Witam
Chciałbym zaprezentować opis pewnej miejscówki
.W okolicach mojego miasta znajduje się szereg kamieniołomów wapienia pochodzącego z okresu triasu
Podczas prac przygotowawczych pod nową odkrywkę zniwelowano pewien obszar usuwając ok. 1m gleby i piasku/ w tej okolicy brak jest struktur trzeciorzędowych i piaski te pochodzą już z czwartorzędu. Na wyższym poziomie spora ilość materiału krzemiennego narzutowego
[ img ]Ale najciekawsze znajdowało się w dolnym obszarze .Duże obszary są / pokryte kulista materią kilkumilimetrowej wielkości a wśród nich bryłki przypominające zgorzele. Niektóra materia posiada właściwości magnetyczne.
[ img ]Zebrane fragmenty materii prezentuje poniżej
[ img ]Szkatułka- i mój niezbyt fachowy opis
A-„pyły kosmiczne”- właściwości magnetyczne i powierzchni regmalitowej
B -Bryłki o pow. regmalitowej –właściwości magnetyczne- na przełomie –chondry
C –Tzw. „groch” o pow. Regmalitowej-niemagnetyczne
D- bryłka przypominająca tzw. ”Tektyt billitonit”
E -krzemionka i szara skała z plamami –właściwości magnetyczne
F -dwa „palce” i bryła z otworem i komorą wewnętrzną- niemagnetyczne
G -H -bryłki niemagnetyczne
I-materia o płaskim i kulistym kształcie- niemagnetyczne
J- Skrystalizowane formy wapienia
Bryłki z B zeszlifowałem ,wypolerowałem i wytrawiłem i – wszystkie zawierają kuliste struktury przypominające chondry meteorytowe
[ img ][ img ][ img ][ img ][ img ]Zgłady wykonałem także dla materii niemagnetycznej z C i F -różnica jest widoczna
[ img ][ img ]Szara skała z rdzawymi plamami/E z prawej/ posiada duże właściwości magnetyczne.
Czy może to być pozostałość po impakcie -?Kosmiczny gość rozbił się na wiele kawałków częściowo nadtapiając ziemska materię /slajdy przypominające przetopienia /
Dodatkowym argumentem za impaktem może być kamień D przypominający kulkę tektytu
[ img ]A może ponosi mnie fantazja i jest to jest o tylko ziemska materia?
Co o tym sądzicie?