mleko80rt napisał(a):
1) Mam takie pytanko: Optima posiada sonde CC. Czym sie rozni wlasnie dysk CC od dysku DD????
2) Jak Optima reaguje na wieksze obiekty? Czy je omija, czy tez sygnalizuje niskim tonem podobnie do Proximy?
Jak na razie mam Proxe, ale chce zmienic na Optime, chociaz i tak sporo fajnych monetek mi wychodzi z Proxima. Czy przesiadajac sie na 16khz zauwaze roznice (wiecej znalezisk, male sreberka, itp)???? Pozdrowionka i dzieki za odpowiedz.
1) Optima w standardzie posiada sondę DD, czyli tzw. podwójne uzwojenie. Taki układ charakteryzuje się tym, iż cewka widzi metal pod całą swoją powierzchnią. (wyobraź sobie taki walec pod cewką). CC czyli koncentryk natomiast łapie przedmioty na środku cewki, dlatego ma lepszą dyskryminacje i lepiej separuje pożądane przedmioty od żelastwa. Namierzanie przedmiotów także powinno być łatwiejsze niż w DD.
2) Czemu większe przedmioty na wykrywacz pomijać? Jeżeli znajdzie się w zasięgu wykrywki to je pokaże. Kiedy natomiast znajdzie się duży przedmiot bardzo blisko cewki, wtedy wykrywacz wyda z siebie niski terkoczący ton. Zresztą to zostało napisane w instrukcji.
Będziesz kopał więcej drobinek, w tym małe sreberka i miedziaki.
Pozdrawiam!