Fenix57 napisał(a):
musiex napisał(a):
Cytuj:
należała do żołnierza z 3 Brygady Strzelców Karpackich jak mniemam po odznace rozpoznawczej
3. Dywizji Strzelców Karpackich.
Te rzeczy kupiłeś od pewnego Pana z Łomży, jak widze. Oryginalności papierośnic nie będę oceniał, bo to nie mój temat...
A książeczka wojskowa i zdjęcia to oddzielny zestaw, nie tak jak sugerował sprzedawca.
to teraz nie wiem
bo taką sosnę w katalogu odznak PSZ ma 3DSK, 3BSK, 3 Karpacki Baon CKM, orkiestra 3DSK jest też to określane jako odznaka szturmowa 3DSK
w: B. Wojciechowski, Z. Sawicki, Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie 1939-1947, Gdynia - Warszawa 2009, s. 252-285
Można prosić o wyjaśnienie?
Nic trudnego. „Choinka”, „świerk”, „jodła” itp. nazwy to oznaka rozpoznawcza 3 Dywizji Strzelców Karpackich. Naszywkę z tym drzewkiem nosili na ramieniu wszyscy żołnierze 3 Dywizji Strzelców Karpackich. Jako iż, w/w przez Ciebie jednostki wchodziły w skład 3 Dywizji Strzelców Karpackich to żołnierze tych oddziałów nosili na ramieniu naszywkę z "choinką". Właśnie w tym miejscu wychodzi wielki błąd książki Wojciechowskiego i Sawickiego. Zamiast wszystkie naszywki np. 8 Armii, 3 DSK, 5 KDP, 2 WDPanc. umieścić kolejno w odpowiadających im działach to rozrzucili całość po tematach z oddziałami. Rozumiesz o co chodzi?
Prezentowana przez ferrera tabakierka ma przylutowaną(?) miniaturkę oznaki rozpoznawczej 3 DSK, ale to już chyba wyrób powojenny. Takie miniaturki nosili kombatanci np. na marynarkach.
PS. Wiem po kim jest KPMC, ale to już na PW.