Witajcie w nowym roku, mam nadzieję że temat będzie się rozwijał dalej :)
Wrzucam kolejne zdjęcia, tym razem prawdziwa perełka w mojej kolekcji :8)
Jest to 9-miejscowa szpanga tzw. "wieczorowa", przypinana do fraka. Stąd to nietypowe ustawienie odznaczeń pod skosem i z pozoru w odwrotnej kolejności (ale porządek odznaczeń jest zachowany, najwyższe w hierarchii czyli tu EK2 znajduje się najwyżej).
Na uwagę zasługuje EK2 w rzadszej wersji dla nie walczących, na wstążce o odwróconych kolorach, Order Czerwonego Orła 4kl., Order Korony Pruskiej oraz ostatni w zestawie - Krzyż 3 klasy Orderu Domowego i Zasługi Wielkiego Księcia Oldenburgu Piotra Fryderyka Ludwika :) Z tą ostatnią nazwą mogłem coś przekręcić... Jest to chyba jedyne odznaczenie jakie znam, którego rewers wygląda dużo ładniej niż awers, zresztą sami zobaczcie, jest po prostu cudnie malowany...
Stany jak widać gabinetowe, do kompletu jest mała baretka (wykonana wcześniej niż szpanga, brakuje na niej 2 odznaczeń)
Szpanga jak najbardziej nadaje się do tego aby określić jej pierwotnego właściciela, trzeba by tylko mieć dostęp do odpowiednich roczników oficerskich/list odznaczonych. Jak na razie jednak nie mam takich możliwości...
[ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ]