Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 21:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy Rutus Optima
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2011, 13:49 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

krzysiek1 napisał(a):
Ja chodzę z dyskryminacją 0-20 i zdarzają się sygnały poniżej ustawionej dyskryminacji, przeważnie jest to małe mocno skorodowane żelazo ale trafiła mi się 2 razy monetka stojąca w pionie więc warto te sygnałki sprawdzać machając cewką na krzyż.
Zauważyłem że Optima nie może mieć luźnego przewodu przy cewce ponieważ się wzbudza właśnie przy machaniu, lekarstwo na to to kawałek izolacji.
Często pomaga też ponowne dostrojenie do gruntu przy nadmiernym wzbudzaniu.
bossjr można wyciąć górę ale i tak się większego żelaza nie pozbędziesz a stracisz grubsze sreberka i aluminium.

No właśnie, też zauważyłem że przy cewce lekki ruch kabelka i są sygnały. Rozmawiałem z p. Arkiem na ten temat, ale wyjaśnił, że to efekt miedzi w kablu. Przyznam, że mnie w fisherze takie chece sie nie zdarzają, że lekki ruch wzbudza wykrywacz. A co do dyskryminacji to może ktoś wie dlaczego jeśli mamy wycięty zakres to mimo tego wskakują tam sygnały. Logika nakazywałaby całkowite wycięcie sygnału, bo w końcu po to jest. Mam także fishera i powiem, że tam jak wytnę zakres to nic mi w niego nie wskakuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2011, 09:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

Cytuj:
Ja chodzę z dyskryminacją 0-20 i zdarzają się sygnały poniżej ustawionej dyskryminacji, przeważnie jest to małe mocno skorodowane żelazo

Cytuj:
A co do dyskryminacji to może ktoś wie dlaczego jeśli mamy wycięty zakres to mimo tego wskakują tam sygnały. Logika nakazywałaby całkowite wycięcie sygnału, bo w końcu po to jest.

Wszystko wynika z podstawowego założenia o dużej szybkości wykrywacza. I wszystko jest OK a nawet lepiej niż OK. Optima jest tak zaprojektowana ,że tor audio i obsługi identyfikacji są całkowicie osobne. Dźwięk musi być szybki -dlatego jest obrabiany bez jakichkolwiek opóźnień - jest tak szybki jak w dobrym wykrywaczu analogowym. W wykrywaczu wysokoczęstotliwościowym małe skorodowane żelazo może się odezwać. Szczególnie jak ktoś chodzi na niskiej dyskryminacji . ( 20 to odpowiednik ustawienia gałki PONIŻEJ znaczka IRON w analogach ) .

Tor ID natomiast pracuje z opóźnieniem - zbiera całą informację o obiekcie - i dlatego rdza która zadzwoniła w głośniku jest pokazywana prawidłowo - jako żelazo.

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 07:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mam pytanie do posiadaczy Optimy, czy u was też tak jest, że przy czułości 35-40 wykrywacz bardzo sam się wzbudza (cewka DD)? Kabel przy cewce jest dobrze owinięty i przyklejony izolacją, a nadal są fałszywe sygnały. Dopiero jak zjadę z czułością poniżej 30 to zanikają te sygnały, ale nie do końca. Nie wiem czy takie właściwości mają te wykrywacze, czy może coś z moim jest nie tak. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 07:59 
Podporucznik
Podporucznik

bossjr napisał(a):
Mam pytanie do posiadaczy Optimy, czy u was też tak jest, że przy czułości 35-40 wykrywacz bardzo sam się wzbudza (cewka DD)? Kabel przy cewce jest dobrze owinięty i przyklejony izolacją, a nadal są fałszywe sygnały. Dopiero jak zjadę z czułością poniżej 30 to zanikają te sygnały, ale nie do końca. Nie wiem czy takie właściwości mają te wykrywacze, czy może coś z moim jest nie tak. Pozdrawiam

Jak się wzbudza dostrój do gruntu jeszcze raz i wyłącz telefon.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 18:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam!
Pytanie do posiadaczy optimy,jak z maskowaniem żelaza? Skoro jest bardzo szybki to powinno być całkiem nieźle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2011, 12:29 
Szeregowy
Szeregowy

Też jestem zainteresowany zakupem. Jeszcze nigdy z Rutusem nie miałem do czynienia. 1700zł to nie jest wysoka półka. Może warto spróbować;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2011, 17:18 
Podporucznik
Podporucznik

Ja też czekam na jakies opinie o OPTIMIE ;) Jak sadzicie czy Optima będzie dobra jako pierwsza wykrywka :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2011, 07:58 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Optima to wykrywacz bardzo szybki i dosyc głeboki (w tej cenie nic głębszego nie dostaniecie). Co do maskowania żelaza to zdarza mu się pokazać duże zardzewiałe żelazo jako kolorek, ale chyba wszystkie wykrywacze tak mają. Jako pierwszy wykrywacz może być dosyć ciężko, ale jeśli ktoś się szybko nie zraża to na pewno warto.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2011, 12:09 
Szeregowy
Szeregowy

Ja sie biłem z myślami pomiedzy MXT PRO a własnie rodzima Optima. Różnica 1000zł(przy sprowadzeniu z UK) a parametry bardzo podobne. Z tego co wyczytałem jest to typowy monetkowiec. Nie szukam uniwersalnego wykrywacza. Bardzo mi się spodobało że producent w jednym kierunku poszedł z produkcją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2011, 13:28 
Generał Broni
Generał Broni

panzerkris napisał(a):
Ja sie biłem z myślami pomiedzy MXT PRO a własnie rodzima Optima. Różnica 1000zł(przy sprowadzeniu z UK) a parametry bardzo podobne. Z tego co wyczytałem jest to typowy monetkowiec. Nie szukam uniwersalnego wykrywacza. Bardzo mi się spodobało że producent w jednym kierunku poszedł z produkcją.

Optima daje rade również z większymi przedmiotami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2011, 15:58 
Szeregowy
Szeregowy

A czy Optima jest szybkim wykrywaczem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2011, 16:56 
Szeregowy
Szeregowy

Aha i jeszcze jedno czy waga 1600g nie jest za wysoka?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2011, 20:03 
Generał Broni
Generał Broni

panzerkris napisał(a):
Aha i jeszcze jedno czy waga 1600g nie jest za wysoka?

Przesiadłem się z 250 i nie odczułem jakiejś różnicy, może to kwestia dobrego wyważenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2011, 11:25 
Szeregowy
Szeregowy

Miałem też ACE 250 i pamietam, ze był to ciezki sprzęt ale własnie dobrze wyważony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2011, 10:51 
Moderator
Moderator

panzerkris napisał(a):
Miałem też ACE 250 i pamietam, ze był to ciezki sprzęt ale własnie dobrze wyważony.

ACE byl ciezki???? a z jakim innym chodziles??? ze masz takie porownanie.....

W Optimie Arek zminiaturyzowal znow elektronike /az prosi sie by wrzucic ja do pudelka wyswietlacza a baterie w rurke i pozbyc sie tej puszki/

Sprzet na monetkach bardzo mi sie spodobal...ssie drobnice bardzo ladnie i gleboko.
Niestety jeszcze nie zdazylem wyprobowac go na mojej "tragicznej" glebie-gdzie sreberek ,nawet lezacych na ziemi, nie widzi zaden sprzet./a uzywam i XP Goldmaxx i E-Tracka/
W tym tygodniu zrobie tam testy i opisze..

Jezeli ktos ze Slaska chcialby wyprobowac sprzet przed zakupem-czy porownac z innymi-z gornych polek-mozna sie do mnie odezwac na priv .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]