Teraz jest środa, 31 grudnia 2025, 19:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 21:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzieki Trebor za odpowiedz. Ladowarka ktorej obecnie uzywam IC-8800, posiada praktycznie wszystkie te cechy z ladowarek modelarskich, oprocz jednej. Laduje maksymalnie 4 aku.
Biorac pod uwage wyjazd 3 osob w teren na kilka dni, oraz to, ze do minelabow wchodzi 8 aku, to taka modelarska ladowarka zasilana w dodatku z gniazda zapalniczki samochodowej ma racje bytu. Na pewno poglebie wiedze w tym temacie i cos sobie wybiore...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: aku
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 10:48 
Podporucznik
Podporucznik

Ostatnio testowana:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... arger.html

do tego zasilacz od x-boxa za 30pln na allegro , i zostajesz władcą akumulatorów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 21:00 
Moderator
Moderator

Ja ostatnio stwierdzilem ze nie ma sensu inwestowac w drogie akusie /ktore po roku wywalam/ i z koncem kwietnia kupilem zestawik niemieckich TechnoLine 2500 mAh +do tego ladowarka tej firmy i jak dotad pomimo mnostwa ladowan,nie zauwazylem zadnych problemow z nimi-trzymaja dobrze,pojemnosc-jest cos kolo tego .
Oczywiscie ladowarka czterokanalowa z testerem,wyswietla % naladowania i napiecie ..-i tu pytanie dlaczego pokazuje mi napiecia 1,4... 1,5V skoro akusie sa 1,2 V???

Cena za 8 akusi i ladowarke okolo 60 - 70 zl. /w kwietniu/

Jedna wada-zasilanie 220 lub 24 V -nie pasuje bezposrednio do osobowki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 21:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Ta kwestia z 1,2 a 1,43 Volta to dokladnie to samo co w przypadku akumulatora samochodowego. Napiecie nominalne 1,2 V (w samochodzie 12 V) a swiezo naladowany to 1,43 V ( w samochodzie okolo 13,8 V). Cala tajemnica ;) .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 21:37 
Podporucznik
Podporucznik

Potwierdzam slowa przedmowcy. Jest dokładnie jak napisał. Ladowarka z linku , mierzy nie tylko napiecia , ale rowniez rzeczywista pojemnosc ładowania , rozladowania, oraz rezystancje wenetrzna ogniw. Dopiero po naladowaniu i rozladowaniu za pomoca ldowarki, mozna stwierdzic jak wyglada kondcja posiadanych akumulatorów.

JMS - uzywasz akumulatorów do piszczały , czy do oswietlenia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 września 2011, 23:20 
Moderator
Moderator

Do piszczaly i to bardzo czesto uzywanej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 września 2011, 22:07 
Podporucznik
Podporucznik

Nabyłem ładowarkę GP z 4 aku 2500mAh i dokupiłem 2 aku 2700mAh, bo w solarce siedzi 6 paluchów. Niedługo test ale sądzę, że opłacają się bardziej niż kupowanie 6 alkalicznych baterii co 2 wypady :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 września 2011, 22:14 
Pułkownik
Pułkownik

Witaj siara.
Nie powinno się wkładać jednocześnie akumulatorków o różnej pojemności.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 września 2011, 23:49 
Podporucznik
Podporucznik

A co się może stać prócz tego, że będzie dłużej chodził? Rozumiem o innym napięciu ale o pojemności?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2011, 22:57 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

nie kupuj aku gownianej firmy. Zainwestuj w energizer, sanyo, duracel albo kodak. Sam duzo uzywam i te firmy mam od kilku lat. Mialem tez kilka "badziewiakow" jedne (podrobki GP) wybuchly, jedne jakies dziwne w latarce mi sie na tyle rozgrzaly ze wewnatrz latarka sie stopila a reszte smieci wywalilem. Kupuj dobre a bedziesz kupowal nieczesto i taktez ladowal.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 września 2011, 19:15 
Moderator
Moderator

bigi napisał(a):
nie kupuj aku gownianej firmy. Zainwestuj w energizer, sanyo, duracel albo kodak. Sam duzo uzywam i te firmy mam od kilku lat. Mialem tez kilka "badziewiakow" jedne (podrobki GP) wybuchly, jedne jakies dziwne w latarce mi sie na tyle rozgrzaly ze wewnatrz latarka sie stopila a reszte smieci wywalilem. Kupuj dobre a bedziesz kupowal nieczesto i taktez ladowal.

Tez tak do niedawna sadzilem ale...Ostatnie Energizery padly po niecalym roku uzywalnosci-wszystkie 8 sztuk....Dlatego zaryzykowalem z tymi TechnoLine i jestem bardzo zadowolony.
Zadowolony tez bylem z HAMA ale po ponad roku 2 z 8 sa juz uszkodzone.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 września 2011, 21:23 
Podporucznik
Podporucznik

Miałem również energizery w aparacie i po nie całym roku padły. Po naładowaniu trzymają na 4 zdjęcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 października 2011, 13:50 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Z moich doswiadczen:
energizer do kitu, sony green-cośtam do kitu,
od paru ladnych lat używam tylko eneloop-ów, zarówno do wykrywki jak i do aparatu foto. Choc nie powalaja deklarowana pojemnoscia, to na jednym komplecie robie lustrzanką spokojnie 600 zdjęć (na innych aku max 400).
No i nie rozladowuja sie same z siebie, co jest wazne jesli ktos uzywa wykrywki raz na kilka-kilkanascie dni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 października 2011, 01:18 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
Gp w miarę dobre akumulatorki trzeba więcej ładować sam używam duże paluszki GP2500 ( nie recyko bo nie używałem ) do wykrywacza i do aparatu . Kupiłem około 5 lata temu na targu gp małe AAA za śmieszną cenę raczej oryginalne pojemność mnie zdziwiła 1500 i tyle raczej miały do teraz używam i działają po 2 latach chciałem kupić dwie baterie w małym sklepie fotograficznym największą pojemnością była 900 Philips. Gp kupiłem z przekonania no ale cena wzrosła zbyt drastycznie i czasami jak nie ma czasu na naładowanie to używam najtańszych paluszków i jestem zadowolony. Co do ładowarki to używałem trzech, pierwsza od kumpla kupiona za 10 zł najbardziej kultowa typowa chińska jakoś dziwnie ładowała dobrze i nie miała zastrzeżeń tylko po długim czasie się rozleciała druga od kumpla pożyczana z rozładowaniem itp ale zbyt krótki okres, obecnie GP Powerbank model GPPB11GS jest światełko ale nie wiem po co ,ale nie ma tegoż czegoś :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 października 2011, 12:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

energizery sa dla mnie do kitu przesiadlem sie na aku panasonic i jestem zadowolony a z ladowarek polecam BC-900 mam ja od dwoch lat i swietnie sie spisuje

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]