Teraz jest środa, 1 października 2025, 09:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Odkryto nowy grobowiec w Dolinie Królów.
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 12:17 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Przedstawiciel ministerstwa ds. zabytków w Luksorze Mansur Boraik powiedział, że trumna ze zwłokami pieśniarki zachowała się w nadzwyczaj dobrym stanie. Ma zostać otwarta w najbliższych dniach. Archeolodzy przewidują, że oprócz zmumifikowanych zwłok będzie się tam znajdowała również maska pośmiertna.

Pieśniarka nazywała się Nehmes Bastet, co - jak się przypuszcza - oznacza, że była pod opieką bogini miłości i płodności Bastet, przedstawianej jako kot lub kobieta z głową kota.

Elena Pauline-Grothe z Uniwersytetu Bazylei, kierująca pracami archeologicznymi w Dolinie Królów, poinformowała, że grobowiec pieśniarki znaleziono przypadkiem. "Nie szukaliśmy nowych grobowców. Ten znajdował się w pobliżu innego grobowca, odkrytego 100 lat temu" - powiedziała.

Szwajcarska archeolog ujawniła też, że odkryty właśnie grobowiec nie był wybudowany dla pieśniarki; znalezione tam artefakty wskazują, że kobietę przeniesiono do niego ok. 400 lat po jej śmierci. Nie wiadomo, dla kogo grobowiec był pierwotnie przeznaczony.

Archeolodzy ustalili, że kobieta, której grobowiec odkryli, śpiewała w świątyniach Karnaku.

Miejsce ostatniego spoczynku śpiewaczki jest 64. grobowcem odkrytym w Dolinie Królów.(PAP)

https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?p=310043#310043

Jak widac Dolina Królów kryje w sobie jeszcze nie jedna tajemnicę.Jestem niezmiernie ciekawa co kryje trumna zwłaszcza iz śpiewaczka była w słuzbie mojej ulubionej Bogini Bastet. Może który z userów ma jeszcze jakie info na temat tego arcy ciekawego odkrycia ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odkryto nowy grobowiec w Dolinie Królów.
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 17:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... rolow.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 19:09 
Generał Broni
Generał Broni

pois napisał(a):
Jestem niezmiernie ciekawa co kryje trumna zwłaszcza iz śpiewaczka była w słuzbie mojej ulubionej Bogini Bastet.
Może "nuty ", wtedy i ja byłbym podekscytowany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 00:54 
Generał Broni
Generał Broni

"Nuty" instrumenty a zwłaszcza maska pośmiertna . Może jakie artefakty związane z kultem Bastet.
Ciekawe czy podadzą co zawierała trumna . Ciekawostka czemu przeniesiono trumne kobiety , czy przed rabusiami ?
Jak widać przeszperana Dolina Królów zawiera jeszcze tajemnice. ;) Jaki faraon czeka jeszcze na odkrywcę ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 04:33 
Moderator
Moderator

Zdjęcie trumny: http://in2eastafrica.net/egyptian-tomb- ... s-remains/

pois napisał(a):
...śpiewaczka była w słuzbie mojej ulubionej Bogini Bastet
Dlaczego ulubionej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 09:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

mnie ciekawi, czy i moją mogiłkę archeo kiedyś rozkopie i...
znajdą SAPERKĘ, WYKRYWKĘ, DESTYLAT i ...
... no właśnie i co gazety napiszą...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 14:30 
Generał Broni
Generał Broni

Renald napisał(a):
pois napisał(a):
...śpiewaczka była w słuzbie mojej ulubionej Bogini Bastet
Dlaczego ulubionej?

Bogini Bastet (jeden z awatarów Magna Mater) z głowa kota przedstawiana
miłosci , płodności , radości życia bogini...ale z drugiej strony stawała sie Sechmet...Lwicą Ozyrysa...obrończyni , Bogini wojny na bojowym rydwanie .Nisła smierc i zniszczenie.
Ot dwoistość natury :D . Dualizm kobiety...?
Jak mozna nie cenic takiego Boga ?
A tak ogólnie to lubie koty :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 15:17 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie zdziwi mnie jak znajdą mumie kota :666
Sokoły też mumifikowano więc kto wie..
A tak szczerze myślałem że trumna jest w jakimś sarkofagu. A tytaj.....hmmm zobaczymy co tam znajdą :D
antios napisał(a):
mnie ciekawi, czy i moją mogiłkę archeo kiedyś rozkopie i...
znajdą SAPERKĘ, WYKRYWKĘ, DESTYLAT i ...
... no właśnie i co gazety napiszą...

Może to że znaleźli jakiegoś kosmitę :666 :ups:
Bez urazy kolego :jump

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 21:33 
Generał Broni
Generał Broni

tiger napisał(a):
Nie zdziwi mnie jak znajdą mumie kota

Cytuj:
W starożytnym Egipcie kot był istotą niezwykłą. Czczono go, podziwiano, wywyższano. Jeśli ktokolwiek dopuścił się zbrodni zabicia kota, sam był skazywany na śmierć Herodot głosił, że kiedy w Egipcie wybuchł wielki pożar, ludzie troszczyli się bardziej o koty niż o własny dobytek. Podobno właściciele kota, który zginął tragicznie w płomieniach, literalnie go opłakiwali. Jeśli zaś kot zmarl śmiercią naturalną, właściciele na znak żałoby golili swoje brwi (kiedy odszedł pies, golili też głowy a nawet całe ciało).
Zmarłe koty transportowano do świątyni w Bubastis. W świątyni były balsamowane, a potem urządzano im pochówek.

http://www.kot.net.pl/kot/kot-i-starozytny-egipt
To raczej pieśniarka była by dodatkiem do kota ;) .
Egipcjanie mądry naród dlatego stworzył takie mocarstwo .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 22:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

pois napisał(a):
tiger napisał(a):
Nie zdziwi mnie jak znajdą mumie kota

Cytuj:
W starożytnym Egipcie kot był istotą niezwykłą. Czczono go, podziwiano, wywyższano. Jeśli ktokolwiek dopuścił się zbrodni zabicia kota, sam był skazywany na śmierć Herodot głosił, że kiedy w Egipcie wybuchł wielki pożar, ludzie troszczyli się bardziej o koty niż o własny dobytek. Podobno właściciele kota, który zginął tragicznie w płomieniach, literalnie go opłakiwali. Jeśli zaś kot zmarl śmiercią naturalną, właściciele na znak żałoby golili swoje brwi (kiedy odszedł pies, golili też głowy a nawet całe ciało).
Zmarłe koty transportowano do świątyni w Bubastis. W świątyni były balsamowane, a potem urządzano im pochówek.

http://www.kot.net.pl/kot/kot-i-starozytny-egipt
To raczej pieśniarka była by dodatkiem do kota ;) .
Egipcjanie mądry naród dlatego stworzył takie mocarstwo .

A mi spodobał się ten urywek

Zmarłe koty transportowano do świątyni w Bubastis. W świątyni były balsamowane, a potem urządzano im pochówek. :D :666
pozdrawiam TIGER

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 22:58 
Generał Broni
Generał Broni

tiger napisał(a):
Zmarłe koty transportowano do świątyni w Bubastis. W świątyni były balsamowane, a potem urządzano im pochówek

Kotom co najlepsze :luv
A tu ciekawostka
Cytuj:
Łukasz Przewłocki, student Instytutu Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego wykonał zdjęcia RTG mumii kotów ze zbiorów Muzeum Narodowego w Warszawie.
-Shutterstock

Mumie zwierząt, które znajdują się w zbiorach stołecznej placówki, nigdy wcześniej nie były przebadane z pomocą nowoczesnych technologii. Przeszkodą był wysoki koszt wykonania takich analiz, choć w stolicy znajdują się urządzenia, które pozwalają je wykonywać. Nie zmusza to do przemieszczania zabytków na duże odległości, co wiąże się z dodatkowymi kosztami i zagraża artefaktom. Naprzeciw inicjatywie studenta wyszli pracownicy muzeum – egiptolog dr Monika Dolińska, pracownicy Wydziału Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie (skąd wypożyczono aparaturę) i członkowie Koła Naukowego Starożytnego Egiptu „Kemet” wraz z opiekunem – prof. Andrzejem Niwińskim.

„Zastosowałem profesjonalną aparaturę Boltspot 100 KV firmy Balteau. Ze względu na różną grubość warstw lnianych bandaży wykonałem zdjęcia w dwóch zakresach promieniowania (28 i 30 KV), tak aby osiągnąć lepszą czytelność wyników” – wyjaśnia inicjator badań.

Student przeskanował wszystkie 5 mumii kotów, które znajdują się w Muzeum Narodowym. Niestety naukowcy nie znają dokładnego miejsca znalezienia tych niezwykłych zabytków. Wiadomo jednak, że są oryginalne i pochodzą z Egiptu. Część trafiła do muzealnych zbiorów kilkadziesiąt lat temu jako dary UNESCO.

W wyniku najnowszych badań okazało się, że jeden z fragmentów mumii, który dotychczas określano jako szczątki ludzkie, w rzeczywistości krył wewnątrz zmumifikowanego kota z oderwaną głową. „Między innymi właśnie to odkrycie jest doskonałym przykładem potwierdzającym zasadność wykonywania zdjęć rentgenowskich” – uważa Przewłocki.

Oprócz tego w zwojach mumii udało się namierzyć przedmiot, który jest najprawdopodobniej starożytnym amuletem oraz larwy owadów. Młody badacz ustalił również przyczynę zgonu jednego ze zwierząt. Jego zdaniem sposób ułożenia głowy względem ciała, widoczny na zdjęciu rentgenowskim, wskazuje, że kotu skręcono kark. W innej mumii Przewłocki zarejestrował tajemniczy metalowy drut lub patyk łączący głowę zwierzęcia z jego korpusem. „Uważam, że ten element miał wzmacniać mumię, jednak trudno ustalić, kiedy go dodano. Być może już w starożytności” – dodaje.

Innym znaleziskiem, które bardzo zaskoczyło studenta było przypadkowe odkrycie zęba. Dokonano go podczas wykonywania zdjęć RTG. Wypadł spośród tkanin jednej mumii. Po wstępnych analizach ustalono, że należał do człowieka. „Wiele wskazuje na to, że jest to ząb sprzed kilku tysięcy lat, a jego właścicielem mógł być starożytny Egipcjanin” – uważa Przewłocki.

Badacz zamierza kontynuować analizy - wykorzystać inne narzędzia do skanowania mumii, w tym tomografię komputerową, jak i metody bioarcheologiczne, w tym DNA. W ten sposób, zdaniem naukowca, możliwe będzie uzyskanie bardziej kompleksowych wyników.

Naukowcy szacują, że w starożytnym Egipcie wykonano dziesiątki milionów mumii zwierzęcych. Kupowali je wierni i pielgrzymi w zakładach balsamierskich. Mumie składali w okręgach świątynnych poświęconych poszczególnym bóstwom, np. koty w przybytkach kociej bogini Bastet, a sokoły – Horusa. Służyły jako wota dziękczynne lub przebłagalne.

Ten zwyczaj rozpowszechnił się zwłaszcza w okresie grecko-rzymskim, kiedy zaczęto mumifikować nawet ptasie jajka i gady. Egipcjanie umieszczali czasem mumie domowych zwierząt w grobie wraz ze zmarłym, co jest dowodem ogromnego przywiązania i szacunku dla swoich pupili. (PAP) szz/ agt/ tot/

http://m.onet.pl/nauka/4991504,detal.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2012, 21:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Coś w temacie wiadomo nowego :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2012, 23:14 
Generał Broni
Generał Broni

Właściwie nic nowego nie napisano tylko to jeszcze.
Cytuj:

Górne krawędzie grobowca odkryto w pierwszym dniu rewolucji w Egipcie – 25 stycznia 2011 roku, ale o znalezisku postanowiono milczeć. Zabezpieczono je jedynie metalową pokrywą. W zeszłym tygodniu potwierdzono wcześniejsze przypuszczenia.

Grobowiec nie został zbudowany dla pieśniarki, a jedynie ponownie wykorzystany (po ok 400 latach) do jej pochówku. Kobieta była córką arcykapłana Amona. Sarkofag pomalowano na czarno i pokryto tekstami hieroglifów.

Odkrycie jest ważne, bo dowodzi, że w czasach XXII dynastii w Dolinie Królów grzebano też zwykłych ludzi.

http://wiedza.time4men.pl/historia/opie ... nie-krolow

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]