Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 06:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Twierdza Przemyśl - ogółem
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 22:21 
Podporucznik
Podporucznik

nicolas napisał(a):
Widze ze na wschodzie fortu(po Ukrainskie stronie)jest 6 fortow zewn.pomocniczych,
czy wiadomo w jakim sa stanie ma ktos zdjecia z tych fortow?

Na tym ukraińskim forum jest nieco współczesnych fotek fortów po ukraińskiej stronie granicy:
http://relicfinder.info/forum/viewtopic ... &sk=t&sd=a

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 15:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pora na następny obiekt :)
Fort V Grochowce (nazwa pochodzi od pobliskiej wioski) wybudowany w 1882 - 1886 fort artyleryjski. Fort posiadał kazamaty betonowe( izby dla załogi),na wale znajdowały się stanowiska artylerii oddzielone poprzecznicami z wbudowanymi schronami dla dział. W centrum dzieła wybudowano schron główny. Fosa broniona była z kaponier ( wysadzone przed poddaniem ) , zejście przez poterny z fortu.
Fort zniszczony w ok. 40% zarośnięty, według mnie godny uwagi . W latach osiemdziesiątych mieściły się tu jakieś magazyny( pamiętam drewniane drzwi w kazamatach oczywiście wtórna zabudowa, obecnie rozszabrowane). Z fortem związana jest legenda jakoby w jednej z potern na wypowiedziane słowa echo odpowiadało w języku niemieckim "Stój bo strzelam "
Kilka fotek obiektu:

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[URL=http://www.fotosik.pl][ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2012, 14:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pytanie , czy jest sens pisać o fortach Helicha , Prałkowce , Łętownia (jest o nich w któryśm z dwóch tematów fortecznych) czy od razu przeskoczyć do "Brunera " ?
I jeszcze jedno pytanie" zagadka " co miało miejsce (jakie zdarzenie ) w 1912r na Lipowicy dokładnie chodzi mi o magazyny amunicjii (prochownie )? Dodam,że pisano o tym dość dużo w ówczesnej prasie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2012, 22:02 
Podporucznik
Podporucznik

Coś tam wyleciało w powietrze - bez dostępu do źródeł nie pamiętam jednak dokładnie co to było ;)
Co do w/w fortów - jeśli nie sprawi Ci to większego problemu to opisz je tutaj, będzie wtedy wszystko w jednym miejscu. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2012, 22:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

pablo8019 napisał(a):
Coś tam wyleciało w powietrze - bez dostępu do źródeł nie pamiętam jednak dokładnie co to było ;)
Co do w/w fortów - jeśli nie sprawi Ci to większego problemu to opisz je tutaj, będzie wtedy wszystko w jednym miejscu. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Tak tak,jeden konkretny temat i autor też :1
Kacperku tylko sie nie śpiesz i nie goń tak z tymi fotkami,mamy czas i nikt nas i ciebie nie goni!!!
Jest zima i większość nie wychodzi w teren,a taki temat to poezja dla oczu poszukiwaczy :1
I tak jak mówiłem,tylko sie nie śpiesz bo za dużo wiary tu nie zagląda i nikomu nie chce sie cofać do poprzednich stron!
Mam nadzieje że od kiedy tu wpadłeś,to ten dział się rozwinie i więcej ludzi tu zacznie zag;lądać :h
Stary.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 09:44 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

pablo8019 napisał(a):

Byłeś blisko ;) . Doszło do próby wysadzenia prohowni przez rosyjskich szpiegów "dywersantów" . Próba nie udana , ale wywiązała się mała strzelanina . Spiskowców ujęto.

Pisałem gdzieś powyżej o " skarbie " uklrytym w twierdzy teraz naświetle tą sprawę :
Chyba nie ma na świecie ruin zamkow tuneli gdzie nie byłoby ukrytych skarbów ,oto krótka historia skarbu w Przemyskiej twierdzy:
Zaraz po odzyskaniu przez Polskę niepodległosci do władz zaczęly napływać informacje że w wysadzonych fortach Austriacy przed poddaniem twierdzy ukryli skarb.Znalezli się nawet ludzie (oszuści ) ktorzy za jakiś % znależnego gotowi byli wskazać miejsce ukrycia ,jednak do współpracy nie doszło bądz została ona szybko zerwana.Ale coś w tych pogłoskach o skarbie musiało być bo oto w latach dwudziestych do miasta przybywa grupa węgierskich oficerów.I co robi ?Prowadzi poszukiwania na fortach przy pomocy kompanii polskich saperów,nic nie znajdując . poszukiwania prowadzone też są w piwnicach jednej z kamienic,oprócz zardzewialych karabinów też nic.W tym momęcie rodzi się pytanie czego szukali ,co wiedzieli ?Wiedzieli chyba mało bo nic nie znależli ale czy naprawdę? Bo oto całkiem przypadkowo podczas remontu owej kamienicy w latach 60 w ktorej poszukiwania prowadzili Węgrzy ,robotnicy po zerwaniu podłogi na piętrze znajdują....skarb.,lecz nie są to pienieniądze ani złoto lecz mała papierowa paczka w której znajduje się mały pistolet i jakieś dokumenty zawiniete w gazety węgierskie.Po otwarciu znaleziska okazało sie że jest to całe nie naruszone archiwum 8 pulku piechoty 23 dywizjii honwedów. Dowodcą owego pułku byl ppłk Eleke Molnar (Węgier) .Dokumety te w chwili poddania twierdzy powinny być zniszczone jednak tak się nie stało.Molnar nie przezył niewoli zmarło ( jednak czy to prawda ?),ale swojej tajemnicy nie zabrał do grobu( przyjmując ,że faktyczniee zmarł w niewoli rosyjskiej ) o czym świadczy pobyt oficerow wegierskich w 1923 r w Przemyślu. Paczka oprocz calkowitego archiwum pulku zawierala rownież mały pistolet,kieszonkową ikonę ,gazety z okresu I -wojny ,rozkazy a takze prywatną korespondencję płk.W tym momecie rodzi sie pytanie czy wszyscy szukajacy owego skarbu nie byli zaskoczeni ?czy Molnar chcial ocalić dokumety i przekazać je jako historię? czy dla normalnego człowieka jest to skarb?i dlaczego Wegrzy nic nie znależli ,a szukali w tej samej kamienicy? dlaczego Molnar nie zniszczył dokumęntów. Archiwum (skarb) zawierało ok 1900 dokumentów map , szkiców raportów z walk i osobistych zapisków oficerów i 100 kompletnych numerów węgierskiej gazet "Tabori Ujsag " wydawanej w twierdzy.Nie rozumiem tylko dlaczego węgiersy oficerowie prowadzący poszukiwania tego nioe znalezli? Jako następnom ciekawostkę podam ,że wbrew temu co pisane jest w naszych polskich opracowanach ppłk. Elke Molnar przeżył wojne !!!!!

Wracając do tematu prochownichow ponizej ruiny Magazynu Prochu na Zniesieniu Pierścień Wewnętrzny :
Magazyn prochu numer I znajdował się w rejonie fortu Zniesienie
Magazyn prochu posiadał betonowa konstrukcję,. W centralnej części znajdowały się pomieszczenia do składowania amunicji. Wokół pomieszczeń przebiegał kanał wentylacyjny majacy zapewnić stałą temperaturę wewnątrz .Magazyn z trzech stron był obsypany ziemią. Od strony północnej znajdował się dziedziniec a za nim wał ziemny. Magazyn wysadzono przed poddaniem twierdzy w 1915r zachowały się częściowo ściany wewnętrzne, elementy systemu wentylacyjnego. Wysadzony przed podddaniem twierdzy , obecnie miejsce okolicznej młodzieży :(
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 13:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No jo,też słyszałem o tym skarbie :o
Że ponoć kasy półkowe itp.
Ja skarb znalazłem na moim pierwszym wypadzie z wykrywką i teraz z a każdy razem jak pojadę na kopanie to powiększam ten skarb :1
Stary.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 15:59 
Podporucznik
Podporucznik

No tak, słowo "skarb" może mieć wiele znaczeń :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 18:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Aktualności z Twierdzy Przemyśl :
W dniu 4 stycznia br. w siedzibie Związku Gmin Fortecznych Twierdzy Przemyśl odbyła się konferencja prasowa z udziałem Roberta Chomy Przewodniczącego Zarządu oraz Wójtów Gmin, Członków Zarządu wchodzących w skład organizacji. Podczas spotkania Robert Choma poinformował, iż podpisana została umowa o dofinansowanie projektu pod nazwą: „Zagospodarowanie Zespołu Zabytkowego Twierdzy Przemyśl w celu udostępnienia dla turystyki kulturowej – Etap I” Nr UDA – RPPK.06.00.00-18-001/11-00 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w Ramach Osi Priorytetowej VI Turystyka i Kultura, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2007-2013. Została ona zawarta w dniu 30 grudnia 2011 roku.

Przygotowany projekt składa się z zadań:

1. Zagospodarowanie terenu pałacu Humnickich w Birczy (Gmina Bircza);
2. Rewitalizacja drogi fortecznej Kruhel Wielki-Prałkowce, przebudowa ogrodzenia cmentarza wojennego żołnierzy austro-węgierskich w miejscowości Brylińce, (Gmina Krasiczyn, Gmina Miejska Przemyśl, Gmina Przemyśl).
3. Rewitalizacja zespołu dworsko – parkowego w Babicach (Gmina Krzywcza
4. Rewitalizacja dróg fortecznych, zespołu koszarowego w Siedliskach, Fortu XV „Borek” (Gmina Medyka)
5. Zagospodarowanie trasy od Bramy Sanockiej Dolnej przez obiekt forteczny Brama Sanocka Górna i mur obronny, Fort Trzy Krzyże do Bramy na Zniesieniu (Gmina Miejska Przemyśl).
6. Ścieżka historyczno-przyrodniczo-dydaktyczna Stubno-Starzawa-Kalników (Gmina Stubno)
7. Szlak fortecznej turystyki kulturowej Północna Rokada w Twierdzy Przemyśl (Gmina Orły, Gmina Przemyśl, Gmina Żurawica,)

Bardziej szczegółowego opisu wyżej wymienionych zadań podczas konferencji dokonali Wójtowie Gmin, na których terenie położone są elementy twierdzy Przemyśl objęte programem.

Całkowita wartość projektu wynosi 21 720 997,89 zł. Całkowite wydatki kwalifikowane nie objęte regułami pomocy publicznej wynoszą 20 944 504,66 zł. Dofinansowanie ze środków Funduszu wynosi 10 472 252,33 zł i stanowi 50 % kwoty tych wydatków. Wkład własny Związku Gmin 3 141 675,76 zł. Dofinansowanie ze środków dotacji z Budżetu Państwa wynosi 7 330 576,57 zł.
Dofinansowanie ze środków Funduszu i dotacji celowej z Budżetu Państwa wydatków kwalifikowanych stanowi 85 % kwoty tych wydatków.

Na potrzebę realizacji projektu zawarto trzy umowy partnerskie:

• Pomiędzy Związkiem Gmin a Gminami, na terenie których realizowane będą inwestycje
• Pomiędzy Związkiem Gmin a Powiatem Przemyskim
• Pomiędzy Związkiem Gmin a Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad.

Okres realizacji projektu ustalono na:

1) Rozpoczęcie realizacji projektu – 17.05. 2011 rok
2) Zakończenie rzeczowe realizacji projektu – 30.05.2013 r.
3) Zakończenie finansowe realizacji projektu – 15.06.2013 r.

W ramach projektu Związek Gmin jest obowiązany do utrzymania trwałości projektu przez okres 5 lat od zakończenia realizacji rzeczowo – finansowej Projektu.

Gwoli ścisłości, temat był entuzjastycznie nagłośniony równe dwa lata temu m. in. przez Gazetę Wyborczą w artykule "Żeby do przemyskich fortów przyjeżdżały wycieczki". (moge wkleić ten artykuł )

W Nowinach Rzeszowskich piszą :
Nowiny, 2012.01.10
Autor: Norbert Ziętal

Prawie 22 mln złotych będą kosztować prace przy rewitalizacji pierwszych dwudziestu czterech obiektów Twierdzy Przemyśl. Po zakończeniu robót, czyli wiosną 2013 roku, ma je odwiedzić ponad 14 tys. osób.

Twierdza Przemyśl to jeden z największych w Polsce projektów rewitalizacji terenów postmilitarnych.

- Długo trwały przygotowania. Było sporo problemów, które musieliśmy rozwiązać. Ale się udało. Ruszamy. To bardzo trudny projekt - mówi Robert Choma, prezydent Przemyśla.

W ramach rozpoczętego właśnie pierwszego etapu w Twierdzy Przemyśl zrewitalizowane zostaną 24 obiekty m.in. pałac Humnickich w Birczy, droga forteczna Kruhel Wielki - Prałkowce, zespół dworsko-parkowy w Babicach w gminie Krzywcza. Ponadto drogi forteczne, zespół koszarowy w Siedliskach, fort XV "Borek".

Nowe szlaki turystyczne

- Zespoły pałacowy w Birczy i dworski w Babicach stworzą bazę konferencyjną i noclegową - wyjaśnia Beata Kot ze Związku Gmin Fortecznych.

W Przemyślu zostanie zagospodarowana trasa od Bramy Sanockiej Dolnej przez Bramę Sanocką Górną i mur obronny, Fort Trzy Krzyże do Bramy na Zniesieniu. W gminie Stubno powstanie ścieżka historyczno-przyrodniczo-dydaktyczna Stubno - Starzawa - Kalników. Na obszarze trzech gmin, Orły, Przemyśl i Żurawica, powstanie szlak fortecznej turystyki kulturowej Północna Rokada.

Jedną z ciekawszych inwestycji będzie budowa kładki pieszo-rowerowej w Orłach, nad krajową drogą 77.

Prace znacznie ułatwią komunikację pomiędzy fortami i dojazd do nich, dzisiaj jeden z głównych problemów dla turystów. Powstaną szlaki piesze, rowerowe, konne i narciarskie.

18 mln złotych dofinansowania

- To co robimy w tej chwili, to dopiero początek. Ten etap obejmuje tylko niektóre obiekty. Mam nadzieję, że w kolejnych latach zajmiemy się następnymi - mówi Witold Kowalski, wójt gminy Przemyśl.

Roboty rewitalizacyjne ruszą jeszcze w tym kwartale. Zakończenie zaplanowano na maj 2013 roku.

- Ten projekt doskonale wpisuje się w wielkie obchody rocznicowe wybuchu I wojny światowej, które zamierzamy zorganizować w Przemyślu. To ogromne przedsięwzięcie zrealizujemy wspólnie z Austriackim Czarnym Krzyżem oraz twierdzami-muzeami we francuskim Verdun i włoskim Udine - mówi Choma.

Połowa z 21,7 mln złotych przeznaczonych na pierwszy etap prac renowacyjnych, pochodzi z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Budżet Państwa dołożył 7,3 mln złotych. 3,1 mln złotych to wkład własny Związku. W jego skład wchodzą gminy, na terenie których znajdują się obiekty dawnej twierdzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 19:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wklejam wspomniany powyżej art. z 2010r :

Żeby do przemyskich fortów przyjeżdżały wycieczki"

Mam takie marzenie: niech dziecko wejdzie do transzei, niech ogląda manekiny żołnierzy: jeden strzela, inny niech leży ranny. Można nawet mundur przymierzyć - wyobrażenia historyka Lucjana Faca mogą się spełnić. Dzięki unijnym funduszom Twierdza Przemyśl zostanie udostępniona turystom

- To fenomen na skalę kraju: kilka samorządów zjednoczyło się i zajęło tak pożyteczną sprawą, jaką jest udostępnienie przemyskich fortów - mówi dr Krzysztof Wielgus z Instytutu Architektury Krajobrazu Politechniki Krakowskiej, konsultant projektu unijnego dotyczącego zagospodarowania zespołu zabytkowego Twierdzy Przemyśl. Cel: udostępnienie jej dla turystyki kulturowej.

Twierdza widmo

Koszt całego projektu to prawie 21 mln zł, z czego dofinansowanie z unijnego Regionalnego Programu Operacyjnego sięgnie niemal 18 mln zł. RPO rządzi urząd marszałkowski. Projekt trafił na prestiżową listę indykatywną, czyli taką, która zawiera najważniejsze z punktu widzenia rozwoju regionu zadania.

Resztę pieniędzy dołożą zainteresowane gminy.

Dr Wielgus, mówiąc o fenomenie, myśli dokładnie o Związku Gmin Fortecznych Twierdzy Przemyśl. Takie porozumienie wiąże dziewięć samorządów: Bircza, Krasiczyn, Krzywcza, Medyka, Orły, gmina wiejska Przemyśl, Stubno, Żurawica, miasto Przemyśl.

- Jestem tu wójtem od 1990 roku. I odkąd pamiętam, było kilka prób zjednoczenia gmin wokół tematu Twierdza Przemyśl. To przecież dla nas szansa na rozwój turystyki - przekonuje Ryszard Cząstka, wójt gminy Orły. - Proszę pamiętać, że rejon Przemyśla jest w 40 proc. chroniony przyrodniczo, a wkrótce znajdzie się pod taką ochroną 70 proc. tutejszej ziemi. Nie możemy się więc spodziewać, że przyjedzie do nas nagle wielki biznes i z tego będziemy żyć. My możemy żyć głównie z turystyki. A udostępnienie twierdzy może nam w tym tylko pomóc - dopowiada wójt Cząstka.

Te same argumenty można usłyszeć i w innych gminach. - U nas nie ma wielkiego przemysłu. Pozostaje nam postawić na turystykę. Dlatego zdecydowaliśmy się na wejście w ten projekt - tłumaczy Janusz Szabaga, wójt Żurawicy. Ta niewielka przygraniczna gmina dołoży do projektu około miliona złotych.

- Twierdza Przemyśl to temat jednak trudny. Bo można powiedzieć o niej, że to twierdza widmo. Wszyscy o niej słyszeli, wszyscy wiedzą, że jest, a nie bardzo wiadomo było, co z nią zrobić. Gdyby coś takiego zachowało się w Europie Zachodniej, to byłyby do tego wydeptane ścieżki. A u nas? U nas gminy, na terenie których są zachowane fortyfikacje, najchętniej by się ich pozbyły. Bo po co im one? Żeby stworzyć kolejne muzeum, do którego nikt nie przyjedzie? Nie przyjedzie, bo po czym ma turysta dojechać, jak do nich nie prowadzą dobre drogi? - mówi Lucjan Fac, historyk, nauczyciel w przemyskim liceum, a jednocześnie przewodniczący rady gminy Żurawica.

- A mnie się marzy, żeby do naszych fortów przyjeżdżały wycieczki. Autokarami. Żeby przyjeżdżały całe rodziny. Żeby dziecko mogło wejść do transzei, żeby mogło zobaczyć manekiny żołnierzy. Niech jeden strzela, a inny niech leży ranny. I żeby można było mundur przymierzyć. I żeby były repliki broni. Bo dlaczego nasze rodziny z Podkarpacia mają jeździć do Bałtowa? I podziwiać tam jakieś dinozaury? - zastanawia się.

W dokumentacji ruch

Z Krzysztofem Wielgusem rozmawiamy o postępach w realizacji projektu. Właściwie nie wyszedł on jeszcze poza ramy kompletowania dokumentacji, ale to bardzo ciężka praca. - Dzięki temu, że przemyskie forty są od lat w kręgu zainteresowania naszej uczelni, mamy ich pełną inwentaryzację. Właściwie od 1985 roku w tych fortach każde wakacje spędzali studenci z Koła Naukowego Architectura Militaris działającego przy Instytucie Architektury Krajobrazu Politechniki Krakowskiej. I pracowali nad inwentaryzacją - opowiada dr Wielgus.

Konserwator miejski zabytków w Przemyślu Beata Kot podaje, że w roku 1999 na zlecenie generalnego konserwatora zabytków w ramach krajowego programu ministra kultury i sztuki "Ochrona i konserwacja architektury obronnej" Krakowski Oddział Towarzystwa Przyjaciół Fortyfikacji przy późniejszym współudziale Oddziału Przemyskiego tego Towarzystwa wykonał Studium i Program Ochrony Twierdzy Przemyśl składający się z opracowania opisowego oraz kart krajobrazu warownego wykonanych dla poszczególnych obiektów fortyfikacyjnych.

- Program zakończył się w 1999 roku wielką międzynarodową konferencją - dodaje dr Wielgus.

Już wtedy wydawało się, że od słów przejdzie się do czynów, a więc prac zmierzających do udostępnienia twierdzy turystom. Ale długo jeszcze nic nie drgnęło.

Aż pojawiła się szansa sięgnięcia po środki z unijnego RPO, samorządy się skrzyknęły i udało się napisać spójny projekt.

Głównym promotorem tych działań jest miasto Przemyśl. "Na początku roku 2006 zrodziła się idea objęcia ochroną konserwatorską dawnej Twierdzy Przemyśl poprzez utworzenie Zespołu Parków Kulturowych obejmujących swym zasięgiem obszar całej twierdzy" - pisała w swoim referacie dwa lata temu Kot.

Co do tej pory udało się zrobić?

- Zadanie jest ogromne. Podzieliliśmy je dlatego na kilka etapów. Mamy już gotowy projekt budowlany dla odcinka rdzenia twierdzy, czyli od Bramy Sanockiej do Zniesienia w Przemyślu. Mamy gotową inwentaryzację zieleni. Mamy projekt dla systemu ścieżek edukacyjnych na terenie gminy Stubno. Teraz dla tych materiałów trzeba zdobyć pozwolenia na budowę i ogłaszać przetargi na wykonawstwo - mówi dr Wielgus.

Na dniach ma ruszyć przetarg na projekt budowlano-wykonawczy dla największego terytorialnie etapu. To 14 obiektów fortecznych, 24 km dróg fortecznych i ok. 40 ha zieleni. Teren, który będzie obejmował ten projekt, leży na terenie kilku gmin: Przemyśla, Orłów oraz Żurawicy. - Dzięki temu projektowi udostępniona zostanie turystom połowa zewnętrznego obwodu twierdzy - podkreśla naukowiec. Sam ten etap będzie kosztował 9 mln zł.

Poza tym zagospodarowany będzie południowo-wschodni odcinek fortów, który leży na terenie gminy Medyka. Tam są dwa obiekty forteczne, fragment zespołu koszarowego i odcinki dróg. Zagospodarowany też zostanie fort VII Prałkowce razem z fortyfikacjami polowymi i punktami oporu, systemem dróg. W ramach tego etapu wykonane będą prace na terenie cmentarza wojennego.

Turystę zanurzymy

Dr Wielgus prosi, by podkreślić, że w ramach tego unijnego projektu same budowle forteczne nie będą odnawiane. Jest to po prostu niemożliwe, bo wszystkie forty przemyskie zostały planowo wysadzone. Liftingowi zostaną poddane tylko dwie budowle: fort VIII Łętownia i fort XV Borek. One są bardzo dobrze zachowane i dzięki temu uda się odtworzyć ich stan z okresu służby.

- Cały projekt polega na tym, że mają zostać podniesione standardy zwiedzania oraz standardy bezpieczeństwa. Powstaną w jego ramach ścieżki rowerowe, zostanie zrekonstruowany układ zieleni, będą wybudowane schody, kładki, bariery, drogowskazy, tablice informacyjne, punkty widokowe z opisem. To, co niebezpieczne, ma zostać zabezpieczone - opowiada dr Wielgus. - To ma być turystyka dla aktywnych. Nie z plecakiem na tylnym siedzeniu auta - dodaje.

W ramach projektu zostaną zmodernizowane dwa zespoły parkowo-dworskie: w Birczy i Krzywczy. Tu mają być punkty obsługi ruchu turystycznego. A więc noclegi, gastronomia, ekspozycje, sale edukacyjne. To tu turysta będzie mógł, a raczej musiał, bo po trasach fortecznych nie będzie można poruszać się samochodem, z auta, autokaru przesiąść się na rower, bryczkę latem, a na narty zimą. - Zanurzymy turystę w przyjaznym środowisku. Przemyskie forty, jak żadne inne, mimo że zostały tak zniszczone jako budowle, mają jedną rzecz unikalną: świetnie zachowany krajobraz forteczny. Weźmy forty krakowskie. Choć większe od przemyskich, to cóż z tego. Obok wyrosły bloki. A w przemyskich mamy zachowane wielkie pole bitwy - podkreśla dr Wielgus.

Co to da

Jeśli unijny projekt się powiedzie, to dla podprzemyskich gmin może oznaczać to nowe otwarcie. Wielu mieszkańców znajdzie pracę przy obsłudze turystów. To mieszkańcy tych gmin będą dla turystów organizować noclegi, parkingi, posiłki, toalety, sklepy. Dr Wielgus przewiduje, że w sezonie przez udostępnione forty może się przewinąć nawet 40 tys. turystów.

- Chcielibyśmy, by turysta, który przyjedzie do Przemyśla, zahaczył też o Orły. A może został tu na dwa dni? My na jakieś ogromne zyski nie liczymy. Ale przecież w Przemyślu nasi mieszkańcy pracują, tam też się uczą. Jeśli więc turyści będą w Przemyślu, to i nasi mieszkańcy pośrednio na tym zyskają - uważa wójt Cząstka.

Zwraca też uwagę na aspekt bezpieczeństwa. Niektóre z budowli fortecznych są dziś niebezpieczne. Dzięki projektowi ten stan ma się poprawić.

W ramach całego projektu ma powstać 16 parków kulturowych. Całość ma zostać zakończona w 2012 roku.

Małgorzata Bujara

TWIERDZA PRZEMYŚL

Budowa Twierdzy Przemyśl przypadła na połowę XIX wieku. Wtedy, gdy szalały wichry wojny krymskiej, a na włosku wisiała wojna pomiędzy Austrią a Rosją. Budowę zakończono w 1873 roku. Wtedy Przemyśl był 10-tysięcznym miasteczkiem. Dzięki tej inwestycji rozwinął się.

To potężny zespół budowli obronnych. Uznawana za jedną z trzech największych europejskich twierdz po Antwerpii i Verdun. Miała zatrzymać natarcie Rosjan, którzy zamierzali uderzyć na Budapeszt i Wiedeń. Dzięki temu, że twierdza powstawała bardzo długo, nosi ślady rozwoju technologii. Jej pierwsze budowle powstawały z ziemi, drewna i cegły, od roku 1880 już używano betonu.

Twierdza przeżyła trzy oblężenia. Gdy wybuchła I wojna światowa, zewnętrzny pierścień twierdzy miał 45 km, a wewnętrzny 15 km. Stacjonował tu 128-tysięczny garnizon. We wrześniu 1914 roku otoczyła go armia 280 tys. Rosjan. Twierdza broniła się pół roku. Poddała się: zabrakło jedzenia i amunicji. Dowódcy podjęli decyzję, by forty wysadzić.

Oto, jak twierdzę opisuje Beata Kot, miejski konserwator zabytków w Przemyślu: "Twierdza Przemyśl jest olbrzymim kompleksem obiektów fortyfikacyjnych z charakterystyczną, świadomie projektowaną zielenią, systemami dróg fortecznych, bram, lotniskami, mostami kolejowymi i stacjami oraz z całym zapleczem twierdzy znajdującym się głównie na terenie miasta. Zaplecze twierdzy stanowią koszary, magazyny, wytwórnie budowane dla potrzeb wojska (np. wytwórnia konserw), szpitale, budynki administracji, budynki o charakterze reprezentacyjnym (np. Kasyno Garnizonowe z bramą reprezentacyjną), a także stajnie wojskowe z ujeżdżalnią, strzelnice i pola ćwiczeń. Na przedpolach Twierdzy zachowały się projektowane pola bitew".

źródło: http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962...&startsz=x

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 19:35 
Moderator
Moderator

...i dalej z uporem maniaka jest powtarzany mit ze to trzecia co do wielkości twierdza w Europie :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 19:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Argo napisał(a):
...i dalej z uporem maniaka jest powtarzany mit ze to trzecia co do wielkości twierdza w Europie :666

Ktoś kiedyś gdzieś tak napisał i zostało :) Ale prawda jest zupełnie inna Przemyśl nie był trzeci był drugi.... :lol: :666 Dobra ,żartowałem nie wiem skąd to się wzieło o III pozycji w Europie .Jest dużo wiecej większych twierdz od Przemyśla. Nawet daleko szukać nie trzeba w Galicji - Twierdza Kraków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 21:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Chodziło o tamte czasy!!!!po Verdum i Art...pi coś tam nie wiem jak sie pisze :roll:
I o okres obrony twierdzy,nie pamietam ile ale ok 160 dni :o
Stary.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 22:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Stary74 napisał(a):
Chodziło o tamte czasy!!!!po Verdum i Art...pi coś tam nie wiem jak sie pisze :roll:
I o okres obrony twierdzy,nie pamietam ile ale ok 160 dni :o
Stary.

Twierdza Kraków to właśnie tamte czasy !! Jest o wiele większa od Przemyśla . Wśród ludzi nie znającyh tematu panuje przekłamanie ,co do wielkości fortyfikajcji przemyskich . Ale z pewnością należy do tych nie zdobytych w walce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 22:13 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No mówię o czasie oblężenia :) a nie o wielkości!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]