Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 21:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kolejne ślady działalności debila.
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2012, 13:44 
Generał Broni
Generał Broni

W dniu dzisiejszym wybrałem się na spacer / rekonesans / do lasu z moim psiakiem. Poszedłem na tereny na których była kiedyś osada - skarpa nad brzegiem rzeki. Na miejscu okazało się, że był tu przede mną " odkrywca" :x , Boże chroń nas przed takimi pajacami. Teren zryty, że szkoda mówić :( . Widać od razu, że priorytetem jest jak najwięcej przekopać nie zastanawiając się co będzie później. A później będą uzasadnione / niestety / pretensje do poszukiwaczy za ich zachowanie w terenie. Pozdrawiam i mam nadzieję, że tego typu posty wzbudzą refleksje u tych, którzy ryją bez opamiętania.
Posty scaliłem.Walbor następnym razem nie zakładaj nowego wątku, skoro jest już taki temat na forum , dokładnie 3 posty niżej.
Sopel74

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kolejne ślady działalności debila.
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2012, 14:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No ja pier...., przecież zasypać dziurę to parę sekund :( a smród później się ciągnie za wszystkimi...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kolejne ślady działalności debila.
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2012, 14:34 
Sierżant
Sierżant

Niestety zawsze tacy byli,są i będą ale najlepsze w tym jest to ze na forum te osoby zawsze tepią innych a nie siebie tylko wszyscy pisza" JA ZASYPUJE"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zasyp dołek!
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2012, 21:25 
Generał Broni
Generał Broni

Ale to niezasypywanie dołków jest wrecz nieprawdopodobne, dlatego ze ich zakopanie to od kilku sekund do minuty roboty (zależnie do głebokości wykopu, mowie o takich przecietnych dołkach) na dołek i naprawde to zaden wysiłek, serio nie moge zrozumieć zostawiania po sobie takiego syfu.

Gdy jestem bardzo zmeczony i zbliża sie wieczór to zdarzało mi sie, ze te moje zasypane dołki nie były super estetyczne ale mimo wszystko jednak zasypane, deszcz-dwa i bedzie bez śladu lub co najwyzej zostanie lekkie wgłebienie terenu.
A są ludzie którzy wykopią (mały dołek) i nawet "przerębla" ze ściółką nie włożą z powrotem do dołka tylko rzucaja gdzie popadnie. I czym to wytłumaczyć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2012, 21:50 
Specjalista
Specjalista

Uważam że warto o tym przypominać ,po co ktoś ma się zastanawiać skąd te dołki (a zwłaszcza mundurowi) i wnikać czy to legalne czy nie,jak by to było tyle roboty przegarnąć saperką

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2012, 10:39 
Generał Broni
Generał Broni

Rysio z Klanu napisał(a):
W świętokrzyskich lasach to makabra,jak będe w lesie to porobie fotek.
Całe szczęście że goście sa juz namierzeni.Niech się tylko pojawią tym swoim samochodem o początkowym numerze TSK...Czyli Skarżysko albo cos z tego powiatu.SL juz będzie czekać.I to nawet okoliczni mieszkańcy zadzwonią po nich.

Moze to jedyny sposob na baranow!
Mysle, ze trzeba poruszyc jeszcze jeden problem. Czesto mimo fajnego sygnalu wyskakuje zlom. Jesli jest to maly element - zabieram ze soba, jesli duze to mam dylemat - zebrac wszystko pod jakies drzewo, ulozyc tak, aby zajmowalo jak najmniej miejsca, czy zakopac. Drugie rozwiazanie jest moim zdaniem zle - inny hobbysta idac moimi sladami zlapie sygnal, napali sie, a w rezultacie nakopie bez efektu...
Pzdr
Nie pisze nic o urwilapkach - tu wszystko jasne - nie wolno zostawic tego na wierzchu!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2012, 19:04 
Specjalista
Specjalista

Fortus napisał(a):
Rysio z Klanu napisał(a):
W świętokrzyskich lasach to makabra,jak będe w lesie to porobie fotek.
Całe szczęście że goście sa juz namierzeni.Niech się tylko pojawią tym swoim samochodem o początkowym numerze TSK...Czyli Skarżysko albo cos z tego powiatu.SL juz będzie czekać.I to nawet okoliczni mieszkańcy zadzwonią po nich.

Moze to jedyny sposob na baranow!
Mysle, ze trzeba poruszyc jeszcze jeden problem. Czesto mimo fajnego sygnalu wyskakuje zlom. Jesli jest to maly element - zabieram ze soba, jesli duze to mam dylemat - zebrac wszystko pod jakies drzewo, ulozyc tak, aby zajmowalo jak najmniej miejsca, czy zakopac. Drugie rozwiazanie jest moim zdaniem zle - inny hobbysta idac moimi sladami zlapie sygnal, napali sie, a w rezultacie nakopie bez efektu...
Pzdr
Nie pisze nic o urwilapkach - tu wszystko jasne - nie wolno zostawic tego na wierzchu!
Ja też zabieram drobne kolorki czyli kapsle itp.duże na złom, choćby dla tego że lubię oblecieć czasami te same miejsca a nie chciał bym kopać dwa razy to samo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 10:44 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jest taki lasek za skałą. Wojskowy cmentarzyk, obok okopy, ładny lasek gdyby nie ...... dołki. Więcej dołków niż runa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 11:24 
Sierżant
Sierżant

Jakie są powody nie zakopywania dołków przez niektórych poszukiwaczy, myślę że cztery główne:
1. bo wg niektórych nie ma co tracić siły na zakopanie lepiej zużyć ją na wykopanie następnego doła
bo można coś znaleźć.
2. bo traci się czas na czynności nieefektywnej.
3. bo w czasie zakopywania wykrywacz odłożony zużywa baterie nie szukając.
4. bo zostawimy ślady gdzie wykrywaliśmy przy nastepnej wizycie na miejscówce.

Oczywiści piętnujemy takie zachowania. Plusów zakopywania jest więcej i są bardziej istotne niż
powody nie zakopywania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 13:51 
Major
Major

Najgorsze jest to, że szukając drobnicy , 99% przypadków to max trzy szurnięcia butem i dołek zasypany. Kiedyś myślałem, że to przyjezdni u mnie zostawiają taki syf bo im mniej zależy, myliłem się. Syfiarstwo ponoć wynosi się z domu więc...szkoda gadać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 15:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dokładnie walker1980, jak ktoś z domu nie wyniósł(mamusia z tatusiem nie nauczyli) to taki chlew zostawia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 15:53 
Chorąży
Chorąży

Pozostaje jeszcze jeden problem. Niezasypane dołki na polu u jakiegoś rolnika skutkują tym że 10 jego sasiad sie dowie i tez od razu będzie uczulony na poszukiwaczy. Robiąc tak sami sobie blokujemy drogę do fantonośnych pól. Inaczej to niedługo nie bedziemy nigdzie mile widziani. :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 14:02 
Chorąży
Chorąży

A może na jakis popularnych miejscówkach,specjalne ostrzeżenia typu "Poszukiwaczu,dbaj o czystość i pozostawiaj po sobie ład i porządek"
Chociaż...Pewnie będzie tak jak w moim podpisie. :n

Chyba jednak lepszy skutek dałoby pare "lep" podczas spotkania z takim indywiduum...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 20:55 
Generał Broni
Generał Broni

Tak dla porownania... kazdy, kto zbiera grzyby w czasie grzybobran moze spotkac slady dzialalnosci grzybiarzy: odpowiedzialnych - bez rycia, grzyb ladnie wyjety, jak i takich, co po sobie zostawiaja ksiezycowy krajobraz! Na bucow nie ma sily... ale trzeba probowac z tym walczyc! Kto nie reaguje to akceptuje! Pzdr
Oby w tym roku bylo wiecej OKHobbystow.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 21:32 
Generał Broni
Generał Broni

Odkryłem jeszcze jedną przyczynę dewastacji ściółki leśnej , za którą nie stoją ani bezmyślni grzybiarze ani opisani wyżej poszukiwacze. To sarny układając się do snu rozdrapują ściółkę. Sprawdziłem to w sezonie wybitnie nie grzybowym i zgadza się. Pod żadną z zerwanych połaci i tak pozostawionych nie było dołka. Tak działo i dzieje się od tysięcy lat. Przyzwyczajeń zwierza człowiek nie zmieni , ale własne może.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]