Teraz jest środa, 1 kwietnia 2026, 21:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 listopada 2004, 22:04 
Weteran
Weteran

"W wieku 89 lat zmarł w piątek w Warszawie gen. Stanisław Skalski, "as" polskiego lotnictwa z II Wojny Światowej, bohater Bitwy o Anglię. Poinformował o tym rzecznik Dowódcy Sił Powietrznych RP mjr Maciej Woźniak. "

K......a gdzie był tenże hmmm...Dowódca Sił Powietrznych RP wcześniej? Nikt go nie poinformował o sytuacji? To są właśnie spadkobiercy tradycji wojska. (przepraszam tych wojskowych dla których tradycje mają jednak znaczenie, a są tacy)
ms ma rację, teraz można trochę poprawić dzięki Generałowi wizerunek w mediach.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 listopada 2004, 23:46 
Plutonowy
Plutonowy

Niech spoczywa w pokoju!
Był niewygodny poprzez swoją działalność polityczną w ostatnich latach. Jakby nie patrzeć współpracował z ekstremistami.
Ale czy nie mógł szlag trafić przedwojennego żołnierza, gdy widział co dzieje się w "niepodległej" Polsce? Szkoda, że takie
gorzkie miał umieranie. Nie to co generalicja spod znaku wrony i inni "ludzie honoru"...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 listopada 2004, 18:53 
Weteran
Weteran

a tu artykuł z Życia Warszawy za onetem
As polskiego lotnictwa zmarł w nędzy

"Życie Warszawy": Generał Stanisław Skalski zmarł w nędzy zaledwie dzień po uroczystych obchodach Święta Niepodległości. Pobity, okradziony, od września mieszkał w przytułku.

"Pod koniec życia już prawie na nikogo nie mógł liczyć" - mówi jeden ze znajomych generała. "Padł ofiarą przestępców" - dodaje. Okradziono mu mieszkanie i oszczędności całego życia. Najwybitniejszy polski pilot myśliwski trafił we wrześniu do zakładu opieki ze śladami pobicia

Prokuratura zajmuje się sprawą kobiety, która opiekowała się generałem i miała od niego wyłudzić upoważnienie do reprezentowania go przed wszelkimi instytucjami. To ona umieściła gen. Skalskiego w zakładzie opiekuńczo-leczniczym. Przed Sądem Rejonowym w Warszawie od lipca toczy się proces dwóch mężczyzn, których oskarża się o wyprowadzenie z konta generała 130 tys. zł oraz o próbę wyłudzenia od niego wartego 370 tys. zł mieszkania - pisze "Życie Warszawy".

Historycy do dziś spierają się ile dokładnie nieprzyjacielskich samolotów zestrzelił gen. Stanisław Skalski. Padają liczby od 18 do 22, co daje mu miejsce w czołówce polskich pilotów myśliwskich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 listopada 2004, 19:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A czego się spodziewaliście? Czy nie zauważyliści, że "polskie piekiełko" ma się dobrze?
Gen. Skalskiego spotkałem na pokazach lotniczych w latach 80-tych w Poznaniu (nie był jeszcze wtedy generałe). Wywarł na mnie niezatarte wrażenie... Będę Go pamiętał do końca dni moich...

W jednym się w Wami zgodzę... ŻYGAĆ SIĘ CHCE......

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2004, 20:08 
Major
Major

Wiem, że to co teraz napiszę może wywolać burzę. Zmarł czlowiek. Zmarł były bohater bitwy o Anglię i nie tylko. Bylem wstrząsnięty jego sytuacją w ostatnich dniach jego życia. Napisałem nawet w chwili emocji swój protest do kancelarii premiera. A teraz zastanawiam się dla czego do tego doszło, że taki bohater w przytułku kończy swoje ostatnie dni ?. Jego zasług nikt mu nie odbierze ale jest jadno ALE. Po uniewinnieniu i "rehabilitacja" przez samo "h" - błąd ortograficzny!!! w 1956 skumał się z komunistami co pozwoliło mu awansować i u schyłku życia doczekać się stopnia generalskiego. Drugie ALE: czy honor oficerski pozwalal mu spokojnie patrzeć na wydarzenia rogu 1970, 1976, 1981 i nie podać się do dymisji ? . Trzecie ALE : czy honor oficerski nic nie miał przeciwko mieszaniu się w bagnie politycznym , że pozwolił mu startować z listy SAMOOBRONY w wyborach ?.Widać , że mocno oddalił się od narodu i ON o generale zapomniał. Bo przecież takich ludzi wyrolowanych przez oszustów czy też banki i umierających w nędzyi osamotnieniu jest w Polsce i wielu i nikt jakoś nie robi z tego powodu szumu . Na to co się stało pewnie zapracował też sam , otaczając się niodpowiednim środowiskiem ludzi, którzy pozwolili aby o nim zapomniano . Wykorzystując go na wszelkie sposoby dla własnych celów chciażby propagandowych w wyborach , a gdy był niepotrzebny odstawili do lamusa. Jak już pisałem nikt mu zasług i bohaterstwa nie odbierze i nich lepiej zostanie w pamieci narodu jako ten AS przestworzy z II WŚ a nie oficer komunistyczny czy aktywista Samoobrony. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2004, 22:36 
Generał Broni
Generał Broni

witam

jest taka stara indianska zasada Ziboli,

o zmarlych zle sie nie mowi..

pozdrawiam
marti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 listopada 2004, 22:52 
Porucznik
Porucznik

Popieram Martiego.

Generał miał prawo do własnych przekonań politycznych i to była jego sprawa. Taki epizod nie może przesłonic jego wspaniałej osoby.
Ważniejsze jest to co zrobił dla Polski w czasie wojny. To , że w czasach PRL-u był żołnierzem nie świadczy źle o jego osobie. W wojsku służyli też normalni ludzie. Poza tym dzięki temu, że w wojsku służył miał możliwość latania na maszynach wojskowych. To chyba było dla niego bardzo ważne. Dywagacje na temat jego dojścia do stopnia generalskiego i braku reakcji na to co się działo w kraju też jest niestosowna. Co znaczy mundur dla żołnierza wie tylko ten kto ten mundur nosił.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2004, 01:07 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Hmm , taka moja refleksja
Komunistą nie mógł być bo żaden kraj tego ustroju nie osiągnął.
Co do szacunku dla weteranów , to niestety przypomina się o nich tylko wtedy kiedy to potrzebne i wygodne .
Tak było i będzie , a jeśli chodzi o byłego Asa lotnictwa Polskiego , to świeć panie nad jego duszą może tam na innym świecie doczeka się na należytego szacunku i spokoju .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2004, 20:00 
Pułkownik
Pułkownik

Ziboli

gen. Skalski

"Często coś z tego niebezpieczeństwa przenosił do codziennego życia. Lubił silne drinki i piękne kobiety. Będąc nieustępliwym, a nawet awanturniczym, potrafił być kłopotliwym podwładnym, ale był genialnym dowódcą, uwielbianym przez podległych mu ludzi" - pisze "The Times".

Ziboli za te powyższe swawolne zabawy, też gen. Skalskiego skrytykujesz?

Żołnierz jest żołnierz, jak byś miał tyle stresów również byś musiał odstresować. := :piwo :piwo :piwo :zdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2004, 20:14 
Buszujący w śniegu

Dobra, ok. Niech nawet będzie, że służył w armii w czasach PRL. Teraz jedna kwestia, patrząc na obecne czasy gdzie wyżsi rangą oficerowie i sztabowcy wraz z rządem włarzą w d.... bez wazeliny jankesom, wysyłają wojsko do Iraku by amerykańcom napełnić tankowce, to myślę, że gen.Skalski ma całkiem czystą kartę oraz wielkie zasługi wojenne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2004, 20:27 
Major
Major

Widzisz Marti - żle mnie zrozumiałeś . Nigdy o Skalskim nie powiedziałem i nie powiem złego słowa. To , że tak czy inaczej postępował w czasach reżimu komunistycznego może mieć swoje uzasadnienie i mogę to zrozumieć. Chciałem wam nakreślić tło sytuacji i okoliczności w wyniku których państwo (a więc i my sami ) zapomniało o bohaterze i znaleźć tego przyczynę. To , że ni trawię Lepera i Samoobrony rzutuje też na stosunek do innych ludzi z jej listy i nic na to nie poradzę. Podobne odczucie może ma jeszcze jakaś część społeczeństwa a może i MONU ? . Nie wiem. Najprościej oczywiście głośno krzyczeć jacy to wszyscy są niedobrzy i nie pamiętają o swoich bohaterach.
Widzisz Tommy jesteś młodym człowiekiem, może nigdy nie byłeś żołnierzem . Myślę jednak , że nie mundur czyni żołnierza a jego hart ducha , odwaga i zdolność do podejmowania właściwych decyzji a przedewszystkim chęć służenia ojczyżnie i jej zwyklym szarym obywatełom , którzy są solą tej ziemi. Tak się składa ,że byłem żołnierzem i nie dla munduru. Miałem głowę nabitą ideałami i patriotyzmem . Jednak po 1981 roku postanowiłem zrzucić mundur nie chcąc wysługiwać się WRON- ie dla cełów niezgodnych z moimi przekonaniami. Nie powiem że bez kłopotów i problemów z tego powodu. Było na pewno ciężko ale podjąłem pracę w nowym zawodzie angażując się też w ruch niepodległościowy .No ale to już inna historia.
Pozdrawiam Ziboli

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2004, 21:18 
Porucznik
Porucznik

Ziboli troszkę się pomyliłeś. Mimo tego, że jestem młody to w wojsku byłem. Mile wspominam te czasy. Nawiązałem do wartości munduru w przenośni, gdyż ma on nie tylko zdobic ale też zobowiązywać do poświęceń. Obecnie nosze inny mundur od siedmiu lat i staram się go nie splamić. Twoja wcześniejsza wypowiedź mnie troszke zaskoczyła bo gdyby wszscy honorowi żołnierze w czasach PRL-u przeciwstawili się systemowi to co mielibyśmy? Przewrót? A jego konsekwencje?
Faktem jest , że w wojsko w tamtych czasach było niesamowicie upolitycznione. Jednak w tamtej armii było wielu żołnierzy, którzy byli nimi tylko dlatego , że to lubili. Wcale nie dla profitów. Po prostu odpowiadało im bytowanie w wojskowych warunkach. Do takich własnie zaliczam generała Skalskiego.
Teraz też mamy dziwaczny system, podobnie jak za PRL-u. Czy to oznacza , że żołnierze , którzy nie zgadzają sie np. z okupacją w Iraku mają odejść z wojska?
Chyba nie. Żołnierz ma wykonywac rozkazy i tego głównie się od niego wymaga. To czy wysłanie naszych wojsk do Iraku było dobrą decyzją oceni historia i przyszłe okolenia. Niestey nie my.
Za czasów komuny byłem kajtasem ale dzieki mojemu ojcu , który działał w opozycji zawsze byłem wychowany w duchu narodowym. Nauczono mnie jednak tolerancji i to, że ktoś był PRL-owskim oficerem nie znaczy, że był człowiekiem złym bo się nie przeciwstawił systemowi. Ty to zrobiłeś i chwała ci za to.
Żyjemy we "wspaniałym" demokratycznym systemie, dzięki któremu wielu z nas nie ma co do garnka włożyć. Czy za 30, 50 lat ktoś czasem nie oceni naszego systemu negatywnie tak jak my oceniamy PRL? A może ktoś będzie na nas klnął , że pozwalaliśmy kraść wielkie pieniądze z naszego kraju i szię temu nie przeciwstawiliśmy. Po tym mają oceniać nas zwykłych ludzi?
Gen. Skalski największe swoje chwile przeżył w wojsku dlatego nie dziwię się mu , że jak tylko miał możliwość to do munduru wrócił.
Chwała mu za to co zrobił dla Polski i takim go zapamiętajmy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2004, 23:09 
Porucznik
Porucznik

Wydaje mi się że w 1970 roku Stanisław sklaski nie był juz w słuzbie czynnej, więc nie bardzo z czego miał występować, druga sprawa to taka że to nie z powodu startu z listy Samoobrony wszyscy o nim zapomnieli, tak sie dzieje dlatego że nasze społeczeństwo traci poczucie tożsamości narodowej, obce stają nam sie nasze tradycje i historia. Gdy ja chodziłem do szkoły prawie każdy wiedział co to jest Katyń, jak wyglądało wejście sowietów do Polski itp. spytajcie dzisiaj nastolatków, ilu z nich sie orientuje? Zapominamy o naszych bohaterach, zapominamy o tradycjach.Spójrzcie ilu ludzi przychodzi na uroczystości z okazji świąt narodowych.Kiedyś gdy jeszcze za komuny jeździłem do Warszawy na rocznicę wybuchu Powstania, powstańcy byli najważniejszymi osobami w Warszawie, patrzono na nich z podziwem,ustępowano miejsca w tramwajach itp. A dzisiaj? małolaty patrza na nich jak na dziwaków i nabijają się w większości z nich. A kto sie zatrzymuje o 17 na sygnał klaksonów? Już nie mówie o tym że wielu nawet nie wie co się zdarzyło w Warszawie 1 sierpnia. To sie właśnie dzieje z naszymi bohaterami i nasza historią.
A niedługo będzię halloween zamiast Wszystkich Świętych. już jest dla niektórych...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2004, 23:37 
Plutonowy
Plutonowy

A w dzisiejszej G. WYBIÓRCZEJ piękne nekrologi podpisane przez samych najważniejszych... Że mieli czelność! A i Andrzej pożegnał "współpracownika". Naprawdę niedobrze się robi.. :zygi :zygi :zygi
Miejmy nadzieję, że może z pogrzebu cyrku nie zrobią. Umarł dobry żołnierz - nie polityk.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2004, 23:39 
Major
Major

Aby pamięć o nim trwała : kulisy wyroku śmierci na S. Skalskiego. http://www.psr.netfriend.org/mysliwcy/as_wywiadu.htm

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]