Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2026, 15:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Panthera z Polski
PostNapisane: czwartek, 13 października 2011, 15:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

wars98 napisał(a):
Jacku, proszę Cię, nie bredź.
Liny (krótkie) w błocie podpinali do kół tylnych ludzie Mariana Balińskiego oraz Zygmunta (są zdjęcia!), ale pomiędzy nimi a WZT-ką były jeszcze: lina od WZT-ki i zblocze. Te trzy elementy w całość podpinali już pod wodą przy zerowej(!) widoczności nurkowie Zygmunta - Piotr Hilszer i Piotr Przewoźniak wspierani przez Leszka Gronostaja i Mirosława Maciołka z łodzi.

Nigdy nie negowałem ze zblocze podpinali Panowie z łódki.Bo nie wiem czy pamiętasz ale liny podpięte do wraku WISIAŁY podpięte do mostu i WYSTAWAŁY nad powierzchnię zalewu , który został zrobiony aby Zygmunt mógł "odmulic" wrak.Ja pod wodą nie byłem , Ty również.Więc tu Ty wierzysz Zygmuntowi , a ja wierzę doświadczeniu.I wrak nie był odmulony.
wars98 napisał(a):
J
Kadłub był odmulony, ekranów nie było (zakładam, że wybrano je albo zaraz po wojnie, albo w 1993 r.), a ziemia która była na nim w momencie wydobycia pochodziła ze skarpy u podnóża przypory mostu. Kiedy wrak ruszył to wisząca nad nim hałda ziemi zjechała. Nic w tym nadzwyczajnego.

Ja pod wodą nie byłem , Ty również.Więc tu Ty wierzysz Zygmuntowi , a ja wierzę doświadczeniu.I wrak nie był odmulony.
wars98 napisał(a):
Ja też wiem, że Baliński wrzeszczał na prawo i lewo, że on musi wydobyć, choćby w kawałkach. Wiele osób to pamięta. Ale gdyby nie odmulenie to w takim przypadku ewentualnie byłby wydobyty tylko w kawałkach (jeśli w ogóle).
Bez ekipy zawodowych nurków kadłub by nie wyszedł.
Pozdrawiam
Piotr

A ja pamiętam ze Wszyscy łącznie z Toba twierdzili ze chocby w kawałkach a drania wytargamy.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 października 2011, 15:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

PREM napisał(a):
Z laickiej ciekawości na czym polega to ,,wsparcie" dwóch panów na łódce nie licząc liny? Jeden trzyma jakiś sznurek. Pytam z ciekawości bo jeżeli asekurowali nurków to chyba inaczej powinno to wygadać? Masz jakiś serwis zdjęciowy z akcji? W sumie niewinna pyskówka a mnie zainteresowała od strony technicznej cała akcja.

Ci Panowie podpieli liny od wraku do zblocza.A te sznurki to właśnie te sznurki na których do mostu przypieto liny od wraku.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 października 2011, 15:12 
Porucznik
Porucznik

Jacku, ja wiem że według Ciebie ziemia jest płaska. Chcesz dyskusji na tym poziomie i nie na temat to zapraszam na PW lub maila, względnie telefon.
Wrak był odmulony i tyle mojego.
Pozdrawiam
Piotr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 października 2011, 15:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

wars98 napisał(a):
Jacku, ja wiem że według Ciebie ziemia jest płaska. Chcesz dyskusji na tym poziomie i nie na temat to zapraszam na PW lub maila, względnie telefon.
Wrak był odmulony i tyle mojego.
Pozdrawiam
Piotr

Piotr ale nadal (poza tym ze ziemia jest płaska) nie odpowiedziałeś na moje pytania.A o kształt ziemi nie pytałem :D
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 października 2011, 18:43 
Szeregowy
Szeregowy

Kolejny przykład wciskania B+ ciemnoty iż nurkowie PBG to ekipa pseudo muzeum które na dodatek wtedy jeszcze nie istniało ( str 34/35 )

http://www.pbg-sa.pl/pub/uploaddocs/1e2 ... e_nr_7.pdf Poleć znajomym

Jest to celowe wprowadzenie mediów publicznych w błąd !!!!

A samo muzeum posiada tylko ekipę malarzy ogrodowych oraz jednego :cop prawiczka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 października 2011, 19:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

kamil66 napisał(a):
Kolejny przykład wciskania B+ ciemnoty iż nurkowie PBG to ekipa pseudo muzeum które na dodatek wtedy jeszcze nie istniało ( str 34/35 )

http://www.pbg-sa.pl/pub/uploaddocs/1e2 ... e_nr_7.pdf Poleć znajomym

Jest to celowe wprowadzenie mediów publicznych w błąd !!!!

A samo muzeum posiada tylko ekipę malarzy ogrodowych oraz jednego :cop prawiczka

To po prostu majstersztyk.
Warsiu podpisujesz sie pod tym wywiadem?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 października 2011, 00:03 
Porucznik
Porucznik

Artykuł ma swojego autora i swojego bohatera. Ja nim nie jestem, więc nie mogę się podpisać. ;)
Wszystko co miałem do napisania już napisałem.
Howk! :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 października 2011, 23:37 
Szeregowy
Szeregowy

kilka linkow odnosnie tej Pantery, moze przydadza sie, a moze nie....

http://www.stugiii.com/littlefieldpanther.html

http://www.panther1944.de/en/sdkfz-171- ... field.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 października 2011, 00:58 
Moderator
Moderator

miejmy nadzieje że jak by co, powróci do Polski w stanie w którym Ją opuściła, że nic nie popsuli...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2011, 21:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

wars98 napisał(a):
Artykuł ma swojego autora i swojego bohatera. Ja nim nie jestem, więc nie mogę się podpisać. ;)
Wszystko co miałem do napisania już napisałem.
Howk! :lol:

Piotr i Ty chcesz aby do Twojego Muzeum trafiały "złomy"? Aby Końserwy wydawały dla Ciebie zezwolenia?(bo wiem ze paierkową robotę to zrobisz z nawiazką).Aby Ludzie dawali Tobie namiary na potopione dobro?Niestety ale ten sposób "propagandy" który uprawiasz i Ty i Zyga prowadzi tylko do tego że stajecie sie smieszni.Nie traktuj tego jako uwagi zakompleksionego cwaniaczka tylko jako dobrą radę.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 21:55 
Generał Broni
Generał Broni

wars98 napisał(a):
Tomekb. Określenie przez Ciebie użyte wypisz wymaluj pasuje, ale... do Ciebie! :lol:
Bzdury wypisujesz. Zajrzyj sobie do aktu co się zowie dekret o majątkach opuszczonych i poniemieckich z 1946 r. Wraki pojazdów niemieckich z mocy prawa przeszły na własność Skarbu Państwa.
I Twoje dywagacje biorą w łeb. :666

Szkoda tylko, że dekret ten został uchylony na mocy art. 100 ustawy z 29.4.1985 r. o gospodarce gruntami i wywłaszczaniu nieruchomości (Dz.U. Nr 30, poz.127). A jako że Skarb Państwa nie wszedł w posiadanie tego wraku w sposób świadomy, bo nie mógł wejść, skoro wrak ów leżał na dnie Czarnej Nidy, ani postanowień tego dekretu nie wcielono w stosunku do wraku w życie w okresie jego obowiązywania, to w związku z zasadą lex retro non agit (prawo nie działa wstecz) postanowienia tego dekretu owego wraku znalezionego po 1985 roku nie dotyczą.

I tym samym Twoje dywagacje również biorą w łeb.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 22:23 
Porucznik
Porucznik

Vocur, Skarb Państwa nabył prawo własności do wraku bez objęcia go w fizyczne posiadanie z mocy samego prawa. I tyle w tym temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 23:16 
Generał Broni
Generał Broni

Rzeczywiście, mimo iż dekret ów nie obowiązuje, to prawo własności nabyte przez Skarb Państwa pozostaje w mocy. Mój błąd. Chociaż posiłkowanie się przepisami tego dekretu w tym konkretnym przypadku jest stąpaniem po kruchym lodzie, choćby z tego względu, że w dekrecie jest mowa o majątku III Rzeszy (nie o wrakach) - a to już nie takie łatwe ze 100% pewnością udowodnić, że ów wrak stanowił w czasie wejścia dekretu w życie mienie podpadające pod przepisy w/w dekretu.

Załóżmy jednak że tak było. Czyli osoby, które bezprawnie weszły w posiadanie mienia poniemieckiego objętego w posiadanie przez Skarb Państwa, dopuściły się przestępstwa, zgadza się? A jeśli tak, to czy jesteś w stanie podać artykuł z kodeksu karnego, o jakie mianowicie przestępstwo chodzi?

PS. Voucur, a nie Vocur.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 października 2011, 11:52 
Porucznik
Porucznik

Voucur,
Przepraszam za literówkę w nicku. ;)
Co do:
Cytuj:
dekrecie jest mowa o majątku III Rzeszy (nie o wrakach) - a to już nie takie łatwe ze 100% pewnością udowodnić, że ów wrak stanowił w czasie wejścia dekretu w życie mienie podpadające pod przepisy w/w dekretu.

Przeciwnie, zapisy dekretu mówią o wszelkim majątku, który należał do Rzeszy Niemieckiej i zwrot ten jest bardzo jasny i nie budzący wątpliwości.

Cytuj:
Czyli osoby, które bezprawnie weszły w posiadanie mienia poniemieckiego objętego w posiadanie przez Skarb Państwa, dopuściły się przestępstwa, zgadza się? A jeśli tak, to czy jesteś w stanie podać artykuł z kodeksu karnego, o jakie mianowicie przestępstwo chodzi?

Zgadza się. Mamy tu do czynienia z przywłaszczeniem mienia w postaci wydobytego wraku, z paserstwem oraz nielegalnym wywozem za granicę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 października 2011, 22:27 
Generał Broni
Generał Broni

wars98 napisał(a):
Przeciwnie, zapisy dekretu mówią o wszelkim majątku, który należał do Rzeszy Niemieckiej i zwrot ten jest bardzo jasny i nie budzący wątpliwości.

A to ciekawe, bo mam przed sobą jednolity tekst dekretu, z którego przepisów jedyny fragment mogący tyczyć się wraku stanowi artykuł:

Cytuj:
Art. 2.
1. Z mocy samego prawa przechodzi na własność Skarbu Państwa wszelki majątek:

a) Rzeszy Niemieckiej i byłego Wolnego Miasta Gdańska

Więc jest tu mowa o majątku Rzeszy Niemieckiej, nie użyto słowa "należał". Różnica pewna jest, ponieważ Rzesza Niemiecka mogła utracić jakąkolwiek część swojego majątku ruchomego w trakcie prowadzenia działań wojennych, na przykład na rzecz przeciwnej strony biorącej udział w konflikcie zbrojnym - znanych jest wiele przypadków użycia zdobycznych pojazdów niemieckich przez armię RKKA - jakoś nie widzę możliwości, by na przykład takie ruchomości podlegały pod przepisy w/w dekretu.

wars98 napisał(a):
Zgadza się. Mamy tu do czynienia z przywłaszczeniem mienia w postaci wydobytego wraku, z paserstwem oraz nielegalnym wywozem za granicę.

Wszystkie te trzy typy przestępstw penalizowane są karą maksymalnie 10 lat pozbawienia wolności, a jako że nie widzę podstaw do spoczywania lub wyłączenia biegu przedawnienia, ich przedawnienie następuje z upływem 15 lat od popełnienia przestępstwa. O ile nie wnikam teraz w możliwość rewindykacji pojazdu z USA, to o wyciągnięciu konsekwencji w stosunku do sprawców przestępstwa (przywłaszczenie i wywóz za granicę) można zdecydowanie zapomnieć. Tak więc nie widzę możliwości, by panowie K. mogli się czegokolwiek obawiać.

Żeby nie było - osobiście bardzo cieszyłbym się z powrotu Panthery z USA do Polski, ale Twoje starania opierają się na nieco kruchych podstawach - a już na pewno w przypadku wyciągnięcia konsekwencji w stosunku do sprawców czynu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]