Teraz jest wtorek, 14 lipca 2026, 04:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jeden z trzech
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 20:46 
Generał Broni
Generał Broni

Może i spiek ,ale ciekawe są powiększenia niektórych fragmentów/30x/
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

2.[ img ]
x80

Nawet z takiego spieka można wyciągnąć ciekawostki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2011, 00:49 
Generał Broni
Generał Broni

Kenny napisał(a):
to samo co widząc wszystkie pozostałe...
żużel wielkopiecowy pozdrawiam

być może ...ale zastanawia mnie to ,że w dużym /30x/ powiększeniu widoczne są kuliste "kryształki" przypominające granaty... czy to normalne przy zwykłym żużlu?. sorry za nienajlepsze zdjęcie ...ale mikroskop mi padł i muszę wykorzystać stare fotki
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2011, 01:53 
Moderator
Moderator

mogą to być kulki szkliwa czasem się takie zdarzają pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2011, 11:03 
Chorąży
Chorąży

Bardzo często chodząc po polach natykamy się na kamienie które powodują przyspieszony rytm serca. Przy najmniej u mnie. Szukam meteorytów od paru lat, mimo że już widziałem ich sporo to zawsze identyfikacja sprawia wiele problemów. Na podstawie zdjęć to podejrzewam że jest bardzo mało osób a raczej ryzykantów aby definitywnie stwierdzić czy dany kamień to meteoryt. Wiadomo, skorupa obtopieniowa, cięższy niż inne tej samej wielkości, chondry widoczne po dokonaniu zgładu, nitki , wrostki metalu to wszystko daje szansę na meteoryt. Podstawa to odsłonięcie warstw wewnętrznych i dokładne wypolerowanie. Wtedy możemy go szczegółowo obejżeć. Musi spełniać powyższe kryteria. A nawet wtedy nie mamy pewności. W taki przypadku warto odciąć piętkę ok. 10 gr. i przesłać np. do polandmetu. Sprawdzanie idzie dość sprawnie i wkrótce mamy odpowiedż. Jest to jedyna szansa aby mieć pewność co do danego obiektu. Samemu żeby rozpoznać to naprawdę trzeba w tym siedzieć. Oczywiście są takie które praktycznie od razu rozpoznamy, np. żelazne, lub wyrażnie spełniające cechy meteorytu. Najłatwiej rozpoznać świeżo spadły. Tak że moja propozycja, jeżeli trafimy na ciekawy kamień, zachować go a następnie przygotować próbki i wysłać do sprawdzenia. Meteoryty znależć to jak wygrać w totolotka, ale przecież spada tego kilka ton rocznie. W Polsce jak wszędzie leży tego sporo, kwestia tylko rozpoznania. My jako poszukiwacze przemierzający kilometry mamy największe szanse znalezienia. A to tez jest odpowiednia kasa oraz możliwość co ciekawszych obiektów wypożyczenia do badania. No i wiadomo o znalazcy zrobi się głośno. Więc patrzmy pod nogi i powodzenia. Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2011, 23:40 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cytuj:
Odnalezione meteoryty podlegają ochronie naukowej i stanowią własność Skarbu Państwa (http://wiadomosci.wp.pl/title,Meteoryt- ... caid=1d997)

janusz 59 :
Cytuj:
My jako poszukiwacze przemierzający kilometry mamy największe szanse znalezienia. A to tez jest odpowiednia kasa oraz możliwość co ciekawszych obiektów wypożyczenia do badania.

Więc jak to w końcu jest z tymi meteorytami ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2011, 09:51 
Chorąży
Chorąży

Meteoryty stanowią własność znalazcy, nie może tak być że wszystko co znajdziemy to należy do Państwa. Całkowicie do tej pory ta kwestia nie została rozstrzygnięta, prawo można interpretować do woli. Najlepszym przykładem jest meteoryt spadły w tym roku Sołtmany. Znalazczyni [osoba prywatna, meteoryt uderzył w dach domu] z czystym sumieniem go sprzedała. Kupiły osoby prywatne jak i instytuty naukowe. Tak że wyrażnie widzimy na tym przykładzie że jeśli znajdziemy meteoryt to możemy go zachować lub odsprzedać. W przypadku bardzo ciekawych meteorytów, wiadomo żeby lepiej trafił na początku do instytutu naukowego na porządne przebadanie, w formie wypożyczenia. Następnie możemy go odsprzedać komukolwiek. Co do dawania do badań też ie ma przymusu. Tak czy inaczej stanowi on od chwili znalezienia naszą własność. Tak że rozglądajmy się. wszystko jest możliwe. Również pomogę w identyfikacji. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2011, 11:52 
Moderator
Moderator

Pismaki jak zwykle wszystko poprzekręcają nie chce mi się po raz kolejny prostować sprawy ale zasadniczo spotkałem się już z opinią że meteoryty podpadają pod ustawę o ochronie zabytków (SIC! podobnie z reszta jak co ciekawsze skamieniałości). Przy prawidłowej interpretacji prawa podpada to pod ustawę prawo geologiczne i górnicze które reguluje kwestie kamierdolców w tym Kraju, a w owym prawie jest mowa że przepisów nie stosuje się w przypadku okazów mineralogicznych, czy paleontologicznych. Jest więc zatem możliwe w kraju zbieranie kolekcjonowanie okazów mineralogicznych i paleontologicznych z jednym obostrzeniem mianowicie jest zakaz wywozu takowych poza granice. Meteoryty jako próbki skał można bez problemu podciągnąć pod okaz mineralogiczny, natomiast nie wyobrażam sobie jak w jaki sposób meteoryt miał by być zabytkiem.... Pierwsze słowa definicji zabytku bowiem głoszą że jest to przedmiot wykonany ręką człowieka! (skamieniałości dinozaurów w myśl co poniektórych chyba też są ciosane ludzką ręka...) A więc o ile ktoś w zamierzchłych czasach nie przeklepał jakiegoś żelaźniaka na motykę czy inny miecz nie możemy mówić tu o zabytku.
Mam nadzieję że wystarczająco jasno się wyraziłem.
pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2011, 15:11 
Generał Broni
Generał Broni

Nie znalazłem przepisów jednoznacznie regulujących prawo własności w odniesieniu do meteorytów, jednak podejrzewam, że gdyby ktoś znalazł naprawdę duży, wartościowy meteoryt - może śmiało liczyć na to, że skarb państwa chętnie się do niego przyzna :D "udowadniając" (czyli naginając odpowiednio "prawo") iż jest to jego własność. Jednocześnie jeżeli np. takim meteorytem ów delikwent dostałby w głowę :ups: i w związku z tym "zmienił orbitę" - to państwo umyje rączki i nie wypłaci rodzinie nieszczęśnika żadnego odszkodowania (ale meteoryt w myśl powyższej zasady chętnie sobie przywłaszczy, choćby jako corpus delicti :D )...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 21:33 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

22-12-2011 ogodz 08:51
janusz 59 napisał(a):
MeteorytyRównież pomogę w identyfikacji. :1

Po jakiego ch....oooja nęcisz amatorów obietnicą pomocy .
Albo może nie przeczytałem ze zrozumieniem albo ...?....to jakiś peteemowski cwaniaczek pozyskiwacz
materiału ( okazów ) do badań za FRICO ?
Pytany , w korespondecji na priva , o konkrety i namiary zgrywa się na niemotę .
Cóż widać ? Chyba tafiła KOSA na kamień ;(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 21:35 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

22-12-2011 ogodz 08:51
janusz 59 napisał(a):
MeteorytyRównież pomogę w identyfikacji. :1

Po jakiego ch....oooja nęcisz amatorów obietnicą pomocy .
Albo może nie przeczytałem ze zrozumieniem albo ...?....to jakiś peteemowski cwaniaczek pozyskiwacz
materiału ( okazów ) do badań za FRICO ?
Pytany , w korespondecji na priva , o konkrety i namiary zgrywa się na niemotę .
Cóż widać ? Chyba tafiła KOSA na kamień :(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]