Ostatnio na jedym z przemyskich for internetowych znalazłem wzmiankę o pewnej legendzie związanej z Twierdzą Przemyśl i podprzemyskimi Wyszatycami. Chodzi o potoczną nazwę mieszkańców tej miejscowości ("kuśmany"), która ma mieć osobliwy związek z Komendantem Twierdzy, Kusmankiem. Szczerze mówiąc Twierdzą interesuję się już kilkanaście lat, w Wyszatycach mam rodzinę, ale do tej pory o czymś takim nie słyszałem. Czy ktoś znający bliżej przemyskie realia mógłby powiedzieć coś więcej na ten temat? Oto wycinki z dwóch dyskusji na w/w forum:
Cytuj:
- Czy wiecie skąd powstała nazwa Kuśmany ?
Nie wiecie
To posłuchajcie
Dawno dawno temu we wiosce (...) zanocował Komendant twierdzy Cushman , który każdą noc spędzał w innej chałupie. Czyżby zostawił tam swoich potomków?
- Rzeczywiście są inni i mają taki śmieszny akcent.(...)
- Komendant Twierdzy Przemyśl nazywał się Kusmanek.
Cytuj:
- Jak już lubisz takie lokalne przezwiska, to mam dla Ciebie zagadkę: na
mieszkańców Wyszatyc od lat mówi się "kuśmany". Zgadnij dlaczego. Ja znam
miejscową legende, ale może ktoś się pobawi w zgadywanie!
- (...)ten wyszatycki Kuśman ma historyczne
wytłumaczenie. I ja je znam. Ujawnię oczywiście, ale może jakiś rodowity Kuśman
z Wyszatyc zrobi to pierwszy! Mała podpowiedź - Twierdza Przemyśl!
- Jeśli legenda ma coś wspólnego z twierdzą, to pewnie z
jej komendantem Kusmankiem? Czyżby zostawił tam swoich potomków?
- Wielkie brawo, oczywiście ze legenda związana jest z komendantem Kusmankiem! On
podobno w niejednej chacie "pamiątkę" zostawił. Kochliwy był, ot co!
Czy jest to nie wspominana w oficjalnych (nawet tych bardzo szczegółowych) opracowaniach ciekawostka czy też kompletna bzdura?
Witam !!!!!!!!!!! Nazwa Kuśmany wzieła się od nr lini autobusowej nr7 (odwrócona 7 to własnie kosa ). Marszałek Kusmanek komendant twierdzy nie ma z tym nic wspólnego.Jednak jak zaczynamy poruszać i rozwiazywać pewne ciekawostki dotyczące twierdzy to na dobry początek coś takiego . Z interntu czy też zródeł pisanych znana jest historia związana z fortem XIII . Historia o dwóch jeńcach zasypanych w jego kazamatach , historia obalona i zmyślona (choć zdania są podzielone ). Jednak czy to jedyna zagadka dotyczca tegoż fortu ? Nie , jest jescze jedna idąc drogą forteczną z fortu pomocniczego XIIIB w kierunku fortu głównego XIII po lewej stronie drogi w okolicach ceglanego przepustu znajduje sie krzyż , obecnie wykonany z lastriku kiedyś był drewniany pózniej metalowy znajdowała się na nim tabliczka "Tu leży nieznany żołnierz" a miejscowi świecili tam swieczki , znicze . Moje pytnie związane z tym miejscem coto za krzyż i jaka historia jest z nim związana ? Stary74 jako,że wychowałeś się na tym forcie pewonieneś coś na ten temat wiedzieć ?