Teraz jest środa, 27 sierpnia 2025, 08:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tesoro Cibola problem
PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2011, 21:28 
Major
Major

Witam, zastanawiam się nad kupnem tesoro cibola . Jak wiadomo nie posiada on wyswietlacza LCD . Tylko sam dzwięk . Czy są duże różnice dzwiękowe , np.między srebrem a aluminium czy potrafię odróznić jaki to metal . Lub np. złoto a kapsel . Na jakiej zasadzie działa , na każdy metal jest inny dzwięk .Czy jest wart tych pieniędzy ok 1500 zł . Z góry dzięki za info .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tesoro Cibola problem
PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2011, 21:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak z każdym analogiem trzeba się osłuchać i na pewno rozpoznasz co jest pod cewką.Pisałeś że szukasz już dziesięć lat,to pewnie wiesz jak działają analogi,a jak z id cyfrowym.
Z jakim sprzętem miałeś doczynienia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2011, 23:25 
Major
Major

Sprzęcik tak jak wspomniał irek76 analogowy więc wymaga osłuchania, ale bez wątpienia każdy czysty sygnał warto kopać :D. Między dźwiękami można dostrzec subtelne różnice, rozpoznawanie tych różnic przekłada się na to że możesz przewidywać co masz pod cewką... jednak nie jest to identyfikacja tonowa! Ogólnie sprzęcik godny polecenia, jednak na Twoim miejscu szukałbym używanego bo cena przy obecnym kursie dolara niezbyt zachęcająca, choć w tym przedziale cenowym to naprawdę przyzwoity i skuteczny sprzęt o bardzo dobrej dyskryminacji, jak wytniesz drobne żelazo to po prostu go nie kopiesz a to grubsze rozpoznasz po dźwięku, albo sygnał będzie nieczysty lub porwany... za tą cenę ma naprawdę przyzwoite zasięgi (w moim przypadku srebrne 10zł z głową kobiety z ziemi wyciągnąłem z około 30cm), cienkie małe sreberka ładnie wybiera z ziemi i ze złotkiem też sobie radzi, nawet drobnym, a to przez wzgląd na dość wysoką częstotliwość. 2 sezony hasałem z Cibolką i mogę śmiało polecić :1. Na pewno ZA przemawia również waga, można długo chodzić nie męcząc ręki. Minusem jest zasilanie, bo 9V bateryjki tanie nie są, ale akumulatorek 9,6V bardzo ładnie daje radę i trzyma długo, także polecam również zakup takowego do całości i wygody użytkowania sprzętu oraz zmniejszenia kosztów eksploatacji. Nie będę zachwalał i przekonywał bo w zależności co kto lubi. Dla mnie wyświetlacz to zbędny gadżet a wiadomo że ludzkie ucho i wprawa operatora znaczą o wiele więcej niż analizujące układy elektroniczne które mogą się mylić a niejednokrotnie wprowadzić operatora w błąd, bo wyświetli Ci się cyferka, stwierdzisz na przykład, że to folia alu, nie wykopiesz ktoś pójdzie za Tobą i się może okazać że to nie była folia a złotko. A tu masz jeden dźwięk i kopiesz wszystko czego nie wyciąłeś i daje powtarzalny czysty sygnał. Sprzęt bardzo precyzyjny i praktycznie żeby wyciągnąć fanta nigdy nie korzystałem z pin point-a.
Najlepiej jak wypowiedzą się jeszcze inni użytkownicy, wówczas będzie to wszystko bardziej obiektywne.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 grudnia 2011, 00:46 
Major
Major

Właśnie chodzi o to że zbyt dużego doświadczenia ze sprzętem nie miałem , pierwszy mój wykrywacz metali dostałem z zakładu pracy , który zbudował jakiś elektronik , nie posiadał dyskryminacji , na złom to był super sprzęt . Póżniej kupiłem właśnie analogowy wykrywacz przywieziony z Belgi , z dyskryminacją ale nie zbyt ciekawy sprzęt , kiepski na drobnicę . W chwili obecnej posiadam garrett ace . Ważne też jest dla mnie jak się zachowuje tesoro cibola na niskie temperatury. Myślę o tem.ok. 2 , -1 ,itp . A tak na samym początku pierwszy mój sprzęt to szpila , szpadel . I też się trochę znalazło militarki . W chwili obecnej na rynku jest tyle sprzętu że człowiek nie jest zdecydowany w 100% co ma kupić . Ale przemyślę zakup tesoro cib. Bo jest chwalony przez użytkowników . Zgodzę się z tym co kolega napisał ,że wyswietlacz to zbedny gadzet , czasami się myli pokazuje np.biżuteria a wykopujesz puszkę po pasztecie itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 grudnia 2011, 01:06 
Major
Major

Na pewno nie jest to skomplikowany sprzęt, bardzo łatwy w obsłudze, w zasadzie włączasz, ustawiasz czułość (zawsze chodziłem na czerwonym polu :666 a sprzęt bardzo stabilny :1 ), ustawiasz dyskryminację (ciut powyżej IRON) i kopiesz wszystkie powtarzalne czyste sygnały. Tyle na początek wystarczy. Ja od zawsze chodziłem na tzw. superstrojeniu, czyli treshold na max. wykrywacz jest wtedy trochę głębszy. Filozofii nie ma a rozpoznawanie różnic między dźwiękami samo przyjdzie i na pewno bez tej wiedzy o dźwiękach da się szukać i znajdować fanty.
Pozdro!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]