Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 22:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak szukać aby znaleźć ?
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 11:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
W maju kupiłem pierwszą w swoim życiu wykrywkę "kanarka". Od tego czasu praktycznie co drugi dzień latam po okolicy, głównie po lasach żeby nikt nie widział.
Muszę stwierdzić że chyba nie mam szczęścia, moje fanty to tylko parę łusek i 5 monet, 3 kopiejki 1887r z tego się tylko cieszę bo moneta ładnie zachowana, tylko że poczerniała, wrzuciłem do oleju jadalnego może po po paru miesiącach zejdzie.
Moja okolica to 50 procent lasów reszta to zabudowa i pola uprawne, wieś powstała w XV-XVIw. W okolicy pozostałości młynów, folwarki - ruiny, cegielnie, okopy, grób masowy żołnierzy Niemieckich - tu nie kopię ! Ale mam pytanie z tym związane, niebawem założę oddzielny temat. W pobliżu nie było żadnej większej bitwy. Jak u Was wyglądają wykopki? trafia się coś ciekawego? Może ogólnie mi doradzicie gdzie szukać ciekawych fantów?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak szukać aby znaleźć ?
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 12:12 
Major
Major

chodz po polach a nie po lasach i powodzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 12:19 
Generał Broni
Generał Broni

uzi napisał(a):
wrzuciłem do oleju jadalnego może po po paru miesiącach zejdzie.

Lepiej do oliwki, zwykły olej jełczeje.
Zawsze lepiej się spytać,co by po paru miesięcach monetka nie zeszła...z tego swiata.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 12:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

uzi napisał(a):
wieś powstała w XV-XVIw. W okolicy pozostałości młynów, folwarki - ruiny, cegielnie, okopy

No to masz piękne tereny - jak już kolega wspomniał wybierz się na pola - wcześniej zapytaj o zgodę rolnika i monetki wyjdą na pewno - powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 12:43 
WAZA Z BAZIN

pola ,scierniska ,ugory
masz extra teren
pamietaj tylko o zasypywaniu dolkow i zebys niekopal na zasianych polach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 12:45 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam szukaj po polach,wykorzystaj takie miejsca jak wlasnie stare folwarki ,mlyny,karczmy,zajazdy itp: czasem nie zdajemy sobie sprawy ze w naszych okolicach duzo sie dzialo .Poszperaj troche w literatuze o twoich terenach ,jak i stare mapy porownaj z dzisiejszymi.szukaj starych drog Itp.
powodzenia w poszukiwaniach .
pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 14:07 
Generał Broni
Generał Broni

Co do młynów - nie szukaj tuz przy nich lub miejscach gdzie staly, a w promieniu ok 100-200 metrów od nich, najlepiej w kierunku drogi ktora do młyna prowadzila. Zostaniesz miło zaskoczony :)

Co do lasów to staraj sie je przeszukiwac sukcesywnie, tj. nie lataj na chybił trafil tylko jak widzisz ze w danym obszarze wyskakuja łuski to przeszukaj dokladnie ze 2-3 ary, nie zniechecaj sie krzakami, czesto poza łuskami mozna znaleźć coś jeszcze lub... wiecej łusek :D Ale Nawet w łuskowej masówce np. na stanowisku od MG pośród masówki zdarzaja sie te z ciekawymi biciami np. mnie posród ok. 40 mauserówek niemieckich z roku 41 trafiła sie jedna czeska :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 17:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wybierz się też do gminnej może powiatowej biblioteki - na pewno mają jakieś książki, artykuły dotyczące historii twojego regionu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 18:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzięki Koledzy za rady.
Właśnie wróciłem z lasu i kolejna porażka :( Znalazłem trochę gotówki współczesnej 1gr i 20gr nic kolorowego po za tym, a zrobiłem z 3km po starych drogach. Lasy sobie odpuszczę, chyba że znajdę jakoś starą drogę nie przeoraną.
Przeniosę się chyba na pola, wypadało by gdzieś koło zabudowy ale ...
Dobry rezultat przyniósł mi wypad na pole gdzie kiedyś był sad, jest to blisko zabudowy i dlatego podejrzewam że coś było (te 3 kopiejki, parę PRL-ek, łuski).
Ten wypad to mi się udał. Wracając do mojej miejscowości, jest co prawda stara ale chyba mieszkali tu biedni ludzie, do młynów nie ma dostępu ponieważ są blisko domów, pole gdzie kiedyś stał folwark przechodziłem i znalazłem dwie łuski i fajerkę, poczekam trochę bo strasznie długie tam rżysko i źle czesać :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 19:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Troche cierpliwosci zycze,pamietaj ,ze zawsze warto przeczesac teren dokladnie i sie nie zniechecac tam gdzie cos ci wychodzi ,tam zawsze warto przeczesac teren :D
no jest jeszcze mozliwosc ze masz wykrywke nie tak ustawiona :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 20:25 
Generał Broni
Generał Broni

witam
oczywiście wszystkie rady szanownych kolegów są ok.
ale ja mam jeszcze jedną a raczej dwie
1. pamiętaj pole polu nie równe (czasem na jednym polu same śmieci i ani fenisia a za miedzą fant na fancie)
2. sam mam kanarka i niestety jak chcesz mieć lepsze efekty to go zmień na coś lepszego :(
ja się przymierzam do rutusa na wiosnę
chodzę z kolegami a oni szukają severingami i mają lepsze efekty kopiąc głębsze dołki o ok 10 - 15 cm.
fakt szczęście jak masz to i bez wykrywki fanta za...ego trafisz ale jeden raz na 100.

zmień detektor, łaź po polach i nie zapomnij zbierać śmieci w drugą kieszeń i po każdym bronowaniu na pole a efekty będą na 100%

pozdrowionka

ps.
i niech nikt mi nie pisze z acetonów że nie potrafię ustawić garecika bo nie ma co ustawiać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 22:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ze swoim kanarkiem chodzę na dyskryminacji, dwie pierwsze kreski pominięte.
Liczę na szczęście, bo o nowym wykrywaczu to mogę tylko pomarzyć :cry:
Myślę że w weekend ruszę gdzieś na pola więc się zobaczy co z tego wyniknie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 23:12 
Podporucznik
Podporucznik

Spoko loko przyjdzie i czas na trafienie Twego życia .
Nie od razu Rzym zbudowano :1
Niestety ,lecz nasze hobby wymaga "odrobiny" cierpliwości :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 23:34 
Sierżant
Sierżant

Witam Szanowne Grono pozytywnie zakręconych :D do Ciebie Uzi to w tym hobby to cierpliwość i raz jeszcze cierpliwość i będą wyniki a podpowiedz to pola i tylko pola chyba że zasiane lub nie sprzątnięte to lasy ja zaczynałem z Garretem i powiem że bardzo mile to wspominam oczywiście "grasowałem" tylko po polach uważam że znalezienie "dobrego" pola i sukces murowany mój post potwierdza moich Szanownych przedmówców życzę powodzenia i wytrwałości w poszukiwaniach pozdrawiam :za zakręcony poszukiwacz Henryk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 września 2011, 00:33 
Generał Broni
Generał Broni

Ja tez uwazam ze dobre pole to gwarancja sukcesu, zawsze mozna przyjść za rok na fantonośne pola (dlatego zawsze zbieraj z nich śmieci!) i po orce wydobyć jeszcze duzo fantów, zwlaszcza gdy tak jak i ja chodzisz z kanarkiem. Moje rekordowe pole to takie na ktorym dopiero po 3 letnich poszukiwaniach przestaly licznie wyskakiwac fanty.
Tak jak koledzy pisali jałowe pole potrafia lezec kilka metrów od tych fantonośnych, a zdarza sie i ze na jałowym nic nie wyskoczy przez 3 godziny a potem nagle dwa sygnały po kolei i dwa rzymki.

Co do kanarka - chodz na maksymalnym zasiegu, dyskryminuj zelazo, chyba ze jest go bardzo niewiele (na niektorych łakach sie zdarza) to wtedy warto chodzic i za zelazem, szukaj powoli, chodz a nie biegaj z wykrywka, sonda machaj rytmicznie tak jak masz to opisane w instrukcji obsługi. Jak jestes juz zmeczony to daj sbie spokoj i przyjdz jutro. Ja mam kanarka kilka lat i go nie zmieniam bo na ilość fantów nie mam prawa narzekac (samych monet kilkaset sztuk a nie szukam az tak czesto i to tylko w wakacje) za to na ilość pieniedzy w domowym budżecie - owszem :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]