Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 15:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: cewkowe dylematy - xterra
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2011, 22:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Użytkuję xterrę 705 ze standardową cewką DD 7,5 kHz. Od jakiegoś czasu chodzę głównie po polach i pojawił się mały problem z namierzaniem. Wcześniej wypadałem w lasy i łąki więc nie miałem takich dylematów. Koledzy z innymi sprzętami (które mają piękną "dziurę" w środku cewki) bardzo dokładnie potrafią zlokalizować fant i szybko go wyjąć. Ja ze swoją cewką siedzę i przebieram ziemię kopiąc przy okazji szeroki dołek. Już myślałem, że wypracowałem którym miejscem cewki jest łapany przedmiot "w celu" ale niestety nie. Tak się zastanawiam czy zmiana na koncentryczną z taka sama częstotliwością poprawi sprawę. Moja cewka jest bardzo dobra i nie chce też rezygnować z jej zasięgu. A może brać 18,75 ???. Proszę doświadczonych kolegów o poradę. NEL-e tornado też kuszą, ale tam namierzanie to już chyba armagedon.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: cewkowe dylematy - xterra
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2011, 21:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

:( Nikt nic nie doradzi ??? :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 listopada 2011, 17:53 
Chorąży
Chorąży

Witam!

Nie udzielam się na tym forum. Ale widzę że kolega ma problem a nikt nie chce pomóc lub nie potrafi.

Używałem cewki koncentrycznej 7,5kHz przy x70 i namierzanie było super.

Cewki typu DD lepiej sobie poradzą na trudnej glebie czy przy śmieciach ale mają taki minus że trochę gorzej się nimi namierza. Jeżeli szukasz drobnicy to weź pod uwagę Cewkę koncentryczną 18kHz będziesz miał super czułość na drobiazgi.

Cewki o których piszę wywarzają dużo lepiej x70/705 Poczujesz sporą różnicę na plus :8)

Powodzenia!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 listopada 2011, 22:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki
Chyba tylko 18 kHz koncentryczna będzie dobrym wyborem. Zastanawiałem się jeszcze nad koncentryczną 7,5 kHz ale to chyba bez sensu mieć dwie cewki z tą samą częstotliwością.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 listopada 2011, 23:16 
Chorąży
Chorąży

Ja bym zrobił jeszcze inaczej. Sprzedał cewkę którą posiadasz.

A kupił bym DD eliptyczna 18,75 kHz miodzio cewka :8) + koncentryczna 7,5 kHz

Jeszcze dobrym rozwiązanie jest kupienie krecika. Zawsze szybciej znajdziesz fanta. A jak będziesz miał miejsce na fajne fanty większa szansa że ich nie uszkodzisz.

Jeżeli chcesz zostawić sobie cewkę która posiadasz. To kup sobie tylko koncentryczną 18kHz będzie bardziej czuła na drobiazgi od 7,5kHz.

Tak na marginesie Zmiana częstotliwości po przez wymianę cewki czyni x70/705 sprzęt w pełni profesjonalny :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 22:09 
Chorąży
Chorąży

może masz ustawione automatyczne strojenie do gruntu albo coś w tym stylu. Dostraja się i głupieje. Swoją drogą polecam ci którąś z cewki DD (ogólnie) albo tą eliptyczną. Tą co masz to wiele pomijasz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 23:06 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam. Chodzę również z podstawową, z zestawu cewką i nie do końca jestem zadowolony, mam wrażenie, że kupa fantów mi umyka. Poczytałem Wasze porady i jedno pytanie ta 18, to w końcu eliptyczna, czy koncentryczna? Głównie monetki i kolorki. Prosiłbym o b. krótką charakterystykę, jakie różnice przemawiają np. na korzyść eliptycznej, lub odwrotnie.W końcu 600 zł to wydatek i warto się pytać nawet ze 3razy. Z namierzaniem również miewam kłopoty i poradzono zakup wykrywacza Boscha DMF 10 dla elektryków. Przy okazji przyda się przy remontach.
Wykrywane materiały: Żelazo zbrojeniowe, stal, metale nieżelazne, konstrukcje drewniane, przewody pod napięciem oraz nie przewodzące napięcia. Sprawdzony w terenie. Nie jestem dilerem Boscha tylko czasem wq....nym kopaczem :lol: A nie lubię kopać dołów metr na metr, a to ustrojstwo podobno nieżle sobie radzi. Link na zaprzyjażnione forum:
http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... ch#p211136

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]