Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 17:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 523 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bytom- Zabrze Kopalnia
PostNapisane: środa, 24 sierpnia 2011, 20:53 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

w sztolni Zabrzańskiej jest korytarz drążony w 510. coś niesamowitego. i rzeczywiście nie ma żadnych przerostów tylko czysty węgiel.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 06:22 
Podpułkownik
Podpułkownik

rubo - to moze napisz coś o odkrytym kilka lat temu szybiku. Zdaje się że zrobili z niego bunkier na wegiel, a maszyna wyciągowa miała stać się eksponatem ( tak przynajmniej deklarował towarzysz wicie rozumicie ) ciekawe czy tak się stało czy też poszła na złom ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 12:20 
Kapral
Kapral

"na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! na zlom bo to poszwabskie badzeiwie wiec na co to komu !!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 18:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

kWB3RDU - jakbyś był kiedyś w Zabrzu to zapraszamy ( patrz 8 minuta filmu ) http://www.youtube.com/watch?v=Ds5dICirHYI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 22:08 
Plutonowy
Plutonowy

Rzeczywiście z przypadkowo odkrytego ślepego szybika (mało co nie wpadli do niego Alpiną :lol: ) zrobiono zbiornik retencyjny, w którym węgiel oczekuje na transport pionowy do góry. Maszyna wyciągowa z tego szybika stoi jako eksponat pod płotem przy bramie głównej jest dobrze widoczna z ulicy szybowej. Jestem zdziwiony że kolega Kwb3rdu nie zauważył tego eksponatu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 22:18 
Plutonowy
Plutonowy

Ostatnie zdjęcie pokazujące szyb „Staszic” i bramę wjazdową na wagę, które wkleił Kwb 3rdu gdyby miało szerszy kadr to po lewej stronie mniej więcej o 10 m od bramy wjazdowej na podwyższeniu stoi wspomniana poniemiecka maszyna. Co ciekawe po jej odnalezieniu wszystko działało jak nowe. W pomieszczeniu maszynisty leżały niemieckie gazety i książki raportowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 22:24 
Plutonowy
Plutonowy

Być może to nie to miejsce i nie to forum ale dzisiaj w Gliwicach pochowano wybitnego naukowca prof. Jerzego Antoniaka. Myślę że sporo osób w jakiś sposób związanych z górnictwem, tak jak ja, boleśnie odczuje stratę nie tylko byłego wykładowcy ale także autora wielu książek poświęconych górnictwu. Człowieka, który całe swoje życie poświęcił tej dziedzinie. Chociaż pewnie niektórzy powiedzą o nim towarzysz „wiecie rozumiecie” (bez urazy, to nie złośliwość) to ja darzyłem go wielkim szacunkiem. :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 22:58 
Kapral
Kapral

Rubo napisał(a):
Ostatnie zdjęcie pokazujące szyb „Staszic” i bramę wjazdową na wagę, które wkleił Kwb 3rdu gdyby miało szerszy kadr to po lewej stronie mniej więcej o 10 m od bramy wjazdowej na podwyższeniu stoi wspomniana poniemiecka maszyna. Co ciekawe po jej odnalezieniu wszystko działało jak nowe. W pomieszczeniu maszynisty leżały niemieckie gazety i książki raportowe.

prosisz to masz
[ img ]
Uploaded with ImageShack.us

super filmik szkoda ze tllem jest muzyka a nie larmo jakie jest na dole .
Na Guido bylem jak ten poziom chyba na 300 nie byl otwarty dla zwiedzajacych , maszyna parowa jest z Luizy ale para nie z kotla ;) ;) ;) ;)
Na filmie pokazane sa chyba dwie sciany jedna na poltrakach a druga bardziej interesujaca na lancuchach w Gliniku albo raczej w Fazosie kombajn ma troche dziwny organ ale to jest KWB3RDU . Alpina jedzie w usemkach 3.20m zwyzki ale tylko tak w lufcie miele bo jak by przycis organ to nie bylo nic widac ... Chodnik tem zalamany jest z lat 70 w plaskiej obudowe polskiej , potem wprowadzono vauki na licencji Tissena

a z jakiego roku byly te gazety i te ksiazki raportowe ??
ale tak realnie to tam jest wilgoc wiec po roku nic sie nie ostanie z celulozy ??

Ostatnio edytowano czwartek, 25 sierpnia 2011, 23:17 przez kwb3rdu, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 23:16 
Plutonowy
Plutonowy

No proszę wiedziałem że masz tam coś w zanadrzu. :oops:

Co do literatury nic więcej nie wiem. Ja to widziałem tylko na zdjęciach, które zrobili ci co tam byli. Nie wiem jakim cudem to ocalało ale widziałem na własne oczy i też byłem zdziwiony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 23:20 
Kapral
Kapral

a wiesz kiedy by do tego szybu wpadli i w jakim chodniku ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 23:30 
Plutonowy
Plutonowy

To był jak dobrze pamiętam rok 2004 lub początek 2005 Chodnik odstawczy w pokładzie 509. Ten szybik jest ok. 15 m od szybu głównego i łączył poziom 380 z jakimś 400 coś tam. Na mapach był naniesiony ale przeoczyli informację że maszyna wyciągowa znajdowała się ok. 20 m nad poziomem nadszybia i tam by właśnie wpadli. Szybik od poziomu 380 w dół zamulony był piachem, wykorzystano przestrzeń pomiędzy poź 380 a pomieszczeniem maszyny wyciągowej co dało zbiornik wysokości ok. 15 m i tak na oko 5 m szerokości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 23:45 
Kapral
Kapral

ale to co jechali tam pobierka w starym chodniku czy jechali w weglu ale to by bylo smobojstwo brac cos 15m od szybu :? :? :? :?
tak aby bylo po Bozemu to pokaze wlascieiela tej kopalni -ale prosze nie mylic z Chojnackim
:lol: :lol:
[ img ]

Uploaded with ImageShack.us

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 23:56 
Plutonowy
Plutonowy

Dobrze to określiłeś kolego samobójstwo !!! :lol:
Ale jak się bierze filary ochronne szybu to zawsze jest blisko
Jechali normalnie w pokładzie chodnik w obudowie V29/12 i tu nagle zonk dziura !!!
Na dobre wyszło produkcji bo bez roboty znalazł się zbiornik retencyjny na złe wyszło dla szybu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2011, 00:08 
Plutonowy
Plutonowy

Kolego skąd ty bierzesz te zdjęcia :o
Franciszek Ballestrem
Ja myśle że nawet jemu oczy wyszły by z orbit gdyby zobaczył co tu się dzisiaj wyprawia :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2011, 06:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

Właśnie zlecili ludziom z politechniki zaprojektowanie zbiornika na węgiel i chyba przygotowywali dojście do miejsca gdzie mieli go wykonać, aż tu nagle natrafili na takie cuś. Gazety były chyba z wczesnych lat 30tych, tak samo jak ostatnie wpisy na tablicy jego pracy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 523 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]