Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 06:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Droga w polu
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 22:13 
Plutonowy
Plutonowy

Witam wszytskich, i mam jedno takie pytanie bo jesst sobie bardzo widzoczna droga przez pole zwykłą łąke i mam takie pytanie czy ktorys z kolegow kopal przy takich drozkach i czy jest w ogóle sens kopania , wiadomo sa rozne drogi nie które nie dawno wydeptane a nie które są na miejscu starych wiec jakbyscie mi radzili drodzy koledzy
??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Droga w polu
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 22:21 
Podporucznik
Podporucznik

No pewnie że warto,jeszcze kilkanaście lat wstecz ludzie przemieszczali się rowerami lub pieszo, to też drogi dzisiaj śródpolne były drogami głównymi np . dojazdowe do młynów,wiatraków,itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 22:22 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Najpierw trzeba ustalić jak stara jest ta droga /porównaj ze starymi mapami/ kolejna rzecz to gdzie prowadzi, jeśli łączyła ze sobą dwie miejscowości to na pewno warto się nią przespacerować.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 22:28 
Specjalista
Specjalista

ja kopie prawie tylko na drogach,jeżeli nie przejdziesz nie będziesz wiedział ,tak w ogóle to ja patrze na stare mapki i porównuje je z fotkami zsatelity

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 23:09 
Plutonowy
Plutonowy

Powiem tak jest to droga łącząca jedną wsie z drugą teraz jak bylo dawniej nie wiem :))Ale ona wychodzi na droge asfaltową to mysle ze powinno byc ok:p a tak jeszcze dla sprostowania ta droga asfaltowa prowadzi do ruin zamku kamieniec Odrzykonskiego ktory zostal wzniesiony za K.Wielkiego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 23:11 
Plutonowy
Plutonowy

Aa jeszcze jedno a ta druga wieś to Biłobrzegi dzis to juz dzielnica maista ale dalej jest tam jak na wsi a tu troszke o niej
Białobrzegi – dzielnica miasta Krosna od 1925 roku[1]. Wcześniej była to osada – notowana jako przedmieście lub wieś: inter suburbanos Palversee[2] (1410)[3][4]; Byalebrzegky (1473), Byalobrzegi (1532).

Historia[edytuj]

W 1542 w Białobrzegach istniał kamieniołom.

Badania geologiczne wykazały, że dzielnica leży w pasie pokładów roponośnych, co zachęciło spółki do postawienia kilku szybów wiertniczych. w 1903 r. rozpoczęła działalność rafineria. Po I wojnie światowej przeprowadzono próby wierceń, lecz bez sukcesów, co spowodowało zamknięcie szybów. Józef Kwaciszewski (1890-1958) – później generał brygady WP urodzony w Krośnie, w tej dzielnicy, współorganizował Związek Strzelecki w Białobrzegach i wyruszył z oddziałem na wojnę w celu wyzwolenia Polski.

Po odzyskaniu niepodległości Polski miastu zaczęło brakować terenów pod zabudowę. Tym samym pomysł przyłączenia Białobrzegów do Krosna, miał charakter ekonomiczno-urbanistyczny. Do przyłączenia doszło 1926 Przez długi czas ta część miasta była określana rolniczą enklawą.

W tej części Krosna urodził się Władysław Gomułka (przy obecnej ul. Mostowej).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 23:23 
Specjalista
Specjalista

tak jak pisałem jeżeli ta droga cię intryguje to już jest powód by tam kopać,http://www.mapywig.org/m/K.u.K./75K_300dpi//ZONE_7_COL._XXV._JASLO_und_DUKLA_300dpi.png

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2011, 10:24 
Podporucznik
Podporucznik

Ja jakos nie mam przekonania co do drog. Zawsze zniechecaja mnie setki smieci na nich znalezione.
Aczkolwiek jesli to stara droga i niezbyt popularna obecnie, to moim zdaniem warto

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2011, 11:17 
Chorąży
Chorąży

Drogami wartymi zainteresowania są te najstarsze. Najlepiej jak znajdziemy potwierdzenie występowania tej drogi na jak najstarszych mapach. Wig- oskie też wystarczą. Warunki fizyczne ukształtowania ziemi wymuszały taki a nie inny bieg dróg. Obecnie po wojnie powstała masa nowych dróg , niejako na przełaj i na skróty, łączące dane wsie czy inne miejscowości. Trakty przeszły w zapomnienie. I takich powinno się szukać. Rozpoznanie co one łączyły dokąd prowadziły to podstawa pomyślnych poszukiwań. Często się zdarza że droga leśna prowadzi do nikąd, jest zapomniana, ale na mapie dowiadujemy się że była tam leśniczówka której już nie ma. Tak że jeżeli spotkamy taką drogę to warto poznać jej historię. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2011, 14:56 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Nalezy wspomnieć ze droga drodze nie równa.
Osobiście znalazłem stara droge juz nieistniejacą ,łączącą dwie wioski,choc obecnie są tam ,tylko pola i stare krzyze na miedzach.Wygladała bardzo obiecująco,niestety wyniki poszukiwań okazały sie, baaardzo mizerne.
Kolejna jaka postanowiłem przeszukać była wedle mapy o wiele mniej znaczaca ,od zawsze biegła przez pola, łączyła tylko dwie główne drogi, jednak okazało sie ze carskich fantów wydało sporo.
Także warto szukać nawet na tych mniej znaczących.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2011, 19:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

jacek dr napisał(a):
Nalezy wspomnieć ze droga drodze nie równa.
Osobiście znalazłem stara droge juz nieistniejacą ,łączącą dwie wioski,choc obecnie są tam ,tylko pola i stare krzyze na miedzach.Wygladała bardzo obiecująco,niestety wyniki poszukiwań okazały sie, baaardzo mizerne.
Kolejna jaka postanowiłem przeszukać była wedle mapy o wiele mniej znaczaca ,od zawsze biegła przez pola, łączyła tylko dwie główne drogi, jednak okazało sie ze carskich fantów wydało sporo.
Także warto szukać nawet na tych mniej znaczących.

Zapewne ta bardziej obiecująca już była przebadana :) ....Każda droga kryje w sobie jakąś tajemnice...
Jest takie powiedzenie...,,Nie ma pola bez monety"...
I także z drogami tak jest..
No chyba że ktoś szuka czołgu lub jakiejś armaty, to może się rozczarować aczkolwiek ;) .....
A tak na serio to zanim kolega zacznie badać tą akurat drogę lepiej niech sprawdzi czy przy niej nie ma jakiegoś archeo :666
Jeśli tak to niech ręka nie świerzbi....darz dół

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2011, 19:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

a jak jeszcze przy takiej drodze było jezioro,staw lub rzeka to jest szansa że się zatrzymywali by konie napoić lub odpocząć

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 22:25 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Co do starych dróg , to trzeba patrzeć jakie rosną drzewa jeśli są to stare dęby , lipy itd to mozesz być pewny ze jest to stara droga , a jeśli sa to alejki ze starych drzew ,to szpadel w rękę i do roboty. szukanie po drogach daje efekty ale często trzeba się nakopać w trudnym podłożu , często jak to polne drogi wysypane są kamienie , gruzy itd :/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 22:27 
Weteran
Weteran

talgo napisał(a):
a jak jeszcze przy takiej drodze było jezioro,staw lub rzeka to jest szansa że się zatrzymywali by konie napoić lub odpocząć

a jak były krzaki to też dobrze, bo ... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 22:57 
Podpułkownik
Podpułkownik

atylla napisał(a):
talgo napisał(a):

a jak były krzaki to też dobrze, bo ... :D

bo tam dziewki zaciągali :luv

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]