interesujący fragment

Wg mojej oceny jest tu widoczne dwa elementy :

1.struktura niklowa Thomsona-Widmanstattera
2.mdula trylitu
a to by oznaczało że może to być fragment meteorytu kamienno-żelaznego i to prawdopodobnie współczesnego wczesnej epoce żelaza.
Ale to jeszcze nie koniec......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2011, 17:49 
Pułkownik
Pułkownik

Mnie to wygląda na kawałek żużla, szlaki.Po prostu chłop popioły z kotła CO na pole wywalił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2011, 18:45 
Generał Broni
Generał Broni

Zbyszek146 napisał(a):
Parę kroków dalej taki pogięty stalowego "grot"--złom wyrzucony i pogięty -czy też może rytualnie zniszczenie/w zastawach grobowych/
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Jak dla mnie to jedno z okuć drewnianych drzwi, wrot np. stodoły czy tez innego wiejskiego budynku gospodarczego. Do niedawna moi krewni mieli cos takiego w chlewie.

No, ale ja to na archeo słabo się znam, więc mogę się mylić. Tylko po co w grocie otwór :roll: ?

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2011, 20:27 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Jak to po co? "by krwia dobrze spływała"
Bardzo ciekawy wątek nie mogę oczu oderwać,Zbychu dawaj dalej. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2011, 20:48 
Generał Broni
Generał Broni

A naj
misiekcd napisał(a):
Jak to po co? "by krwia dobrze spływała"
Bardzo ciekawy wątek nie mogę oczu oderwać,Zbychu dawaj dalej. :1

A najciekawszym tego przykładem może być Nasz największy skarb-relikwia
http://www.rodaknet.com/rp_wycislak.htm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2011, 22:20 
Generał Broni
Generał Broni

Wprawdzie to nie dział identyfikacji, ale trochę nurtuje mnie ten przedmiot.

Tu masz coś podobnego identycznie zakończonego. Typowe wiejskie kowalstwo.
http://www.werttrew.fora.pl/bezpanskie- ... ,1645.html

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2011, 18:16 
Generał Broni
Generał Broni

Arek2 napisał(a):
Wprawdzie to nie dział identyfikacji, ale trochę nurtuje mnie ten przedmiot.

Tu masz coś podobnego identycznie zakończonego. Typowe wiejskie kowalstwo.
http://www.werttrew.fora.pl/bezpanskie- ... ,1645.html

[ img ]

Masz rację i to jet chyba 100% trafienie- :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 października 2011, 23:29 
Kapral
Kapral

Zbyszek146 napisał(a):
Natomiast na drugim końcu pola /prawdopodobnie /duży kawałek skamieniałego drewna

To jest już ładny kawałek drewna :) ta miarka z podziałką, to ma po 5 mm ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]