Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 01:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak szukać aby znaleźć ?
PostNapisane: piątek, 9 września 2011, 17:08 
Podporucznik
Podporucznik

Witam uzi ,zawsze najgorsze sa poczatki nie masz co narzekac, moje tez byly ciezkie lecz z czasem zaczniesz wszystko ogarniac i zacznie to przynosic godziwe efekty z ktorych bedziesz zadowolony.Pole polu nie rowne tak jak pisza koledzy mozesz przewalic hektary z mizernym skutkiem a obok na 100 metrach kwadratowych znajdziesz tyle fantow ze ci kieszeni nie starczy :lol: pozdrawiam GALIENUS

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 września 2011, 11:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Popularne przysłowie mówi "Kto szuka ten znajdzie". Cały czas próbuje ;)
Pola oddalone od miejscowości chyba sobie daruję, będę próbował bliżej starej zabudowy. Jutro chcę wyskoczyć troszeczkę dalej, ale nie wiem czy się uda :(

Dzięki za rady

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 września 2011, 23:58 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Skarzysz sie kolego Uzi na brak monet, skarzysz sie na nadmiar lusek. Oto czesc mojego "urobku" z dnia dzisiejszego. Trzy miejscowki "lesne".
Ladownice do Garanda byly dwie, luski z miotajacych do Garanda oddalem w wiekszosci koledze by napelnil druga ladownice. Dodatkowo widac fragmenty z pierscieni wiodacych, olowiana tubke po jakims kremie, "dupki" z mysliwskich, malutki odlamek z bomby zapalajacej, fragment zapalnika, kompletny naboj do Garanda, dwie olowiane kulki no i jedna monetke Jugoslowianska. Nie ma kumulacji ;) ... to zwykly urobek z lasu. Dwie gorne "linijki" to BW... wiec powojenne "smieci". Kilka pileczek do Golfa to tylko dodatkowe znajdki z lasu nieopodal pola do tej gry :lol: .

Pozdrawiam - Piotr

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 września 2011, 01:22 
Generał Broni
Generał Broni

Cześć uzi. Zapewne zdajesz sobie sprawę z tego , że zadałeś pytanie w zasadzie retoryczne choć może całkiem nie świadomie. Uzyskałeś też kilka cennych wskazówek , którym warto zaufać. Pewnikiem jakiś czas jeszcze będziesz się błąkał chodząc w te i na zad bez wzniosłych efektów , ale zawsze miej na uwadze rady doświadczonych kolegów. Działaj metodycznie bez pośpiechu , a sukcesy będą. Parafrazując słowa papy Sztama cytowane wielokrotnie przez Jerzego Kuleja "nie ma złych miejscówek są tylko żle przeszukane. Pozdrawiam i do roboty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 września 2011, 12:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Blizbor napisał(a):
nie ma złych miejscówek są tylko żle przeszukane.
Święte słowa :1 coś o tym wiem..
W moich okolicach jest sporo zapomnianych i niby wyczyszczonych do zera miejscówek, z których ja w tym roku wyciągnąłem parę klamer,guzików,monet,broni,kielichów,pocisków,medalików,krzyżyków o zapalnikach to nie wspomnę bo ok 150sztuk i to nie które to "Białe kruki">>>>
Pozdro...Stary.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 18:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego Uzi i nie lataj po miejscówkach jak "kurczak z urwaną głową". Spokojnie i powoli a będą efekty.ja na swoje miejscówki kilka razy w roku wracam i zawsze coś wychodzi. Kiedyś zmienisz wykrywke-też szukaj tam gdzie wcześniej,"na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! jeszcze coś wyjdzie. Cierpliwość i wytrwałość w szukaniu to podstawa:) pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 18:48 
Kapitan
Kapitan

stawiaj na poletka koło gospodarstw . Zagadaj z właścicielem ćzy mógłbyś pospacerować sobie itd.
Jeżeli pole, łąka była uprawiana przez 600 lat i człowiek spędzał na nim średnio 15 dni w roku to daje nam 9000 dni przebywania tam człowieka i duże prawdopodobieństwo zgubienia czegoś . Sam wiem na jednym poletku wychodzą mi monetki od Boratynek, Szelągów, Stara austria od 1760 do 1905! Kopiejki i PRL to sam widzisz

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 19:14 
Porucznik
Porucznik

Nie rozumiem, dlaczego boisz się chodzić po polach w swojej miejscowości? Idziesz do jednego i drugiego sąsiada, pytasz i sprawa z głowy. Zawsze możesz mieć dyżurnego browara na podorędziu, to pomaga. Sam już tak parę razy robiłem. Nie boli a dużo ułatwia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 19:44 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Nie chce mi sie pisac nowego topicu, ale mam tez takie pytanie, ale juz natury technicznej.
1Czemu jak wejde na jedno pole to na najwiekszej czulosci znachodze rzeczy, a na innym na takiej samej czulosci wariiuje nawet lezaco, nie skierwoany cewka do ziemi
2na polu np znajde sygnal, wykopie dziure, potem sprawdzam czy w tym co wykopalem nie ma sygnalu, potem czy w dziurze nie ma sygnalu i czesto zdarza sie ze ani tu a ni tu sygnalu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 20:00 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Są różne przyczyny np.sieć energetyczna,wiatraki,kamienie magnetyczne,żużel,kable ziemne a jest ich na zielonce sporo i to takie o których mało kto wie :o
Przekaźnik na kopcu to jeden z ważniejszych punktów strategicznych .zwłaszcza za czasów w których był budowany!!!
Jak pokopiesz dłużej nauczysz się odruchowo rozpoznawać takie sygnały..
Pozdro...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 20:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

jest Ksiązeczka fajna ,, Z wykrywaczem po skarby ,, wczesniej juz pisałem ale ktos skasował ..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 20:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

Często włączona komórka potrafi nabroić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 20:21 
Generał Broni
Generał Broni

witam
odp.2
jak trafiasz pusty dołek to włącz all metal to się przekonasz że nie był pusty :)
chyba że kopałeś ze wskazaniem na ostatnią kreskę to na bank kamienie, wytnij ostatnią kreskę a problem zniknie
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 21:00 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Komórkę najlepiej w tylnej kieszeni nosić :) Jeżeli chodzisz na dyskryminacji, kopiesz kolorek, a on nie kiedy potrafi się zamienić w złom.

Wracając do mojego postu, byłem w niedzielę na wykopkach i dwie monetki tylko znalazłem, kopiejkę i pfennig obie 1939r, saperkę rosyjską, pełno łusek, zahaczyłem trochę pola ale gorąco i uciekłem. Na polach mocno oddalonych muszę stwierdzić że nic nie ma :( możliwe że wcześniej był to las i dlatego.
Może koledzy wiecie co to jest, "plasterki z zielonym proszkiem" pełno było tego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 września 2011, 19:40 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Uzi.. TYLKO? Ja mam jakies poletko obok domu (uprawne) i mnie szlag trafia szukam juz 4 dni i nic... tzn nie.. NA PEWNO cos jest ale jestem zbyt poczatkujacy zeby to znalezc... Przemiatanko PIK PIK, szukam, patrze wskazuje Nickel-Dime, ok kopie (pomijajac fakt ze jak poloze grudke wykopana obok i ja sprawdze to jest 90% szansy ze cos bedzie ale pod nia i wykrywacz wskaze to jako kolejny wysoki sygnal) sygnal zanika bo sie okazuje ze to Iron ktory zdyskryminowalem. Zasypuje bo nawet jakbym chcial to gowno wyciagnac to... nie wiem gdzie bo patrz wyzej w nawiasie. Zrobilem sobie test wlaczylem pin point i na pasku 10x2 byly 4 miejsca 20cmx20cm w ktorych pin point cichl, reszta to ciagle PIIIIIIIIIIIIIII. Nie wiem czy dobrze zrobilem bo wlaczylem dyskryminacje na max czyli wyskie dzwieki skala 70-100, znalazlem cos rozkopuje, sygnal zanikl.

Macie jakies rady jak postepowac ? Czy szukac nowego poletka ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]